Přežít 5/22 – Recenze luku romulus

Rodinná firma Lazecký & Měch se sídlem ve Velké Polomi se již od roku 2000 zabývá výrobou a prodejem luků, šípů, kuší a příslušenství. Co do objemu jde o největšího tuzemského výrobce luků, které se vyvážejí i do zahraničí. V tomto článku jsme podrobili dlouhodobému střeleckému i praktickému loveckému testu jejich dosud nejambicióznější model, nesoucí název Romulus.

Nově tvarovaná a kónicky broušená ramena jsou sendvičové konstrukce, kombinující vrstvy kvalitního černého laminátu a jasanového dřeva. Jsou dostupná v 14 silách v rozsahu 24-60 lb při délce nátahu 28“. Při výběru vhodné síly tak luk bude vhodný jak pro dorost, rekreační střelbu i plnohodnotný lov. Romulus je takzvaný take-down luk, což znamená, že ramena jdou z madla snadno vymontovat a libovolně měnit za jiné, což má výhodu ve skladnosti a univerzálnosti. Pokud s lukem cestujete letecky za zahraničním lovem, tak skládací luk je jediná možnost jak to udělat ekonomicky, protože většina pevných luků na délku překračuje maximální povolené rozměry a je třeba si pak připlatit za nadrozměr. Nehledě na to se nejedná o praktický tvar na přenášení, i když si luk vezmeme jen na kratší tůru.

Díky zaměnitelnosti ramen si můžeme dokoupit další sady v různých silách a madlo osadit dle libosti. To ocení začátečníci, pro které je lepší začít se slabým lukem, aby se pak „prostříleli“ ke kýžené libráži. Obzvláště výhodné je to také pro lovce, protože s 60 lb se nedá dost dobře trénovat a je tak dobré mít k dispozici dvě zaměnitelné sady ramen; slabší na běžný trénink a rekreační střílení, silnější pak na občasný trénink a vlastní lov. U Romuluse je přitom jejich přehození dílem okamžiku. Použitá ramena oproti předchozím modelům Trapper a Junák disponují agresivnějším zakřivením generujícím vyšší rychlost. Další rozdíl je v precizním uložením ramen vůči tělu prostřednictvím dvou hliníkových bodů, které zapadají do odpovídajících vybrání v ramenech a vynikají výborným slícováním. To zaručuje vysokou životnost a přesnost. Vlastní spoj je realizován zápustným imbus šroubem.

Romulus se vyrábí v množství variant, lišících se délkou, designem, materiálem a konstrukcí riseru. Varianta Action je sendvičové konstrukce s podélně lepenými vrstvami dřeva. To samé platí pro Fashion jen s tím rozdílem, že vrstvy jsou zde lepeny příčně. Materiálem je v obou případech kombinace dřev amerického ořechu, světlého jasanu a rudého padouku. K dispozici je několik variant lišící s různou skladbou těchto dřev, což vytváří specifické barevné kombinace. Poslední možností je varianta Base, jejíž madlo je vyrobeno z jasanového masívu, lakovaného ve čtyřech provedeních, včetně bezbarvého laku, který dává vyniknout vzorování dřeva a celočerné variantě. Dlužno dodat, že bez ohledu na variantu madla disponují dosti osobitým tvarem, který na první pohled upoutá. Jeho celková úroveň zpracování je pak na více než slušné úrovni.

Madla se vyrábějí ve třech délkách, přičemž výsledný luk pak může mít délku 60“ (1520 mm) 62“ (1575mm), nebo 64“ (1625 mm). Délka luku by se měla odvíjet podle výšky střelce, ale lovci a preppeři budou obvykle volit šikovnějších 60“. Samozřejmostí je provedení jak pro praváky, tak i leváky, lišících se umístěním hlubokého šípového okna, usnadňující sladění tuhosti šípu vůči luku a ergonomií rukojeti

Ta je vyvedena v hlubokém revolverovém sklonu, která se dá přirovnat k modelu Super Kodiak od Bearu. Hodnocení rukojeti je silně subjektivní, protože každému vyhovuje něco jiného, ale lze se domnívat, že většina střelců se střední až velkou dlaní bude Romulus výborně sedět v ruce.

Cena Romulusu začíná na 4 190 Kč za model Base, přes 4 690 Kč za Fahion, a končí u Actionu bratru za 4 999 Kč. Samostatná ramena pak přijdou na 2 150 Kč. Součástí balení je základní tětiva z materiálu Brownell Dakron B-50, návod a klíč na montáž ramen.

Praktické zkušenosti

Po dlouhodobých a dosti pozitivních zkušenostech s předchozím modelem Junák, jsem netrpělivě očekával jeho nástupce jménem Romulus, který sliboval mnohá vylepšení. Po krátkém zvažování jsem vybral provedení Fashion v praktické lovecké délce 60“ a dvě sady ramen v silách 40 lb na trénink a 60 lb na lov.

Romulus je v první řadě určen na rekreační střelbu a na tomto poli si vede mimořádně dobře, ale bezezbytku splňuje všechna kritéria i pro lovecké luky. U těch jde především o to, aby generovaly dostatečný výkon a snesly hrubší zacházení, ideálně pak v kompaktní délce a s přijatelně hladkým nátahem. Toto Romulus splňuje bez výhrad. Hladkost nátahu je díky novým ramenům citelně lepší, oproti předchozímu modelu Junák, ačkoliv ani ten nebyl v tomto parametru špatný. Náběh síly je plynulý a ani ke konci nepříjemně netuhne, alespoň ne při mé délce nátahu 28,5“ Samozřejmě zde nelze očekávat hladkost špičkových sportovních luků. Romulus do této kategorie nepatří a tak ho ani nelze hodnotit sportovní optikou, ale obecně disponuje dosti komfortní charakteristiku, která se vyrovná i násobně dražším modelům a ve své cenové kategorii pak patří k tomu nejlepšímu.

To, že je luk více než způsobilý pro lov jsem se ujistil při vlastní praxi. Vzal jsem si jej totiž na svůj lov v jihoamerické Uruguayi, kde jsem s ním úspěšně z koňského hřbetu složil divokou horskou kozu. Životnost luku zase dosvědčuje celkem 8 měsíců intenzivní střelby v řádu nižších tisícovek výstřelů (použité šípy Easton Gamegetter II 580 gr, spine 400) a to s tréninkovými rameny o síle 40 lb, tak i loveckými 60 lb. Luk bez problémů vydržel mnohdy dosti hrubou manipulaci i mimořádně agresivní klima brazilské džungle beze stop poškození, změnou charakteristiky, nebo kroucení ramen. Nezanedbatelnou výhodou Lazeckého, jako tuzemské firmy je také to, že nehrozí problémy s případnou reklamací nebo nákupem nových komponentů.

S přihlédnutím k ceně se nevýhody hledají jen stěží. Osobně nejsem příznivcem použití šroubů, které pro smontování vyžadují nástroje. Není to praktické řešení, pokud luk často rozebíráme a lepší by bylo osazení šroubů s rozměrnou hlavou, které lze zašroubovat rukou, a střelec tak s sebou nemusí nosit další položku výstroje náchylnou ke ztracení. Z toho důvodu jsem je také na svém luku vyměnil.

Dále bych na Romulusu uvítal standardní montážní otvor pod rukojetí. U sportovních luků se do něj šroubuje stabilizátor, zatímco v loveckém světě slouží pro přichycení reelu na bowfishing, nebo svítilny na noční lov. Luk jsem tedy tímto užitečným detailem opatřil svépomocí a mimo použití výše uvedeného příslušenství jej mám osazený závažím, které posunuje těžiště luku trochu dopředu, což se příznivě projevuje ve vyšší stabilitě (ačkoliv v tomto směru se Romulus nevymyká jiným lukům stejné kategorie).

Luk jsem dále osadil štětinovou základkou, která umožňuje používat šípy s plastovými letkami, které jsou mnohem praktičtější a odolnější než tradiční peří. Z levé strany jsem také přivrtal port, do něhož upínám držák šípů.

Nová ramena jsou díky agresivnější geometrii trochu „švihavější“ než předchozí generace a subjektivně lehce hlučnější, ale ve své kategorii se řadí k průměru, přičemž hluk lze účinně potlačit instalací tlumičů na tětivu. Vibrace vznikající při výstřelu jsou rovněž zcela v normě.

Subjektivně je Romulus zdatným soupeřem loveckých luků Bear, které ve své třídě stále platí za zlatý standard. Co se týče výkonů, hlučnosti, charakteristice nátahu, přesnosti a stability, tak se jim Romulus více méně vyrovná (autor mohl přímo porovnávat s modelem Kondiak 55#/60″ který rovněž vlastní. Beary působí jen o trochu lépe stran zpracování, ale také stojí třikrát tolik.

Celkově je Romulus kvalitní, praktický a univerzální luk s vysokou životností, slušnými parametry a výborným poměrem cena/výkon. Na poli rekreační, zábavné střelby mu není moc co vytknout a bez větších kompromisů je také plně použitelný i pro lovecké účely.

Luky od firmy Lazecký & Měch si lze prohlédnout, vyzkoušet a zakoupit v podnikové prodejně ve Velké Polomi, nebo přes jejich e-shop. Více informací na lukysipy.cz