Lovec 1/21 – Kladkové luky, Novinky pro rok 2021

Novinky velkých hráčů na poli kladkových loveckých luků pro letošní rok jsou již nějakou dobu odhaleny, takže je nejvyšší čas představit si ty zajímavější z nich.

Je již zažitou praxí, že velcí hráči světa kladkových luků přicházejí každý rok s novými modely. Je poněkud diskutabilní, nakolik je to nutné z praktického hlediska. Žádná prezentace nové kolekce se neobejde bez slůvka „revoluce“, ale opravdového skokového pokroku jsme za poslední dekádu zase tolik neviděli. Spíše jde o pilování již existujícího. V našem výčtu se zaměřme na produkci firem Bowtech, Bear, PSE, Hoyt a Mathews. Každoroční obměnou části sortimentu procházejí i jiné firmy, stejně jako trh není výhradně ovládán touto velkou pětkou, ale dá se s jistotou říci, že má majoritu. Začněme Bowtechem, který si udržuje pověst inovátora.

Solution SD/Eva Shockey Gen 2

Nejvyšším modelem letošního roku z dílny Bowtechu je luk jménem Solution SD. Nejedná se však o typický topmodel, ale spíše doplnění nabídky. Solution je totiž určen pro lovce menšího vzrůstu, respektive s kratším nátahem. Jedná se o vcelku unikátní, ale velice rozumný přístup a vlajkovou lodí tedy nadále zůstává loňská kolekce. Obecně se jedná o výjimečně kvalitní a tichý luk. Krom dobrého základu na něm najdeme několik vychytávek. V první řadě je to systém DeadLock Cams, který umožňuje precizní ladění pozice kladky na ose. Kdo někdy dělal něco podobného pomocí metody cam shiming, ten tenhle zlepšovák bude milovat. Solution se dále může pyšnit osvědčeným „bezúdržbovým“ Binary systémem, dokonalým uzamčením ramen v těle luku, výměnným gripem a hned devíti možnostmi povrchové úpravy.

Další z luků pro rok 2021 je Eva Shockey Gen 2. Tento model nese jméno populární kanadské lovkyně a je to již druhý luk toho jména. Jedná se o špičkový lovecký luk určený pro ženy, to znamená kratší nátah a slabší rozpětí síly nátahu. Letos to měl Bowtech lehké a tak stačilo vzít Solution, přejmenovat jej, snížit sílu na 40-60 lbs a pro odlišení použít jinou barvu na některé detaily.

Rychlost IBO: 323 fps

Délka luku ATA: 30“

Délka nátahu DL: 23,5-28,5“

Síla DW: 40-70 lbs

Váha: 1770g

Vzdálenost tětivy od vybrání rukojeti BH: 7“

Pokles odporu na konci nátahu Let-off: 80%

Cena: $1099

Amplify

Novinka jménem Amplify je zástupcem vysoce univerzálních luků střední třídy s rozumnou cenou. Jedná se o klasický Binary systém, který tak není potřeba nějak pokročile ladit. Jako technickou fičuru lze zmínit systém Powershift, který se z původně prémiové záležitosti pozvolna přesunul do střední třídy. Zjednodušeně řečeno to umožňuje nastavit agresivitu nátahu, takže pokud chceme příjemnější luk na nátah, tak to lze za cenu pár fps jednoduše nastavit. Hlavní devizou Amplify je však bezesporu univerzálnost délky nátahu a libráže. Rozpětí 8-70 lbs téměř nemá konkurenci. Běžné je odstupňování po 10 lbs s možností snížit odpor o 10-15 lbs. Pokud si tedy koupíme pro příklad Solutin SD 60 lbs, tak máme luk s rozpětím odporu zhruba 45-60 lbs. Amplify však nabízí u jednoho každého luku 8-70 lbs. Lze se domnívat, že v krajních polohách to nebude fungovat naprosto optimálně, ale celkově lze říci, že se momentálně jedná o jeden z nejuniverzálnějších luků na trhu.

IBO: 335 fps

ATA: 31,5“

DL: 21-30“

DW: 8-70 lbs

Váha: 1814g

BH: 6“

Let-off: 80%

Cena: $599

Carbon Zion

Bowtech má své želízko v ohni i na poli karbonových luků. Letošní příspěvek se jmenuje Zion. Konstrukčně je podobný Amplify, tedy Binary s powershiftem a disponující stejným výkonem, avšak ne tak univerzální co do rozsahu síly a délky nátahu. U síly se tak uživatel musí spokojit se standardním rozsahem cca 15 lbs. Celkově však jde o odladěný, univerzální luk za rozumnou cenu a se slušným výkonem. Co z něj dělá něco speciálního, je karbonové tělo, které umožnilo snížit váhu na 1,5 kg. Dále se lze domnívat, že se bude jednat o mimořádně tichý luk, protože karbon lépe pohlcuje vibrace vzniklé při výstřelu, zde navíc v kombinaci s vestavěným gumovým tlumením. Cena je v segmentu karbonových luků jedna z nejnižších. Zion lze pořídit v sedmi povrchových úpravách a také ve variantě setu, kde je luk již od výrobce osazen potřebným příslušenstvím.

IBO: 335 fps

ATA: 31“

DL: 25,5-30,5“

DW: 50-70 lbs

Váha: 1500g

BH: 6,6“

Let-off: 80%

Cena: $649

Bear Archery

Slovutná firma Bear Archery letos na trh uvedla větší než malé množství luků, které by vydaly na samostatný článek, ale pojďme se podívat jen na ty zajímavější modely.

Redemption EKO

Vlajkovou lodí pro další sezonu je u Bearů luk Redemption EKO. Jeho hlavní devizou je snadná úprava hodnoty Let-off z běžných 75% až na 90% po 5%. Optomální hodnota let.off je dosti individuální záležitost a tak takový zlepšovák jistě přijde vhod. Dále by se mělo jednat o mimořádně tichý luk, což je současný trend vývoje. Kladky, celkové vyvážení, výměnné rukojeti a systém tlumení tak maximálně redukují vibrace a tedy i celkovou úroveň hluku při výstřelu. Užitečnou pomůckou pro pokročilejší uživatele je Align Lok, který pomáhá správně a pevně ustavit mířidla ve všech třech osách vůči luku. Redemption je nabízen v šesti odstínech, z čehož jsou čtyři camo vzory.

IBO:342

ATA: 31“

DL: 26-30“

DW. 45-70

Váha: 1860g

BH: 6,25“

Let-off: 75-90%

Cena: $1000

Divergent

Kompaktní, přesto výkonný a příjemný luk, to je Divergent. Disponuje osvědčeným a dobře odladěným Hybrid systémem kladek. Díky své minimální délce a celkové šikovnosti je luk jasným adeptem na lov z treestandu, kde se počítá každý palec. Divergent se na trh dostal jako limitovaná edice, v pouze pravoruké variantě v proprietární povrchové úpravě Fred Bear Camo v kombinaci s černou a RTS setu. Luk je tedy již od výrobce vybaven vším potřebným příslušenstvím, což část zákazníků jistě ocení, ovšem v této cenové relaci se spíše prodávají holé luky, které si může zákazník dovybavit přesně podle svého vkusu.

IBO: 338 fps

ATA: 28“

DL: 25,5-30“

DW: 55-70 lbs

Váha: 1770g

BH: 6,5

Let-off: 75%

Cena: $800

Whitetail Legend

Whitetail je pokračovatelem klasické řady luků, jejíž počátky lze dohledat až v sedmdesátých letech. Nový Whitetail je jednoduchý, odolný pracovní luk systému single cam. Nadstandardní je jen dobře odladěný draw stop vymezující konec nátahu a systém tlumení vibrací. Řady pracovních luků s podobnou charakteristikou jsou u u mnoha lovců velice oblíbené a Whitetail si kombinaci slavného jména a ještě slavnější značky jistě své zákazníky najde, ale vzhledem k vlastnostem by mu slušela o něco nižší cenovka.

IBO: 320

ATA: 31

DL: 23-30“

DW. 45-70 lbs

Váha: 1950g

BH: 6,75“

Let-off: 80%

Cena: $ 480

Mathews

Firma Mathews obvykle nepředstavuje takové množství novinek jako konkurence, ale pro letošní sezonu udělala vyjímku a představila hned čtyři nové modely.

V3

V3 je nová vlajková loď Mathewsu pro další sezonu. Jedná se o špičkový nástroj, využívající kladky Crosscentric a paralelně uložená ramena. Systém je velice tichý i přes slušný výkon, což je navíc umocněno nově přidaným tlumičem vybrací ve spodní části těla luku. Další novinkou je pokročilý vodič lanek, který umožňuje co nejčistší nátah bez rozhození časování kladek.

V3 existuje ve dvou provedeních, které se liší délkou luku. Standardní provedení má 31“, což je svého druhu standard. Pak tu je model s ATA 27“, což z něj dělá jeden z nejmenších luků v topmodel kategorii. Takto krátké luky obecně nejsou tak stabilní jako jejich větší příbuzní, a je zde pár dalších háčků, ale pro lovecké použití to není překážkou, naopak je kratší luk výhodný vzhledem k snažší manipulaci. Zvláště uživatelé treestandů zmenšenou variantu V3 přivítají. Krom délky se obě varianty lehce liší délkou nátahu 26-30,5“ u standardu a 25-29,5“ u kompaktu. Obě provedení jsou k dispozici v pravém i levém provedení a v osmi povrchových úpravách.

IBO: 342 fps

ATA: 27,31“

DL: 25-30,5“

DW: 60-75 lbs

Váha: 1950g

BH: 6

Let-off: 80,85%

Cena: $1199

Atlas

Atlas je speciál, určený pro střelce s mimořádně dlouhým nátahem a to až 34“. V těchto hladinách moc konkurence není a tak Atlas jistě zaboduje u vzrostlejších střelců. Odvrácenou stranou je cena, která je všechno jen ne lidová. Konstrukčně je Atlas v podstatě zvětšený V3. Využívá stejné technologie i systém, jen je delší, s větším BH a podstatně delším nátahem. Pro úplnost dodejme, že více než slušná rychlost 350 fps je v tomto případě měřena při plné délce nátahu 34“. Při standardních 30“ by to mělo být na úrovni modelu V3, tedy kolem 342 fps.

IBO: 350

ATA: 34,75“

DL: 29,5-34“

DW: 60-75 lbs

Váha: 2270g

BH: 7,75“

Let-off:80-85%

Cena: $1349

Prima

Luk Prima je určen pro klientelu z řad lovkyň, které chtějí vysoce kvalitní luk přizpůsobený jejich specifikům. Základem Primy je topmodel V3, který byl odlehčen a hlavně u něj byla upravena nastavitelná délka nátahu na rozmezí 21,5-27,5“. dále bylo zkráceno BH na 5,5“ a nabídka libráže posunuta o 10lbs směrem dolů.

IBO: 321 fps

ATA: 30“

DL: 21,5-27,5“

DW: 40-60lbs

Váha: 1770g

BH: 5,5“

Let-off: 80%

Cena: $1099

PSE Archery

Firma letos krom vyjmenovaného představila ještě luk Embark a rozšířila nabídku u pár stávajících modelů, ale hlavní pozornost si zaslouží řada EVL a nová generace Drive.

EVO EVL

Hlavní novinkou ze stáje PSE pro tuto sezonu je řada tří luků EVO EVL. Hlavní devizou jsou již osvědčené kladky systému Evolve, které nabízejí špičkový poměr výkonu, hladkosti nátahu a tichosti výstřelu spolu s širokými možnostmi ladění. Samozřejmostí je systém gumových tlumičů, pokročilý cable guard nebo širší možnosti instalace příslušenství než je obvyklé.

EVO EVL je k dispozici v délkách 32“ a 34“, a navzájem se lehce liší v technických parametrech. Ty uvedené platí pro verzi 32“, u které se dá předpokládat vyšší zájem. ATA 34“ je v sice částí lovců stále žádaná, ale většina dává v dnešní době přednost kratším modelům. Všechny varianty jsou v sedmi povrchových úpravách. Hlavním problémem u řady EVL je cena, která je vysoká i na poměry topmodelů a tyto luky jsou tak určeny hlavně opravdovým nadšencům.

IBO 345 fps

ATA: 32,34“

DL: 25-30,5“

DW: 50-80 lbs

Váha: 2040g

BH: 6,25“

Let-off: 80,90%

Cena: $1430

Drive NXT

Stálicí v nabídce PSE jsou luky nesoucí jméno Drive, tentokrát s podtitulem NXT. Jedná se tradičně o pracovní luky vyšší třídy, se slušnou cenou (na poměry PSE). Drive využívá Dualcamové kladky ZF, které byly ještě loni určeny jen nejvyšším řadám. Nabízejí velice příjemný nátah se slušným výkonem a jsou mimořádně tiché na provoz. Kutilové rovněž ocení široké možnosti ladění chodu.

Drive je nabízen v černé, nebo camo úpravě a také ve variantě RTS, osazené veškerým potřebným příslušenstvím.

IBO: 330 fps

ATA: 33“

DL: 24-31“

DW: 60-70 lbs

Váha: 1950g

BH: 7

Let-off: 80%

Cena: $700

Hoyt Archery

Hoyt pro letošní rok nachystal větší než malé množství špičkových luků, takže doporučuji případným zájemcům navštívit jejich stránky. Dle našeho názoru jsou nejzajímavější modely RX-5 a Ventum.

Carbon RX-5

RX-5 je lovecký luk nejvyšší třídy. Charakteristický je především použitím karbonového těla a novými HBX kladkami, od kterých se nedá očekávat nic jiného, než maximální hladkost nátahu a tichost chodu, čemuž budou dále napomáhat tlumiče vybrací, jakož i materiál těla. Kladky se vyrábějí ve 4 velikostech, lišících se rozsahem nastavení délky nátahu, což je třeba zohlednit při výběru. Samozřejmostí je perfektně odladěný chod systému. Zajímavostí je přidání Montážní lišty standardu Picatinny pro montáž dalšího příslušenství. Spousta lovců si ji na své luky přichycuje, ale Hoyt je snad první výrobce, kterého to napadlo přidat již z výroby. Dále je RX-5 vybaven hned dvěma otvory pro montáž stabilizéru, z čehož je jeden excentricky posunutý od osy luku. Vadou na kráse je jen známý fakt, že Hoyt přijde draho, nebo nepřijde vůbec a u RX-5 to platí dvojnásob. Zájemce si tak musí připravit hned $1700, nepočítaje evropskou přirážku.

IBO 342 fps

ATA: 30, 34“

DL: 25-32“

DW: 30-80 lbs

Váha: 2000g

BH: 6,25“

Let-off: 75%

Cena: $ 1699

Ventum

Ventum je v mnohém podobný RX-5. Má stejný systém kladek, výkon a stejné vychytávky, Hlavní rozdíl tkví v použiti tradičního hliníku oproti karbonu na výrobu těla. To s sebou přineslo určitou změnu designu, nikoliv však uživatelských vlastností. Rozdíl ve váze je totiž dosti malý a tak lze Ventum chápat i jako levnější alternativu RX-5, která je sice o 85g lehčí, ale zase o $500 dražší. Oba modely se dále vyrábí hned v jedenácti povrchových úpravách a ve dvou variantách délky. U ventum jde o 30“ a 33“.

IBO: 342 fps

ATA: 30,33“

DL: 25-31“

DW: 30-80 lbs

Váha: 2085g

BH: 6,2“

Let-off: 75%

Cena: $ 1199