Historie Hoyt archery

Štítky:

Nedávno do mého arzenálu přibyl Hoyt Vulcan, topmodel roku 2007. Jeho kvality, nehledě na letitost, mě přesvědčily napsat kromě recenze také něco málo o výrobci. Firma Hoyt si to, pro svůj přínos pro loveckou a hlavně sportovní lukostřelbu, více než zaslouží …


Firma Hoyt Archery byla založena roku 1931 ve městě Van Nuys v Kalifornii, panem Earlem Hoytem seniorem a jeho synem, nepřekvapivě, Earlem Hoytem juniorem.

Později se do rodinné firmy ještě přivdala Ann Weberová Hoytová, úspěšná lukostřelkyně. S ní se Earl Jr. poznal v obchodu Robin Hood Archery, kde Ann pracovala a kam on dodával svoje luky.

ehoyt
Earl Hoyt senior


Dějiny firmy jsou obsáhlé a plné novátorství, v rozsahu nad možnostmi nebo potřebami tohoto článku, takže jen stručně některé milníky v bodech:

  • Založení firmy v roce 1931
  • V roce 1948 je uveden první luk s overdraw restem.
  • Hoyt je také průkopníkem v používání anatomických rukojetí, od roku 1951 jsou u něj standardem.
  • 1951 Začíná produkce deflexně-reflexních luků. Což současně znamená konec produkce klasických luků.
  • 1957 první použití laminátů, zatím jen jako vnější vrstva ramen.
  • 1961 Vyvinutí a produkce stabilizátorů.
  • Roku 1972 se vrací na program letních olympijských her lukostřelba (v roce 1924 byla vyškrtnuta).

    Soutěžící vyzbrojeni Hoytem vyhrávají tři ze čtyř kategorií. Lepší reklamu si firma snad ani nemůže přát. Co jsem koukal, tak do dnešních dnů se nestalo, že by Hoyt neukořistil na nějaké olympiádě zlatou medaili.
  • Firmě je z téhož roku také připisován vynález Take-Down, rozkládacích reflexních luků. (patent US. 3,814,075)
  • V roce 1982 představila společnost první kladkový luk vlastní výroby.
  • V roce 1983 došlo k akvizici firmou D Easton (ano, onen slavný výrobce šípů) a centrála i s výrobou se stěhuje do Salt Lake City.
  • Roku 1996 přinesl Hoyt lukostřeleckému světu dělené rameno.

A vývoj stále pokračuje…

Krom produkce reflexních a kladkových luků v loveckých a sportovních mutacích, produkuje Hoyt i množství příslušenství.

V minulosti kupříkladu řadu zaměřovačů Toxonic, která se později osamostatnila. Dnes to jsou zaměřovače Pro Series.

Dále pak základky, absorbéry, hojnost výměnných rukojetí a v podstatě všechno, co střelec může potřebovat, včetně vlastní řady oblečení 🙂

Luky od Hoyta se často objevují také v populární kultuře, namátkou:

  • Ve velkofilmu Avangers se Hoytem ohání postava Hawkey
  • V Hunger Games používá Katniss Hoyt Buffalo
  • V Rambo II a Rambo III Má Silvester Stallone Hoyt Spectra, ze kterého se nezdráhá střílet i výbušné hlavice.
  • A v Rambo IV přesedlal na reflexní Gamegetter

     
Rambo First Blood Part II

Hoyt Archery má zajímavý marketing, podpořený sportovními úspěchy uživatelů z řad profesionálních střelců. Přeci jen, žádný z Earlů Hoytů nebyl Fred Bear, aby už jen jejich jméno přitahovalo davy zákazníků 🙂

Kupříkladu mezi lety 2003-2006 vystříleli profesionální uživatelé luků z produkce Hoyt Archery 67 prvních míst. (Mathews 35, PSE 6, Martin 4, ostatní 1) a to v soutěžích Open Pro, FITA, NFAA,NAA, AsA.

Asi netřeba dodávat že marketing firmy v roce 2007 by se dal shrnout do věty:

Podívejte o kolik medailý máme víc než konkurence. Hoyt = zlatá 🙂 “

V roce 2012 dokonce každá zlatá medaile z lukostřelby na letních Olympijských hrách v Londýně patřila uživatelům Hoytu.

Otázka je relevantnost takového údaje. Kupříkladu kdyby mělo luk od Hoyta 80% sportovních střelců, tak by to nebyl zas tak překvapivý výsledek. Procentuální zastoupení se mi však nepodařilo dohledat.

Pravdou však je, že Hoytů je na soutěžích majoritní množství.

Další věc co vymezuje Hoyt od konkurence je typický, výrazný design. Už drahně let se dají kladkové luky s logem nenakousnutého jablka spolehlivě identifikovat díky žebru za rukojetí a i celý design působí tak nějak organicky. 

To se vyšroubovalo na novou úroveň s uvedením karbonových rámů, jako kupříkladu Carbon Spider ZT spíše připomíná změť lián než luk.

Na druhou stranu se odvážnější design, i u hliníkových těl, pozitivně podepsal na snížení hmotnosti, při zachování pevnosti konstrukce. Nijak podrobněji jsem to nezkoumal, ale zdá se, že Hoyt je obvykle o něco lehčí než konkurence ve stejných kategoriích.

Osobně mi je, stran designu, bližší spíše minimalismus luků od PSE, ale třeba to žebro jsem si při úchopu docela oblíbil.

Uživateli velmi oceňované jsou výměnné „pistolové“ anatomické gripy. Obvykle vyvedeny z pěkného dřeva. Díky onomu charakteristickému žebru, se samotný rám v prostoru rukojeti mohl podstatně ztenčit. To dává prostor pro velkou paletu velikostí rukojetí a výrazného anatomického vybrání.

Naopak nepříjemností z uživatelského hlediska je zarputilé používání výměnných modulů pro nastavování délky nátahu, namísto již téměř standardního plně stavitelného systému (a to ještě v tom lepším případě).

Můj Hoyt Vulcan má jinou sestavu kladek pro každou délku nátahu, odstupňovanou po půl palci. Objednáte si luk z USA a zjistíte, že by jste potřebovali o palec delší nátah? Smůla.

Typicky to vypadá tak, že je určitý model k dispozici s několika velikostmi kladek, které umožňují osazení moduly v určitém rozsahu délek nátahů.

Kupříkladu model Carbon Spyder ZT30 je k dispozici se třemi velikostmi kladek, kdy první jde osadit moduly 24-25,5“ druhá 26-28“ a třetí 28-30“. Čestnou vyjímkou je řada luků Ignite a Ruckus, které mají plně stavitelné délky nátahů. Vzhledem k zaměření těchto luků na začínající střelce to je na místě.

Musím ale uznat, že ty kladky bez modulů u Vulkanu jsou zatraceně příjemné a hladké na nátah. 80lbs. Jako sedmdesátka 🙂

Všehovšudy je Hoyt Archery firmou, se kterou je nutno počítat. Má hrdou minulost, podle všeho úspěšnou budoucnost a vyrábí po čertech dobré luky.

Tomáš Prachař

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :