Parker bows

Štítky:

Naší skromné snaze o zmapování současného lukostřeleckého světa došlo i na firmu Parker Bows. Podívejme se ni trochu blíže.

Parker Bows je pro našince prakticky neznámá firma, ale v USA májí její luky pověst účelných a odolných nástrojů “pro masy” za rozumnou cenu. V záplavě topmodelů o kterých se hodně mluví, se firmy jako Parker poněkud ztrácí, ale byla by škoda je úplně pominout. Řekněme si tedy o ní ve stručnosti něco. Firmu Parker Bows založil Robert (Bob) Errett a až do své smrti ji vedl. Narodil se 17. února 1949 v Gallipolis v Ohiu a vždy měl k lukostřelbě blízko pokud jde o lov (sportovní ambice moc neměl). V roce 1967 vychodil školu Point Pleasant, pak přišla na řadu armáda, včetně Vietnamské války. Po odchodu se dále vzdělával na Marshall University a v roce 1973 získává titul z obchodní administrativy. Mezitím se stačí oženit a začne provozovat obchod Outdoorsman Store v západní Virginii se svým švagrem Charlie Neasem. Tady se jeho vášeň k lukostřelbě začíná pozvolna transformovat do živobytí, neboť ve svém obchodě vytrvale rozšiřuje lukostřelecký sortiment a začíná i se servisem. V roce 1975, přenechává obchod švagrovi a stává se zaměstnanecem legendární Bear Archery v Graylingu. Ze začátku dělá ve výrobě, později se přesouvá do oddělení prodeje, krom toho se spřátelí se samotným Fredem Bearem a čas od času společně loví. Tak to pokračuje po dlouhých devět let, kdy Bob sbírá zkušenosti, aby se v roce 1984 osamostatnil a založil spolu s manželkou Jennie vlastní firmu Nationwide Archery poblíž Greenville v Západní Virginii. Ze začátku se pouští jen do lukostřeleckého příslušenství. Základky, letky, šípy, mířidla… Postupem času prakticky všechno kromě luků. Na začátku devadesátých let je firma přejmenovává na Parker Bows.

Roku 1996 se firma konečně pustila do dlouho připravovaného segmentu, výrobu vlastních kladkových luků. Model Feather-Grade byl z nich první. Na svou dobu to byl po všech stránkách obstojný single cam obvyklé konstrukce, s IBO 292fps se řadil mezi rychlé luky a pozitivní ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat. Další modely pravidelně přibývaly a našly si svou oddanou cílovou skupinu. Parker Bows, se totiž nikdy nesnažil o post top značky a nehnal se za snem mít ty nejlepší luky pod sluncem za každou cenu. Místo toho je pro jeho produkci charakteristická jednoduchost a robustnost. Luky jsou to tedy snadno nastavitelné, bez záludností, odolné a levné. Na druhou stranu nejsou tak rychlé a s tak vytříbenou charakteristikou nátahu. Najde se nemálo těch, co berou luk prostě jen jako nástroj a nechce se jim za něj dávat 1.000$, a právě to je hlavní skupina lidí na které Parker míří. Pozitivum je rozhodně doživotní záruka, s jejímž uplatňováním prý není problém. To se ovšem týká USA, netroufám si odhadovat jak hladce by se vyřizovala třeba reklamace prasklého ramena z ČR… Vzhledem k zaměření luků je tu další rozdíl od lídrů lukostřeleckého průmyslu: Parker Bows nemá moc potřebu měnit každý rok polovinu nabídky, tím spíš ne na nějaké bombastické show v součinnosti s frontálním útokem na sociální sítě. Výsledkem toho je jen postupná obměna relativně malého sortimentu. Firma taky potěší obchodním modelem. V dnešní době je u top značek častý poněkud nešťastný model prodeje pouze u dealerů. Parker Bows si sice taky drží masivní síť prodejců (1200 v rámci USA), ale funguje i jako internetový obchod a posílá, podle referencí, kamkoliv po světě. Od roku 2002 se Parker zaměřil i na kuše. Následně se firma rozčlenila na divize: máme Parker Bows na luky a jejich příslušenství, Parker Crossbow pro kuše a Red Hot která se soustředí na příslušenství pro kuše. Do světa kuší moc nevidím, ale Parker se zřejmě v současné době více soustředí na ně než na luky, soudě podle rozsahu sortimentu, častější vypouštění nových modelů a “sebevědomějších” cenách. Co jsem tak prolétl fóra věnující se kuším, tak se jedná o kvalitní a oblíbenou značku.

Bohužel Bob Errett zemřel ve věku 67 let 28. listopadu 2016. Po návratu z několikadenní lovecké výpravy se večer uložil ke spánku a už se prostě neprobudil. Po jeho smrti převzala vedení společnosti správní rada, vlastníkem je však stále Errettova rodina a nezdá se, že by firma měla tendence měnit nastavený kurz.

Projděme si teď současnou nabídku luků Parker Bows.

Viking

Viking je vlajkovou lodí současné nabídky. Konstrukčně single cam klasické konstrukce s paralelními rameny. Délka nátahu se nastavuje prostřednictvím otočného modulu v kladce a to ve velkém rozsahu 26 – 31″, bez potřeby použití bowpressu. Ramena se dodávají v silách 50-60lbs. a 60-70lbs. Tětiva je od externího dodavatele v custom kvalitě, konkrétně se jedná o Premium Stone Mountain string. Povrchová úprava je v provedení Next Vista Camo. Vzhledem k tolerantnímu BH 7″, a neagresivní kladce nemá luk oslňující rychlost, ale přesto nabízí naprosto dostačující 330fps. Jinak nemá luk nějaká výraznější negativa, uživatelé si ho, co mohu soudit z internetových diskusí, chválí.

ATA 32″

BH 7″

Délka nátahu 26-31″

Síla nátahu 50-70lbs.

Rychlost 330fps.

Váha 3,8lbs.

Let-off 80%

Cena 600$

UltraLite 30+

UltraLite 30+ navazuje na starší stejnojmenný model ze stáje Parker. Došlo ke zkrácení délky ATA a osazení paralelním ramenem. Kladka a tělo zůstalo. Povrchová úprava v obligátní Next Vista Camo a opět s tětivou Premium Stone Mountain Strings. Opět se jedná o single cam a v mnoha směrech je to spíš zkrácený Viking než cokoliv jiného. Zkrácení a větší ATA se však bohužel negativně projevilo na rychlosti a dle uživatelů je luk poněkud hlučnější a neklidnější při výstřelu.

ATA 30,25″

BH 7,25″

Délka nátahu 26-31″

Síla nátahu 50-70lbs

Rychlost 320fps

Váha 3,7lbs

Let-off 80%

Cena 400$

Revolution

Nový přírůstek v nabídce pro rok 2017 se jmenuje Revolution. Je ve všech směrech podobný Vikingu jen s tím rozdílem, že použitý single cam umožňuje v určitém rozmezí měnit charakteristiku tuhosti tzv. “back wall”, prostřednictvím posuvného instrumentu na kladce. Paralelní ramena jsou ve dvou silách: 45-60 lbs a 55-70 lbs. Není to sice žádné dělo, ale za ty prachy nemá moc konkurenci. Špatnou zprávu mám však pro leváky, Revolution je jen v pravostranném provedení.

ATA 31″

BH 7,25″

Délka nátahu 26-31″

Síla nátahu 45-70lbs.

Rychlost 320fps.

Váha 4lbs.

Let-off 80%

Cena 350$

Lightning

Lightning je luk určený pro děti a dorost, čemuž napovídá nevšední rozsah sil nátahu 30-60 lbs a mizivá váha.Ve své třídě a ceně se prý nejedná o špatný luk, i když se asi najdou lepší, největší výtky padají na charakteristiku nátahu, která není úplně ideální, ale abychom byli spravedliví, dual cam luky v téhle kategorii nejsou nějak oslnivé ani od daleko renomovanějších značek.Krom obligátní Vista Camo se dodává i v provedení Muddy Girl Pink – růžová varianta.V rámci obou barevných provedení se také volitelně dodávají v ProOutfitter Package za příplatek 50$, který obsahuje základní příslušenství, konkrétně :Základka Whisker Biscuit a základní tří pinová mířila, peep sight a držák na čtyři šípy vlastní produkce. Kvalita, jak už to u podobných sad bývá není valná.

ATA 30″

BH 7″

Délka nátahu 19-29″

Síla nátahu 30-60lbs.

Rychlost 310fps.

Váha 3,45lbs.

Let-off 70%

Cena 300$

Osobně mám slabost pro takové výrobky co si na nic nehrají a jsou stroze funkční a odolné a proto se mi Parker líbí. Přesto bych neopustil svoje oblíbené PSE, které má přece jen špičkovější parametry a vlastnosti. Ale jsem si jist, že pro mnoho lidí bude Parker vhodná volba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :