Mířidla Trophy Ridge Outlaw a Pursuit – Recenze

Štítky:

alší uživatelská recenze od “Ratteho” určitě potěší ty, kdo právě vybírají mířidla pro svůj “kladkáč”. Možná si vyberete právě na základě jeho zkušeností …

Trophy Ridge Outlaw

Tyto mířidla jsem si zakoupil pro luk Bear Outbreak, po zjištění jak mizerné jsou ty dodávavé s lukem v setu RTS. Outbreak používám jako záložní, a na blbnutí, tudíž nároky na mířidla byly malé – prostě kompaktní, jednoduché, výcepinové a levné mířidlo.

Volba padla po zralé úvaze na Outlaw, toho času za 1100kč.

TR1

Konstrukce je klasická, tedy vertikální i horizontální posuv hlavy mířidel je realizován dvěma kleštinamy. Ty jsou opatřeny ryskou a povolují se imbusem s imperialním rozměrem. Po řádném utažení sice další posunutí nehrozí i při hrubší manipulaci, ale v případě nárazu to už tak slavné nebude.

Krom části hlavy a šroubů je celá konstrukce odlitá z hliníkové slitiny. Otřepy jsou téměř neznatelné a jen na nefunkčních plochách.

Celkově je provedení poměrně robustní, ale nedělal bych si iluze o nějaké velké odolnosti.

Montáž má všechny díry a závity standardní, přičemž umožňuje upnout mířidlo ve dvou polohách předsunutí, vzdálených od sebe jeden palec. Šrouby k přichycení na luk jsou součástí balení.

Kritiku si zaslouží ty „rohy“ do kterých je montáž protažena, párkrát se mi to zachytilo o oblečení (ponáším luk na popruhu).

Piny mají velikost 0.019″, dva červené a dva zelené. Jsou po dvou ve dvou ložích, umožnujících vertikální posun v hlavě mířidel.

Přísvitový modul je oddělitelný, na tři pidibaterie, které jsou součástí balení. Nelze regulovat přísvit, což je hodně nepříjemné, zvláště pak proto, že zelené piny vyzařují o poznání více světla než červené a ve větší tmě docela oslňují na úkor svých červených příbuzných.

Závěrem bych řekl, že se nejedná o nikterak dobrou volbu pro hlavní luk. Střílet se s tím samozřejmě dá a do začátků se s tím dá fungovat, na lov a sport to ale není.

Trophy Ridge Pursuit

Už nějakou dobu jsem koketoval s možností pořídit si jednopinová mířidla, bohužel věšina z nich jsou opravdu přerostlá a složitá monstra a to moje minimalistická povaha těžce nesla.

Pak se mi však do ruky dostal Pursuit a řekl jsem si, že něco takového by se mi líbilo. Cena je navíc poměrně lidová (na poměry jednopinů), tak by mě případný nezdar tolik nebolel. Toho času v obchodě Supra stály 2230 kč. 

Musím říci, že po pár střelbách šla má dosavadní mířidla TruGlo TSX na odpočinek, a zustávám u Pursuitu.

TR2

Co se konstrukce týče tak:

Prakticky všechno je z hliníku, precizně vyrobené, žádné otřepy.

Vzhledem k pohyblivým dílům jsou zde samozřejmě určité vůle, ale všechny jsou odpružené a tak si stále udržují svojí vzájemnou polohu. I po větším zatížení se vždy vrátí do stejné polohy.

Výškové štelování se provádí povolením kolečka, nastavením páky na požadovanou značku a utažením. Páka je trochu subtilnější, na můj vkus, ale něco by vydržet měla.

Díry na šrouby na uchycení k luku jsou 4 a umožňují tedy dvě polohy předsazení. Od osy první díry je to k čelu mířidel 93,4mm, od druhé 111,1mm. mezi nimi jsou díry se závitem na montáž držáku šípů. To se vzhledem k poněkud více do prostoru čnícím mířidlům provádí skrze dodávané redukce. Ty mají výšku 21,6mm, samotná mířidla jsou v nejvyšším bodě 29,9mm od těla luku.

Stranové nastavení se provádí konstrukčně elegantním způsobem zepředu, pomocí imbusu. Stejně tak nastavení druhé osy, díky vybrání v otvoru na šroub nad posuvem. Třetí osa se nastavuje povolením šroubů držících hlavu mířidel a přitažením čí povolením červíka mezi nimi. Mířidla nemají nic na nastavení první osy, ale to by se dalo řešit pomocí podložek.


Pin je 0.019″ zelený a poskytuje dost světla bez přísvitu i za šera, vlákno je kryto plastovým nákružkem.

Ryska na poznačení poloh páky a nákružek hlavy mířidel jsou vyvedeny fluoreskující barvou. Samotná iluminace je trochu silnější, než by se mi líbilo, ale neruší to. Modul na podsvícení je odmontovatelný a umožňuje nastavení intenzity světla. Samotné kolečko spouštění a regulace svitu je ale poněkud “forově”vyrobené a neprorokuji mu velkou životnost.

Jinak se mi celkové provedení líbí. Nejenom pro kvalitu výroby, ale pro určitou úspornost a rozvahu s jakou je mířidlo navrženo. Nejlepší konstrukce je obvykle taková, která je co nejjednodušš,í při zachování všech požadovaných funkcí.

Míření a obsluha jednopinových mířidel má svá specifika a opravdu nejsou tak pohotové jako vícepiny. Z vlastní zkušenosti ale můžu prohlásit, že jsou stále plně použitelné nejenom na lov z posedu, ale i na šoulačku. Je to jen otázka cviku.

Správný postup nastavení se zdá nepohotový a musím souhlasit, že před výstřelem povolit kolečko, nastavit na správnou značku, utáhnout a až pak vystřelit chvilku trvá.

Nicméně tahle mířidla lze mít stále povolená díky určitému odporu, který klade konstrukce při pohybu se štelovací pákou. Není nijak vysoký, ale dostatečně fixuje mířidla v nastavené poloze, i při výstřelu se neposunou a přitom si zachovávají plynulost při nastavení.

V praxi to vypadá tak, že jdu se založeným šípem páku štelování mám povolenou a  v nejvyšší poloze, zpozoruji cíl, odhadnu vzdálenost, palcem pravé ruky stáhnu mířidla na požadovanou vzdálenost, natáhnu a střílím.

Zdržení je minimální, cíl spustím z očí tak na dvě vteřiny. Můj osobní názor je, že je to malá cena za komfort, který střelci poskytuje hlava jen s jedním pinem.

Samotné míření se těžko popisuje, pro drtivou většinu lidí ale bude asi příjemnější a rychlejší než s vícepinem. Jednopiny nejsou a nebudou pro každého to ideální řešení, ale já jsem plně zpokojen a mohu doporučit.

Vyskytl se však jeden problém, na který si však dám do budoucna pozor: Když se rozhodnete střílet na domácí střelnici na deset metrů, ujistěte se, že to nemáte z předchozího dne nastavené na 100m -:)

TR4

Tomáš Prachař

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :