PSE Omen – Recenze

Štítky:

V této recenzi se podrobně podíváme na jeden výjimečně rychlý luk od mého oblíbeného výrobce PSE …


PSE Omen se dostal do mého arsenalu víceméně náhodou. Sotva půl roku před ním jsem si koupil PSE BowMadness 32 jako hlavní luk a byl jsem s ním nadmíru spokojen. Tudíž jsem necítíl jakoukoliv potřebu změny. Už tak mám fluktuaci luků nezdravě vysokou a u BowMadnessu jsem to chtěl na delší dobu “zapíchnout”.

Nicméně stalo se, že jsem si posílal rozměrný balík z USA a nedalo mi, abych se nepodíval na eBay, že bych si udělal radost a něco si nechal přibalit. A ejhle, tenhle krasavec tam byl za 250$, což jsem si jako ctitel značky nemohl nechat ujít i kdyby měl jenom viset na stěně.

A co že je to zač ? Začneme technickou stránkou:

  • Rychlost IBO 366fps
  • Délka ATA 33,625″
  • Rozměry 102x27x7 cm
  • Brace height 5,5″
  • Váha 4,4lbs. cca 2,1kg
  • Síla nátahu 40,50,60,70,80 liber, s možností povolit o cca 15 liber
  • Let-off 70%

Celkem existují 4 verze luku Omen. První je z roku 2010. Rok 2011 a 2012 přinesl Omen Pro s přepracovaným riserem a novými prodlouženými limb pockety s aretací (a vyšší váhou) a pro rok 2013 byl představen Omen Max (u kterého se mi ale přes veškerou snahu nepodařilo zjistit jak se liší od verze Pro)

PSE Omen byl, se svými 366fps IBO, až do nástupu modelu Full Throttle nejrychlejší sériové vyráběný luk a dodnes si od té doby uzurpuje druhé místo, 4fps pod vrcholem. Enormní výkon si ovšem vyžádal jisté kompromisy. Konkrétně ve jménu co největšího odlehčení kladek tyto postrádají možnost změny délky nátahu. Žádný otočný ani výměnný modul se nekoná. Jedna sada kladek = jediná možná délka nátahu.

Což je poněkud omezující, ale zase člověk, co si kupuje takový luk jako Omen, asi bude vědět jakou délku nátahu vybrat. Luky od PSE obecně mají reálnou délku nátahu shodnou s udanou (což je až překvapivě vzácné), a tak nehrozí žádná záludnost.

Výsledkem je ovšem bezprecedentně minimalistická kladka, až se jeden bojí chodit s tím venku, aby náhodou nedošla k úhoně. Nicméně ta moje zatím stále drží a to se přitom s luky v terénu zrovna moc nemazlím. Materiál kladky je dle výrobce letecký hliník 7075, což je momentálně nejpevnější hliníková slitina na trhu, takže tak.

  

Ramena jsou silně předepjatá, dělená, typu X-Force (4 generace X-Tech). K luku jsou dodávány pryžové limb bandy, typické pro kladkové luky od PSE, snižující vibrace a hluk i už tak dost tichého luku. Limb pockety se typově liší podle generace. Já mám ještě ty původní krátké bez aretace, ale tu bez problémů nahradí ryska na šroubu LP a její občasná kontrola.

Naštěstí není rychlost vykoupena hlučností, ani přílišnou ostrostí nátahu. Tedy, je sice při nátahu cítit agresivitu odporu, ale obecně Omen patří mezi příjemnější luky stran hladkosti nátahu. “Back wall” má velice pevný, jasně ohraničený doraz, leč s poněkud základním let-off 70%.

Navíc má Omen na každé kladce “vehement” s dvěma polohami, které umožňují změnit charakteristiku tzv. “valley”. První poloha má kratší valley s vysloveně terčovou charakteristikou. Druhá poloha je lehce méně vyhrazena na konci nátahu, za to se valley o pár milimetrů prodlouží (a nátah, ale je to opravdu otázka tak 5mm) a subjektivně vzroste let-off.

Já jsem se vydal cestou kompromisu a i když to výrobce nedoporučuje, mám na horní kladce krátkou polohu a na dolní dlouhou. Správného časování kladek vůči sobě jsem docílil úpravou twistů lanek.

Co ale může být pro někoho nepříjemné, je krátká hodnota brace height, tedy vzdálenost mezi nejhlubším místem rukojeti a tětivou, kteráž to hodnota má co do činění s tolerancí luku k chybám střelce. 5,5″ je přeci jen málo ale zase to od obvyklejších 6″ u topmodelů není takový rozdíl. Nepovažuju se za nějak výjimečného střelce s vypilovanou technikou, ale nemůžu říct, že bych pozoroval nějaký rozdíl v soustřelu při srovnání s lukem s větším brace height.

Tělo je klasických tvarů PSE a zhotoveno z hliníkové slitiny. Rovněž s typickými vychytávkami jako rysky v šípovém okně pro snazší nastavení, větší množství montážních otvorů pro variabilnější instalaci mířidel. Neocenitelná výhoda luků od PSE jsou rovné plochy na těle v oblasti montáže mířidel, je to v podstatě obdélník rovnoběžný s tětivou. To je skvělá pomůcka k vyrovnávání luku na “bow vise” nebo při srovnávání mířidel do všech os. Obzvláště pak v porovnání s organicky tvarovanými těly Hoytů, kde si tu vodováhu prostě není o co opřít.

ATA, je lehce nadprůměrných 33,625″, to spolu s rozměrnými kladkami dělá z Omenu jeden z větších luků, čemuž odpovídá i váha 4,4lb.


Trochu nešikovně je vyřešen originální masivní teleskopický string stop. Je stavitelný, avšak jen v několika předem daných polohách. Dovedu si představit, že chtěl výrobce zabránit posuvu při nárazu tětivy, kterážto síla tu bude jistě nemalá. Ale je to značně omezující řešení pro přesné nastavení vůči tětivě. Já jsem provedl výměnu za typ string stopu používaný u pozdějších modelů, umožňující precizní nastavení, viz fotky.

Rukojeť v podobě osvědčeného B.E.S.T gripu má, ostatně jako všechny obdobné konstrukce, nevýhodu v tom, že zadní plocha pro dlaň, přímo vyfrezovaná z materiálu těla v zimě studí do ruky. Jinak je to ergonomicky skvelá rukojeť.

Z povrchových úprav si lze vybrat černou, Skulz camo, nebo pro luky od PSE obvyklou Mossy Oak Break-Up Infinity.

Tětiva je obvyklá pro luky od PSE, stříbrnočervená OEM. Jeden by doufal, že u vlajkového modelu s takovými parametry by mohl výrobce použít něco kvalitnějšího… Nicméně střílet se s tím samozřejmě dá, ale při nejbližší příležitosti ji hodlám vyměnit za něco od 60x custom strings.

Toliko technická stránka věci. A jak se z toho střílí? Překvapivě dobře, nátah je hladký a backwall nekompromisní, konstrukce je osvědčený PSE mustr bez záludností. Osobně jako jediný problém který stojí za zmínku vidím relativně slabý let-off 70% což není úplně komfortní při déletrvajícím nátahu. Velkou výhodou je nepřekvapivě rychlost kdy mi luk při 64 librách generuje lepší parametry než většina současné produkce v 70 librách.


Můj Omen má jednu zvláštnost, kterou připisuji na vrub reklamní masáži, že “lehčí luk = lepší luk“. Původní majitel provedl úpravu, že tělo luku bylo z celé plochy boku frézováno o cca 1mm z každé strany, silně zaobleny všechny hrany a povrch pískován. Tedy, při prvním nátahu jsem měl docela obavu z ohnutí těla, která se naštěstí nenaplnila. Nehledě na to mám verzi s nominální nátahovou silou 60 liber, která plně utažená dává 64lbs. a délku nátahu mám 28”. Tak to není zdaleka tak zatěžované jako s 80lbs. rameny, Které se s tímto tělem také používají. Ale, stejně jsem si párkrát měřil geometrii pro klid duše. Leskle stříbřitý povrch nezbylo než zakrýt kamuflážní barvou na zbraně Krylon a smířit se s občasnou opravou škrábanců.

Jako mířidla jsem zvolil jednopin Apex. který je pro potřeby lovu výhradně z blindu nebo treestandu, tedy na známé vzdálenosti, v pravdě ideální. Základka je osvědčená Trophy Ridge Evolution 2 a stabilizér neméně osvědčený S-Coil. Dále jsem vyměnil B.E.S.T grip za dřevo, přidal závěs na popruh na tyč cable guardu a závěrem přidal pohotovostní držák na jeden šíp. Osobně totiž nemám moc rád nošení toulce na luku, ale občas se to hodí a tohle se mi osvědčilo jako ideální řešení.

Momentálně se už Omen nevyrábí, ale na eBay se pravidelně vyskytuje za dobrou cenu a užitnou hodnotou strčí do kapsy nejeden současný topmodel. Tak možná tato recenze může někomu pomoci v rozhodování.

Tomáš Prachař

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :