Gearhead archery

Štítky:

Firma Gearhead Archery rozhodně není “jednou z mnoha” a její produkty si s konkurenční nabídkou hned tak nespletete. Proto snad stojí za to, se na její výrobky podívat trochu blížeji …. 


Gearhead Archery

Luky od firmy Gearhead o sobě začínají dávat vědět víc a víc a i přes značně “raritní” vzhled a “mastnou” cenu si své kupce celkem spolehlivě nacházejí. Proto by byla škoda si o nich něco neříct.

Historie firmy je stručná. Gearhead Archery sídlí v zapadlé “díře” jménem Sauk City ve Wisconsinu a vznikla roku 2015 jako oddělená divize společnosti PDS IG Equipment, specializující se na inženýrství a CNC aplikace.

Přesný průběh vzniku divize není znám, ale každopádně za Gearhead zodpovídá Paul Trpkovski který stojí za konstrukcí a je vlastníkem několika patentů u luků Gearhead (před současnou pozicí v Gearheadu si mimochodem zahrál vedlejší roli ve filmu Piranhaconda z roku 2012 … Inu, každý nějak začínal).

Nicméně v tomto případě je daleko zajímavější technická stránka věci, pojďme se tedy na ni důkladně podívat.


Všechny níže uvedené luky od Gearhead mají stejnou konstrukci, jen se liší délkou těla a návazných parametrů. Technický popis tedy sfoukneme najednou.

3


Samotné tělo typu “shoot through” tvoří dvě sešroubované, maximálně vylehčené symetrické desky, standardně vyrobené z vysokopevnostní hliníkové slitiny 7075, za příplatek také z karbonu nebo v případě T18 z titanové slitiny.

Na tělo je možné namontovat standardní mířidla na luk, jakož i RIS lišty pro kolimátory nebo optiky a další příslušenství. Luk nemá montáž na stabilizér, ale většina váhy je před osou rukojeti, navíc členitost těla a volný prostor mezi deskami nabízí spoustu místa pro případné závaží nebo protivibrační příslušenství.

K tělu je přimontována anatomická rukojeť se “separé” střenkami, s lůžkem pro šíp, standardním montážním otvorem pro zakládku, dorazem tětivy a klasicky konstruovaným zarovnávačem kabeláže. Použité střenky jsou z probarvené dýhy, navíc jsou výrobcem nabízeny i extra v několika tvarech a barevných kombinacích.

K tělu jsou dále velice minimalisticky přišroubována dělená ramena (o limb pocketech se tu nedá mluvit), s regulačním šroubem upravujícím sílu nátahu v obvyklém rozmezí. Systém kladek je výrobcem označován jako “Two track cam system“, spadající pod patent z roku 2008. Je to v podstatě modifikovaný a zjednodušený DoubleCam bez Yoke. Systém vyniká, dle popisu patentu, rychlostí a bezúdržbovostí s možností nastavení Let-Offu, ale nepočítá s měnitelným elementem nátahu skrze otočný nebo výměnný modul. Pro různé délky nátahu se dělají v určitém rozmezí různé kladky, ale hlavní element úpravy délky nátahu není prostřednictvím luku jak je obvyklé, ale pomocí úpravy délky vypouštěče.

Pro tento účel výrobce nabízí několik typů sportovních vypouštěčů a lovecký wrist release, s různou délkou pro konkrétní délku nátahu. Proto si může kupříkladu model T18 dovolit délku nátahu jen 25″. Případný majitel s třeba 28″ si to vykompenzuje vypouštěčem s 3″ předsazením. Není to zrovna elegantní řešení, ale dle uživatelů se s tím dá fungovat. Nutno však dodat, že Gearhead si za svoje speciální vypouštěče taky nechá speciálně zaplatit, jsou k dispozici za 125$ bez ohledu na typ.

   



Z konstrukce vyplývá ještě jedno pozitivum pro zákazníka, luk je použitelný, jen s přehozením některých prvků, jak pro praváka tak pro leváka. 

A je tu také jedno obrovské pozitivum pro výrobce. Stavebnicová konstrukce z převážně plošných dílů je daleko jednodušší a levnější na výrobu a nejsou potřeba jednoúčelové stroje a přípravky. Co se týče povrchové úpravy, tak verze s hliníkovým tělem je k dispozici v olivové, černé, Predator Camo a Predator Snow Camo. Karbon je karbon a titan je matně kartáčovaný.

V případě koupě hliníkové verze bez ohledu na velikost je v ceně i olivový outdoorový batoh s místem pro luk. Ten se dá ostatně koupit i samostatně. Pro úplnost dodejme, že krom toho jsou na stránkách výrobce k dispozici ještě drobnosti jako čepice a trička Gearhead. Pro našince chtivé koupě je tu ovšem špatná zpráva v podobě prodejního modelu Gearheadu prostřednictvím autorizovaných dealerů a ani jeden není momentálně na území Evropy. Takže dostat ty luky do ČR je poněkud obtížnější, leč ne nemožné.


A co na luky říkají ti co z nich stříleli? Většina se shoduje, že na treestand nebo blind je to požehnání, protože manévrovací schopnosti jsou bezpříkladné. Horší je to se systémem kompenzování krátkého nátahu a se stabilitou, ale to se týká v podstatě jen nejkratšího modelu T18 a na lov s přesností přesto stačí. Na nízkou váhu nežehrá nikdo, vyvážení je prý skvělé. Nicméně na lukostřeleckých fórech se často opakuje, že přes nesporné kvality to není zdaleka luk pro každého, spíše ho ocení zkušení lovci, kteří ocení jeho výhody.

Podívejte se nyní na nabízené luky:


T 18


ATA: 18,5″
Celková délka: 55,9cm
váha: 2,9 liber
Brace Height: 7″
Draw Weights: 40,50,60,70
Draw Length: 25″
Top Speed: 325fps
String: 42″
Cable: 22,5″
cena 1.249$ (karbon 1.649$, titan 1.949$)


T18 je nejmenší z nabídky. 56 cm dlouhý luk se už opravdu vejde do běžného batohu. Nevýhodou je však nižší rychlost (i když 325 fps je stále více než slušná hodnota), hlavně se však uživatel musí popasovat s takřka dětským nátahem 25″. I při použití speciálního vypouštěče Gearhead v maximální délce je luk použitelný pro délku nátahu maximálně 29″ což sice bude většině střelců stačit, ale nevěřím, že manipulace s tak nastavovaným vypouštěčem bude bezproblémová.

Krom standardního duralového a karbonového provedení je model T 18 ještě nabízen pod názvem T 18 Titanium, které se liší použitím titanové slitiny na dělený riser. Z hlediska parametrů váha narostla na 3,1 liber a cena na astronomických 1.949$, navíc je k dispozici jen v délce nátahu 25″.

Osobně si dovolím pochybovat o přidané hodnotě riseru z titanu. Aplikace titanové slitiny sice nejsou můj obor, ale jako nástrojař si držím přehled o konstrukčních materiálech a jestli existuje luk, který titan opravdu nepotřebuje, tak je to tento. U takto kompaktního, symetricky konstruovaného a stejně tak zatěžovaného zařízení, nemá titan žádnou výhodu. I kdyby měl majitel výjimečně destruktivní potřeby, tak daleko dříve, než hliníkové tělo, podlehnou ramena a kladky.

Určité slitiny titanu mají sice vlastnost pohlcovat vibrace, ale horší než karbon. Mimořádná chemická stálost titanu je sice nespochybnitelná, nicméně hliníkové slitiny a karbon rovněž. K použití titanu se váže poučka, že se aplikuje jen tam, kde se nedá z nějakého důvodu použít ani hliníková slitina 7075, která má velice podobné vlastnosti za daleko méně peněz. Osobně v tom vidím jen marketing místo praktického přínosu.

T 20

7
ATA: 20,5″
Celková délka: 61cm
váha: 3,1 liber
Brace Height: 7″
Draw Weights: 40,50,60,70
Draw Length: 26,27,28″
Top Speed: 335fps
String: 46 7/8″
Cable: 24 3/8″
cena 1.279$ (karbon za 1679$)

Střední velikost luku Gearhead. Oproti nejmenší T 18 má daleko použitelnější rozmezí délek nátahu a znatelně větší rychlost, danou delším maximálním nátahem. Přitom je jen o 5cm delší, tedy stále bezkonkurenčně manévrovatelný, velice lehký luk, který se vejde i do batohu.

T24

  



ATA: 24,5″
Celková délka: 73,7cm
váha: 3,8 liber
Brace Height: 7″
Draw Weights: 40,50,60,70
Draw Length: 25, 26,27,28,29″
Top Speed: 355fps
String: 48 1/2” 50 3/8” 53 1/4”
Cable: 28 3/8″
Cena: 1.299$ (Karbon za 1.699$)


Největší varianta s ATA 24,5″ a současně nejrychlejší Gearhead s úctyhodnou hodnotou 355fps při 29″ nátahu. Pořád je to extrémně kompaktní luk při porovnání s dnešním průměrem ATA kolem 30″. 

Verze T24 údajně vznikla z prostého důvodu, že v Jižní Dakotě a Montaně je nelegální používat verze T18 a T20 kvůli omezení minimální celkové délky luku 28″. Dávalo by to i smysl – první vznikl nekompromisní typ T18 a záhy na to uživatelsky příjemnější T20. Model T24 už se od filozofie firmy trochu vzdaluje, i když ještě vyplňuje nabídku pro lovce s nadprůměrnou délkou nátahu.

Tim Wells T15 Sling Blade

V nabídce je ještě model T15, prapodivný kříženec luku a praku. Ač to tedy není tak úplně luk, tak by byla škoda něco o něm nenapsat a šípy to střílí, tak co.

 



Jak již název napovídá T15 má ATA 15″, váží necelých 700 gramů a nátah odpovídá 40librám při nátahu 30″ a dle výrobce se z toho dá vymáčknout 210fps (ale už nepíše s jakým šípem)

Cena je pro našince, pro kterého je cena praku rovna ceně modelářské gumy a hodinky práce s nožíkem, v pravdě astronomická: 349$

Konstrukčně je to rukojeť z Gearhead luků, na kterou je upevněna základka typu “Whisker Biscuit” a ramenní opěrka. Přes přípravky jsou k vybočené rukojeti připojeny krátká flexní ramena, k nim guma procházející vodítky a k ní tětiva. Ta nasedá na zdvojený doraz. Na rozdíl od luků není T15 přestavitelný, takže je verze pro praváka a pro leváka.

Ač si o tom můžeme myslet všelicos, tak na T15 se napříč internetu pěje vesměs chvála. A to i přes hodně “ulítlou” cenu. Dá se s tím bez problémů praktikovat bowfishing (naviják je přímo volitelné příslušenství) a pro v USA oblíbený “varmint“, lov drobné škodné, je to přímo stvořené. Zajíci, krocani, mývalové… dle fotek to skolí i prase, ale do toho bych se osobně nepouštěl. Střelba z toho je navíc dle ohlasů extrémně tichá.

Jinak pro úplnost, Tim Wells, který T15 propůjčil jméno, je profesionální lovec a spisovatel a podle jeho stránek s tím prakolukem loví docela úspěšně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :