Hoyt Ignite – Recenze

Štítky:

Luky pro začínající střelce vyrábí prakticky každá známá firma, u Hoytů je to již pár let model Ignite, který je předmětem této recenze …


Hoyt Ignite sice nevlastním, ladil, nastřeloval a vybavoval jsem ho pro známého. Strávil jsem s ním však docela dost času a nastřílel dost ran na to, abych mohl napsat krátkou recenzi. Věřím, že to bude užitečné už proto, že je v mnoha českých lukostřeleckých obchodech skladem a nejeden začátečník se o něj tedy bude zajímat. V textu se na několika místech nevyhnu srovnání s lukem Bear Outbreak, který je ve stejné kategorii a přímo si konkurují v boji o srdce a obsah peněženek nových zákazníků.

Hoyt Ignite patří do špatně definovatelné kategorie “startovacích” kladkových luků, určených začínajícím, leč dospělým, či dospívajícím střelcům. Typicky mají nastavitelnou sílu nátahu až na “lovecký standard” 70 liber, rychlost IBO 300-315 fps, cenu kolem 10 000kč a plně stavitelnou délku nátahu.

Zvláště posledně zmiňovaný parametr musel být pro firmu Hoyt Archery docela bolestivý, neboť drtivá většina jejich luků řeší změnu DL prostřednictvím výměnných modulů, popřípadě se musí měnit kompletní set kladek. Plně stavitelné jsou jenom vysloveně dětské modely, letos Ruckus, ale ty jsou zase dimenzované na menší sílu nátahu. Lovit se s takovými luky sice dá, ale není to obvyklé ani doporučované. Spíš jde o rekreační/výukovou záležitost, s tím, že si pak majitel časem pořídí něco lepšího, pokud se tedy rozhodne u lukostřelby zustat. Nespornou výhodou pak je snadná prodejnost takového luku, díky rozsahu nastavení.

Typickými zástupci této “startovací” třídy jsou v současnosti již zmíněný Bear Outbreak, PSE Stinger, Craze II od Mission a předmět této recenze Hoyt Ignite.

Popis

Začneme tradičně s parametry :

  • DL 19-30″
  • DW 70 Lb.
  • ATA rychlost 300fps.
  • BH 8″
  • ATA 28″
  • Let-off 75%
  • váha 1,6kg
  • rozměry790x372x69 mm
  • tětiva:57,38″
  • Buss cable:2x 30″
  • Cena za holý luk je v ČR kolem 9 500 kč

Obsah balení

V hnědé kartonové krabici,rozměrů 390x1080x90mm, které značně převyšují rozměry luku, se nachází jen luk, návod, registrační karta a jako bonus fešná kšiltovka Hoyt, vyvedená v maskáčovém paternu Mossy Oak.

Popis luku

Tělo je z jednoho kusu hliníku, klasických tvarů, na které jsme od Hoyta zvyklí. Dlouhé 620mm, montážní otvory jsou standardní, dva na mířidla, jeden na stabilizér a jeden na základku.

Otvory na příslušenství mají rozteč 470mm, a je v nich vybrání na matici ekvivalentu M8. Rukojeť je z černého plastu což je, vzhledem k cenové relaci pochopitelné, rozměrem a tvarem jsou zaměnitelné se standardními ze dřeva. Tyčka pro jezdce lanek (cable guard) tradičně z karbonu. Luk postrádá jakoukoliv formu dorazu tětivy.

5


Domečky ramen jsou z takového toho extra tuhého plastu, nemám nejmenší strach z vylomení, ale nevypadá to zrovna fešně. K tělu jsou přimontovány horizontálně na čepu a správnou polohu a tedy sílu nátahu vymezuje klasický šroub, který lze, dle manuálu, povolit až o 8 otáček. Ramena jsou dělená a poměrně masivní. Osobně mi tam chybí tlumiče vibrací, které u Hoytů fungují a vypadají dobře (s ohledem na konkurenci).



Kladky jsou značně subtilní a nepůsobí dojmem, že by dlouhodobě přežily hrubší zacházení, nicméně vyrobeny jsou precizně. Nastavení délky nátahu je provedeno skrze plastové otočné moduly v ose každé kladky, aretované dvěma šrouby. Jednotlivé kroky nastavení jsou po celých palcích, takže nic jemného. Použitý systém je dual cam, tedy dvě totožné kladky se dvěma lanky typu Buss Cable.

Tětiva je typická OEM. Funkční základ do začátku, zvláště lanka se mi zdají až nemístně tlustá, ale možná jsem zmlsaný výrobky JBK Strings, která vyrábí tětivy a lanka na zakázku. Omotávka je však provedena precizně, nikde se nic netřepí.

4

Střelba a dojmy.

Na rozdíl od běžné produkce “začátečnických” luků působí Ignite v ruce poněkud dospělejším dojmem, navzdory celkové délce. ATA 28″ je vzkutku málo, a to i přes současnou módu zkracování luků. Na druhou stranu je Ignite nadmíru hluboké, takže třeba o palec a půl delší Bear Outbreak je ve výsledku skladnější.

Zase z něho však bude všechno příslušenství trčet dopředu, to Ignite je v předních partiích mezi domečky ramen tak vykousnutý, že mířidla ani rozumně dlouhý stabilizér nebude narušovat kontury luku. Konstrukce je pevná, působí solidním dojmem. Rukojeť neklouže a zachovává si skvělou ergonomii typickou pro Hoyty. Osobně však dávám přednost vyvedení rukojeti ze dřeva. Těžiště je vzadu, za osou rukojeti, blíže ke střelci. Mě osobně to vyhovuje více než těžiště před, nebo na ose rukojeti, ale to je subjektivní hodnocení. Další věc je nevelká váha, 1,6kg se zrovna nepronese, ale stinnou stránkou je trochu horší stabilita při střelbě, zvláště ve spojení s malou délkou ATA.

Nátah má téměř okamžitý náběh odporu na maximum a v poslední třetině se začne propadat do letoffu a následuje velice měkký back wall. Ten považuji za největší slabinu luku, je zkrátka moc pružný a z maximálního letoffu se dá bez přílišné snahy natáhnout ještě 0,5-1 palec. Na vině jsou, dle mého názoru, minimalistické otočné moduly – prostě tam není dostatečná páka, ktetá by se opřela o lanka. Opět se neubráním srovnání s Outbreakem, který je ve stejné kategorii, má stejný systém kladek a přez to má daleko výraznější doraz.

Na druhou stranu to má na konzistenci střelby až překvapivě malý vliv, pokud se dobře seřídí kladky stran časování. V tomhle musím vychválit Creep Tuning (detaily v článku Tuning ala Nuts&Bolts), výšková odchylka je pak sice stále trochu výraznější, ale pro rekreačně/lovecké účely dostatečná. Dále je třeba zmínit rychlost 300 fps. To se může z dnešního pohledu zdát málo, ale zase je to měřeno jako ATA, které narozdíl od IBO standardu je blíže reálným hodnotám. V IBO by to mělo dávat nějakých 310 fps. což je, vzhledem k určení a ceně dostatečná a adekvátní rychlost.

Celkově je to dobrý luk pro začátečníka. Skvěle ergonomicky zpracovaný, poměrně silný, plně nastavitelný, a robustní. Hoyt si zakládá na dobré pověsti a nějaký křáp by do oběhu nepustil. Kdyby tam nebyl ten “zpropadený měkký doraz”, tak bych ho hodnotil podstatně lépe než Outbreakera, ale takhle je to v podstatě nastejno. Při výběru bude spíš záležet na subjektivním názoru. Já bych se lehce klonil k Hoytu, ale můžou za to spíš moje preference k značce.

7

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :