lovec 10/20 – Stále mladá pětatřicátnice

Střelba z malorážky je zábavná a nenáročná, zároveň levná na provoz díky nízké ceně malorážkových nábojů .22 LR. Jednou z široce rozšířených a oblíbených krátkých malorážkových zbraní je pro tyto účely mimořádně vhodná řada pistolí Buck Mark.

Browning Buck Mark .22 LR

Nejen lovem živ je člověk a velká většina lovců jsou i vášnivými střelci. Existuje velké množství způsobů jak se realizovat na střelnicích a to jak sportovně tak i rekreačně. Od běhacích soutěží v taktickém stylu až po olympijskou střelbu. Jednou z možností těšících se u střelecké veřejnosti značné oblibě je rekreační střelba z malorážky, která je jak zábavná a nenáročná, tak i levná na provoz díky nízké ceně malorážkových nábojů .22 LR. K tomuto ůčelu se používá nepřeberná paleta jak dlouhých tak krátkých malorážkových zbraní. Jednou z široce rozšířených a oblíbených je pro tyto účely mimořádně vhodná řada pistolí Buck Mark, od americké firmy Browning Arms Company.

Firma Browning Arms Company byla založena slavným Johnem Browningem a jeho bratrem Matthewem již v roce 1878 v Utahu. Jen nemnoho lidí mělo na svět zbraní tak zásadní vliv jako právě John Browning a snaha vyjmenovat jeho zásluhy je nad možnosti tohoto článku. Nás však bude zajímat, že se krom jiného zasadil i o vývoj na poli samonabíjecích malorážek, konkrétně modelem Browning 22 Semi-Auto Rifle z roku 1914, která se vmodernizované varianě vyrábí dodnes. Ač tedy objekt tohoto článku spatřil světlo světa až dlouho po Browningově skonu, tak měl na co navazovat.

V roce 1985 firma Browning uvedla na trh pistoli Buck Mark v ráži .22 LR, která nahradila předchozí model Challenger a International. Šlo původně o sportovní pistoli s důrazem na eliminaci zpětného rázu. Díky svým střeleckým vlastnostem a uživatelské přívětivosti se u střelců stal rychle populárním a dodnes požívá značné obliby o čemž nejlépe svědčí 35 let nepřerušené výroby.

Konstrukce

Konstrukčně je Buck klasická samonabíjecí malorážka s dynamickým neuzamčeným závěrem. Je to řada, jejíž forma byla pilována po celé dekády, takže se jedná o opravdu vychytanou, bezproblémovou a spolehlivou zbraň, která prošla několika modernizacemi, než dosáhla dnešní podoby.

Samotná hlaveň a závěr jsou buď z nerezové nebo uhlíkové oceli. Tělo je pak z vysoce kvalitní hliníkové slitiny 7075, vyrobené třískovým obráběním z jednoho kusu.

Ve své kategorii má Buck výbornou spoušť s takřka sportovní bodovou charakteristikou, ovšak u běžným modelů bez možnosti přímého ladění chodu a odporu.

Ovládací prvky mají klasické rozložení, tedy dobře dosažitelná palcová pojistka, před ní záchyt závěru a vypouštění zásobníku za spouští prostřednictvým tlačítka. Krom manuální pojistky Buck disponuje ještě zásobníkovou pojistkou, takže se spoušť zablokuje při vyjmutí zásobníku. Všechny ovládací prvky jsou z levé strany, takže Buck Mark není úplně přátelská zbraň pro leváky.

Zásobník je ocelový, jednořadý a má kapacitu 10 ran. Pro vyšší spolehlovost je netradičně vybaven dvojicí vinutých pružin.

Ráže je vždy .22 LR. Celková váha zbraně se model od modelu lehce liší, ale obvykle je to něco mezi 900-1000g

Nepříjemná rozborka

Jednou z mála faktických nevýhod pistole Buck Mark, je složitější a poněkud uživatelsky nepříjemná rozborka. Abychom z těla sejmuli hlaveň a závěr, tak nejdříve musíme, po vyjmutí zásobníku a bezpečnostní kontrole, vyšroubovat zadní šroub z montážní lišty nad závěrem a šroub na čele těla pod hlavní. To nám umožní opatrně „vylomit“ z těla hlaveň a závěr, z kterého se ještě dále vypreparuje sestava vratné pružiny. Sestavení pak probíhá v opačném sledu.Celkově se to tedy nemůže rovnat s rychlou a jednoduchou rozborkou plnotučných pistolí, kde stačí vytáhnout jeden čep. Osobně mě nejvíce vadí nutnost nosit si s Buck Markem na střelnici i imbusový klíč, protože pokud bude z jakéhokoliv důvodu potřeba udělat i jen základní rozborku, tak bez nástroje to prostě nepůjde.

Desítky variant

Za 35 let existence se buck vyráběl v obrovském množství variant. Momentálně má Browning na svých stránkách hned 37 vyráběných modelů ve standardní a limitované meziřadě, takže si vybere opravdu každý. Podrobně popisovat jednotlivé modely by bylo nad možnostmi tohoto článku, ale pro přehlednost si můžeme vybrat z následujících kombinací :

Délky hlavní se pohybuje od 4“ do 7,25“, nejčastěji pak 5,5“. Standardně jsou těžkého bull typu klasického kulatého průřezu, popřípadě vyfrézované z ocelového masivu. Obecně se jedná o velice klvalitní a přesné hlavně. K dispozici jsou krom masivů i kombinace vnitřní ocelové hlavně s hliníkovým pláštěm a s různými efektními odlehčovacími otvory, popřípadě kanelovaný povrch. Některé modely mají navíc ústí hlavně opatřené závitem na montáž kompenzátorů nebo tlumičů.

Buck má v základu výborně čitelná mikrometricky stavitelná zadní mířidla. Část modelů pak disponuje již od výrobce mířidly a muškou firmy Truglo, které obsahující světlovodná vlákna.

Kromě klasických modelů Buck Mark, které mají na vrchu jednoduchý spojovací profil mezi hlavní a závěrem, disponují ostatní modely lištou standardu Picatinny, za ůčelem montáže libovolného příslušenství, ať už jde o pistolohledy se zvětšením, nebo kolimátory různého typu. Pár variant má montážní lištu dokonce i pod hlavní.

Střenky jsou ve své standardní formě z plastu, nesou uznačení Ultragrip RX/DX a jsou ergonomicky velmi zdařilé pro středně velkou ruku. Esteticky orientovaní zákazníci dále mohou vybírat střenky z několika druhů dřev, ať už masiv nebo laminát s různým tvarem nebo vzorem.

Z povrchových ůprav si můžeme vybrat matné černění, modření, matovaný nerez a modrý, červený nebo pískový elox u hliníkových dílů. Spoušť je pak vždy zlacená, což je již u Bucků ikonickým poznávacím znamením.

Browning Buck Rifle

Krom standardního provedení existuje i prodloužená pušková varianta Buck Marku, která disponuje 18“ dlouhou hlavní s dřevěným předpažbým a pevnou dřevěnou pažbou. Pažbení může být z tureckého ořechu nebo laminovaného dřeva a to hned v několika odstínech. Hlaveň je z karbonové nebo nerezové oceli a je buď v těžkém terčovém provedení bez mušky, nebo v normálním průměru s muškou. Pistolová rukojeť je zachována a pažba je z tohoto důvodu k tělu přichycena netradičním obloukem.

Na střelnici i na škůdce

Buck Mark je malorážka určená v první řadě na rekreační střelbu. Ve své kategorii je sice až překvapivě přesná, ale na nějaké velké soutěžení to není. Ovšem na takový plinking na střelnici, je to výborná volba.

Kromě zábavné střelby se v zemých kde je to legální a populární, především tedy v USA, Buck používá i jako lovecká zbraň na drobné škůdce. potkany, poluby, veverky, zajíce a podobně. K tomu je vhodná především pušková varianta, ale i u pistolí existují modely přímo určené k lovu, jako Buck Mark Varmint.

Test

Testovanou pistoli, která je na fotografii vlastní již několik let můj kamarád a má z ní za tu dobu nastřílené tisíce ran bez jakýchkoliv problémů, které by mu stály za zmínku, krom již probrané rozborky.

Tato konkrétní zbraň je původní model Bucku, který byl až dodatečně osazen picatinny lištou, na které trůní mini kolimátor Sight Mark, který sice nepatří zrovna k tomu nejlepšímu na trhu, ale pro zbraň této kategorie, určení a výkonu se jedná o více než vhodnou volbu.

Sám jsem z této konkrétní zbraně také vystřelil pár zásobníků a to bez jakékoliv závady. Na střelbu a celkovou manipulaci je Buck Mark opravdu příjemná pistole, velice přesná, s dobrou celkovou ergonomií a jemnou spouští. Díky váze a konstrukci je zpětný ráz zanedbatelný.

Řada pistolí Browning Buck Mark celkově nabízí hodně muziky za relativně málo peněz. Je to výborná a přesná malorážka na rekreační zábavnou střelbu a pomineme li komplikovanější rozborku, tak jí nelze nic moc dalšího vytknout.

Na našem trhu není problém malorážku Buck Mark sehnat. Ceny se pohybují, dle provedení mezi 12 000 -16 000 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :