Přežít 12/20 – Moderní předovky Ardesa

Na poli ručních palných zbraní existuje malý, ale zajímavý segment, krčící se mezi replikami historických předovek a zbraněmi na jednotné náboje. Jedná se o moderní předovky v inline uspořádání. Pojďmě se tedy na ně podívat obecně i konkrétně.

Ač je moderní puška na jednotné náboje bez diskuse ve všech směrech praktičtější než předovka, tak se tento relikt minulosti stále vyrábí a to hned z několika důvodů.

Jednak je tu zřejmý fakt, že pro pořízení předovky nemusí mít našinec zbrojní průkaz a může si tak zastřílet na střelnici dle libosti. Poměrně vysokou užitnou hodnotu a neregulovaný prodej zase ocení prepperská veřejnost.

Dnes je střelba s předovkou vedena zejména replikami perkusních a křesadlových pušek z osmnáctého a devatenáctého století. Takové zbraně mají nezaměnitelné kouzlo starých časů. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že je vskutku záživné z nich střílet. Z praktického hlediska se však musí uznat, že jsou poplatné době vzniku a tak se nejedná o zrovna uživatelsky přívětivou výzbroj.

Někdo by si mohl myslet, že s nástupem jednotného náboje nabíjeného zezadu, se vývoj předovek zastaví jako u křesadlovek, leč nestalo se tak. Pravda, jejich evoluce téměř sto let stagnovala, ale po dlouhém čekání opět přišel jejich čas.

Nastupují moderní perkusní pušky

Po uvedení prvních použitelných jednotných nábojů v první polovině 19. století, které v jednom těle spojují střelu, dávku prachu i zápalku, trvalo ještě poměrně dlouho, než vytlačili své perkusní předchůdce. Na úsvitu dalšího století se však již jednalo o beznadějně zastaralou záležitost. Nové perkusky se sice okrajově vyráběly, ale jednalo se převážně o repliky pro nadšence, nebo unikátní homemade kousky pro potřeby zločinců, pytláků, odbojářů, kutilů a chudiny.

Postupem let se ovšem zájem o repliky zvyšoval a tak bylo jen otázkou času, kdy někdo zkusí hladovému trhu nabídnout něco neotřelého. To nastalo na počátku osmdesátých let, kdy puškař Tony Knight uvedl první perkusní pušku v inline uspořádání. Princip je stejný, zbraň se nabije prachech a projektilem skrze ústí, načež se na piston v zadní části zbraně, kterým vede úzký kanálek do hlavně, umístí zápalka kterou iniciuje úderník. Výšleh je pak kanálkem veden k prachové složi – bum.

Inline uspořádání se vyznačuje umístěním pistonu v ose hlavně, což zaručuje optimální prohoření střeliviny. Piston v ose je výrazně modifikovaný a po vložení zápalky je třeba jeho uzamknutí prostřednictvím sklopné hlavně, roling blockem, či odsuvným závěrem různé konstrukce, protože do kanálku se přepustí daleko větší tlak, než v případě běžného bočního uspořádání.

Když srovnáme moderní inline s replikami historických originálů, tak obecně platí, že inline jsou uživatelsky příjemější, snadněji se obsluhují a čistí, lze je osadit optikou skrze standardizovanou picatinny montáž, mají celkově lepší ergonomii, jsou optimalizovány na větší výkony a vykazují vyšší přesnost. Dále zpravidla disponují rychlejším stoupáním drážek v hlavni, 1/48″ a méně, což umožňuje střílet konické střely, které vyžadují větší stabilizaci než tradiční kule. V neposlední řadě je nutné vypíchnout, že velká část inline předovek se vyrábí z nerezové oceli a plastu a konstrukce umožňuje jednoduché vyjmutí dnového šroubu. Čištění je díky tomu neporovnatelně jednodušší a rychlejší, v čemž nám dá za pravdu každý, kdo někdy po střelbě pulíroval historickou repliku z uhlíkovky a dřeva.

Dá se říci, že moderní perkusky se svou charakteristikou přibližují loveckým puškám. Vykazují velkou přesnost i na větší vzdálenosti, odolnost proti povětrnostním vlivům a vysokou uživatelskou přívětivost. Pokud se budeme bavit o normálních loveckých vzdálenostech, tak není moc rozdíl mezi tímhle a jednuškou. Samozřejmě je tu však ona nevýhoda jedné rány a zdlouhavého nabíjení té další. Pokud se ochrání ústí hlavně před vniknutím vlhkosti, je taková zbraň použitelná i v extrémních podmínkách.

Střely se zde obvykle střílejí přes sabot. To je zařízení umožňující výstřel podkaliberní střely, jednoduše řečeno, vytěsňuje prostor mezi hlavní a střelou. Obvykle je to tvarovaný plastový kalíšek do kterého je vložena střela. Ten se při výstřelu roztáhne, utěsní mezeru mezi hlavní a střelou a vede ji v drážkách ven. Po opuštění hlavně se sabot od střely oddělí. Výhodou je relativně bezproblémové vsunutí sabotu do hlavně, konzistentnější a optimálnější vnitřní balistika a možnost používat běžné plášťované střely do současných zbraní.

Ráže jsou téměř výhradně .44/45 nebo .50. Padesátka je vhodná na lov i těžší zvěře, .44 nebo .45 na všechno ostatní.

Krom klasického střelného prachu se používají různé bezdýmé náhražky, typickým zástupcem jsou tablety Pyrodexu, které mají výhodu v čistotě hoření, snadném odměřování a manipulaci. Vždycky má stejnou hustotu a střed tablety je většinou dutý, takže iniciace zápalkou má takřka ideální průběh.

Co se týče značek zbraní, tak většina evropských výrobců se specializuje na repliky, takže výběr tu není veliký. Pedersoli má sice řadu pušek Brutus a občas se sem doveze inline předovka od Remingtonu (ML), ale na tuzemském trhu má v tomto segmentu téměř monopol španělská firma Ardesa. Podívejme se na její nabídku blíže.

Evolution

Služebně nejstarší z této španělské inline rodiny je Evolution. Je to solidní zbraň se vzhledem a některými vlastnostmi moderních opakovaček.

Po odsunutí “závěru” se nám otevře přístup k pistonu na zápalku velikosti 4 nebo 6. Řešení je to elegantní, ale neposkytuje moc prostoru pro manipulaci a vložení zápalky tak vyžaduje určitou míru šikovnosti. Hlaveň ráže .50 má na poměry předovek relativně krátkých 24“ při stoupání drážek 1:28“. Anatomická pažba je z odolného polymeru v černé nebo camo úpravě.

Mířidla jsou vybavena světlovodným vláknem a jsou dobře čitelná. Pouzdro závěru je opatřeno otvory pro přichycení montážní lišty, chceme li osadit zbraň optikou.

Cena: 8 990 – 10 850 kč

Tracker

U modelu Tracker výrobce vsadil na něco, co by se dalo označit za přímotažný závěr, střílející ze zadní polohy. V praxi to vypadá tak, že po stáhnutí „závěru“ dozadu jednak natáhneme bicí ústrojí a současně odhalíme piston, na který vložíme zápalku. Při zmáčknutí spouště celý závěr jede dopředu hnaný pružinou a úderem odpálí zápalku. Manipulace s tím je rychlejší než u Evolution, ale celkový projev mě osobně přišel horší.

Hlavní devizou Trackeru je ovšem nízká cena, původně stál k devíti tisícům, ale v současné době se nechá sehnat i za 5 500 kč v černěné variantě z uhlíkové oceli. O chlup dražší je niklovaná varianta. Pažba je z polymeru v černé barvě. Zbraň má solidní pevná mířidla, ale lze ji osadit montážní lištou pro uchycení optiky. Musí se však počítat s tím, že optika bude překážet při vkládání zápalek.

Ráže je .50 s 24“ dlouhou hlavní, která je schopná snést solidní nálož 120 grn prachu.

Cena: 5 500 kč (černěná)

Vortek

Zatímco Evolution na pohled silně připomíná opakovačku, tak obsáhlá řada Vortek zase nezapře inspiraci zlamovací jednuškou. Prostor s pistonem se zde spřístupní šikovným a jednoduchým „zlomením“ hlavně. Takové řešení má oproti jiným způsobům výhodu v daleko otevřenějším prostoru, který přijde vhod při manipulaci s titěrnou zápalkou. Většina uživatelů je toho názoru, že toto je u inlinek nejpraktičtější řešení.

Rodinka Vorteků obsahuje v současné době sedm modelů, lišících se délkou, povrchovou úpravu pažbou a maximální akceptovatelnou navážkou prachu.

Konkrétně, Vortek má hlavně délky 28“ nebo 30“ opatřené rychlým vývrtem 1:28“. Ráže je obvyklá „padesátka“

Vorteky s přízviskem Magnum bezpečně snesou až 150 grn prachu, což je opravdu hodně. Takovou zbraní v kombinaci s vhodnou střelou lze úspěšně lovit i těžkou zvěř. Ostatní modely mají strop na 120 grn.

Pažba je vždy plastová typu Monte Carlo a to standardní od Ardesy, nebo od Hogue, která má v recenzích trošku lepší hodnocení. Pažba je v černém nebo camo provedení v několika vzorech.

Odolnost proti korozi a snadné čištění zajišťuje povrchová úprava niklováním.

Cena: 11 950 – 14 800 kč dle provedení.

Pro úplnost dodejme, že Vortek výrobce nabízí i v pistolové variantě. Konstrukčně jsou shodné, jen disponuje zkrácenou hlavní a pistolovou rukojetí místo pažby. Na blbnutí na střelnici proč ne, ale je nutno pamatovat na to, že černý prach/pyrodex, si moc nerozumí s krátkou hlavní, respektive spousta prachu nestačí vyhořet a výkon tedy není nikterak oslňující.

Pursuit

Díky svým kvalitám dosáhl Vortek značné obliby ve státech, které umožňují lovit předovkou. Ardesa se na základě toho rozhodla vrhnout na trh další zbraň stejného designu – model Pursuit.

Pursuit má tedy s Vortekem shodný systém sklopné hlavně a celkově se dá říci, že mezi nimi není moc rozdílů. Pursuit má stejné vlastnosti, ovládání a přednosti, jen je o trochu lehčí, údajně o trochu vychytanější a disponuje subjektivně příjemnější spouští.

Cena 15 800 Kč

Inline předovky Ardesa dováží a prodává obchod Dave Western Guns.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :