Lovec 11/20 – Testovali jsme samonabíječku

Štítky:

Kromě jednušek, vícehlavňových pušek a opakovaček se k lovu používají i samonabíjecí pušky v mnoha variantách. Jednou z možností jsou kulovnice řady Argo od firmy Benelli


Vnašich končinách nepatří používání samonabíjecích pušek k lovu mezi rozšířenou praxi. Z části za to mohou praktické důvody. Takové zbraně jsou o trochu složitější na údržbu a manipulaci a jsou v průměru těžší a dražší než opakovačky, které na většinu běžných loveckých situací přece jen stačí. Nemalou měrou za to může rovněž silný tradicionalismus myslivecké veřejnosti. Mnoho myslivců smýšlí konzervativně a takoví obvykle neradi vidí samonabíjecí zbraně v rukou kolegů, obzvláště při skupinových lovech.Proti samonabíjecím puškám brojí i legislativní omezení kapacity jejich zásobníku: Lovci jsou omezeni pouze na dva náboje v zásobníku + jeden v hlavni. Pro takové omezení neexistuje logický argument. Obvykle se to zdůvodňuje snahou zabránit lovcům kompenzovat špatnou mušku více zásahy. „Nechceme, aby to v lese bylo jak u Verdunu,“ volají staří myslivci, zatímco v rukou hrdě svírají svoje „zedháčka“.

VÝHODA POHOTOVOSTI

Přes všechna tato omezení existuje dobrý důvod, proč používat samonabíjecí zbraně i k lovu. Jsou totiž podstatně pohotovější než opakovací zbraně, protože po prvním výstřelu již není třeba zdlouhavá manipulace se závěrem. Oproti dvojkám jsou zase praktičtější a disponují větší kapacitou, i když v našem prostředí jen o jeden náboj.

“Chod spouště je hladký s jasným vymezením a přiměřeným odporem”

Samonabíjecí pušky jsou obzvláště výhodné, pokud střílíme na pohybující se cíl a/nebo na více cílů. U nás jde hlavně o tradiční naháňky. Na základě poptávky po vyšší kapacitě a rychlosti střelby vznikla postupem let obrovská nabídka samonabíjecích loveckých pušek mnoha konstrukcí a provedení. Zlatým standardem je osvědčený Browning BAR v mnoha verzích, který si za několik dekád v rukou lovců po celém světě získal velice dobrou reputaci. Dále existuje linie zbraní vycházející z konceptu AR-10, jenž byl původně určen pro ozbrojené složky. U takových zbraní je forma bezezbytku podřízena účelu, který se neomezuje jen na lov, ale jedná se takzvaně o general purpose rifle (puška pro všechno). Pokud zůstaneme u čistě loveckých samonabíjecích pušek, kromě BARu je na našem trhu trochu omezenější výběr: Oblibě se těší pušky Merkel, řada Sauer S303 a v neposlední řadě Argo od renomované firmy Benelli. Model z pražského obchodu Top Guns jsme otestovali a zde jsou naše dojmy.

KULOVNICE ARGO-E

Benelli je renomovaná italská firma, jejíž původ sahá až na začátek minulého století. Původně to byl rodinný podnik na opravu aut a motocyklů, u toho však dlouho nezůstalo a již deset let po založení spatřil světlo světa první motocykl Benelli vlastní výroby. Firma vyrábí motorky dodnes, i když pod jiným majitelem. Nás však zajímá dceřiná společnost Benelli Armi SpA, jež vznikla v roce 1967 za účelem výroby loveckých zbraní a později se osamostatnila. Benelli je známá především výrobou samonabíjecích brokovnic, které mají ve svém oboru dobré jméno, ovšem součástí produkce jsou i kulovnice, mezi něž se řadí i Argo – samonabíjecí lovecká kulovnice klasického střihu s pístovým systémem a vyjímatelným zásobníkem. Jde o celou řadu zbraní, lišících se ráží, délkou hlavně, materiálem, typem pažbení a povrchovou úpravou. Hodnocení designu je silně subjektivní záležitost, ale firmě Benelli se u Arga nedá upřít snaha zkombinovat klasický italský styl ladných linií s moderními prvky. Ergonomii hodnotíme jako povedenou, kulovnice padne dobře do střední i velké ruky a většina ovládacích prvků je dobře dostupná. Pouzdro závěru a tělo zbraně je černěné nebo matně niklované ve dvou různých odstínech. Pro milovníky luxusu se nabízí Argo-E Limited Edition s rytinou se zlatými prvky.

ORANŽOVÁ BATTUE

Hlaveň z uhlíkové oceli je k dispozici v délkách 18,5″, 20″ a 22″ dle varianty. Z výroby jsou hlavně podrobeny speciálnímu procesu hlubokého chlazení, který má za účel zvýšit jejich pevnost a životnost.
Argo se může pochlubit plovoucím uložením hlavně, což zvyšuje přesnost. Celkově je to více než dostatečně přesná zbraň na běžné lovecké vzdálenosti. Pažbení se vyrábí v několika variantách, z nichž si vybere každý. Základem je pažba z kvalitního ořechového dřeva, u exkluzivnějších variant je výběrové s výraznějším vzorem a speciálním zdrsněním. Prakticky smýšlející lovce spíše osloví pažbení z odolného, vyztuženého polymeru v černé nebo zelené barvě a také v kamuflážním vzoru APG.
Na skupinové lovy je výjimečně vhodná varianta jménem Battue, disponující svítivě oranžovým vzorem. Na nástupech se to asi moc vyjímat nebude, ale je to ryze praktická záležitost. Vidět a být viděn je při skupinových lovech důležité pro bezpečnost a takto svítivé pažbení v tomto směru výborně doplňuje další reflexní části výstroje, které by měly být samozřejmostí. Takovou zbraň můžeme bez obav používat i na běžný osamocený lov – oranžová barva není pro většinu lovené zvěře zdaleka tak výrazná jako pro člověka a nijak výrazně tím nezvyšujeme možnost prozrazení.

“Argo je spolehlivý v různých teplotách a s většinou běžných konfigurací nábojů”

Některé modely Argo s polymerovou pažbou obsahují systém tlumení zpětného rázu, výrobcem nazvaný jako ComforTech. Údajně snižuje ráz až o 50 % a celkově činí zbraň snadněji kontrolovatelnou při rychlé sérii výstřelů. Nedílnou součástí ComforTechu je i snadno vyměnitelná lícnice a botka pažby, jež výrobce nabízí v několika velikostech.

VÝBORNÁ SPOUŠŤ

Chod spouště je hladký s jasným vymezením a přiměřeným odporem. S přihlédnutím k předpokládanému užití na naháňky a lov na běžné vzdálenosti této spoušti není co vytknout.
Zbraň je vybavena střeleckou pohotovostí, tudíž po vystřelení posledního náboje zůstane závěr v zadní poloze, což upozorní střelce na potřebu přebít a tuto činnost usnadňuje. Tlačítko vypuštění závěru se nachází na lučíku z pravé strany. Mezi další ovládací prvky patří samozřejmě manuální pojistka, která má podobu posuvného kolíku rovněž v lučíku spouště a lze ji odjistit pohodlně ukazovákem střílející ruky bez nutnosti změny úchopu zbraně. Zásobník se uvolňuje stažením hmatníku na čele lučíku. Je dosažitelný z obou stran, ale manipulace s ním nám přišla poněkud nešikovná. Dvouřadý zásobník má kapacitu 3, 4, 5 nebo 10 nábojů dle ráže. Pro našince je však důležité, že je k dispozici i varianta na 2 náboje (+ 1 v nábojové komoře). Zásobníky mají rozměrné plastové botky, jež ladně zapadají do kontur zbraně, snad s výjimkou varianty na 10 nábojů, která přece jen ze zbraně poněkud trčí. Zásobník se při vkládání musí do zbraně zaháknout zepředu a poměrně důrazně docvaknout. Spolu s ne úplně šikovným tlačítkem vypouštění zásobníku tak přebití vyžaduje trochu cviku, chceme-li to zvládat rychle. Muška obsahuje rozměrné světlovodné vlákno, které zajistí svítivost i ve špatných světelných podmínkách. Zadní mířidla oplývají dvojicí výrazných bodů a profilem průhledu ve tvaru V. Celkově jsou mířidla snadno čitelná a pohotová při rychlém nahození a zamíření. Trochu netradiční je jejich nastavení, kdy stranové seřízení probíhá na mušce, zatímco výškové na zadních mířidlech.
Argo neobsahuje montáž, ale má z výroby na pouzdru závěru připraveny otvory pro instalaci puškohledu nebo kolimátoru. Lze si jednoduše objednat odpovídající lištu nebo montážní kameny standardu Picatinny a namontovat cokoliv, po čem prahneme. V případě, že zůstaneme u klasických mířidel, jsou otvory opatřeny záslepkou. Argo je k dispozici v oblíbených rážích .270 Win., 7×64, .308 Win., .300 Win. Mag., .338 Win. Mag., .30–06 Springfield a 9,3×62. Ne každý model v této řadě však podporuje všechny zmíněné ráže. U všech je k dispozici jen .308 Win. a .30–06.

SYSTÉM ARGO

Název Argo přímo odkazuje na použitý systém umožňující samonabíjecí funkci – Auto-Regulation Gas
Operated, ve zkratce ARGO (Automaticky regulovaný odvod plynů). Systém funguje tak, že z hlavně je skrze kanálek veden tlak vzniklý při výstřelu, který vyvíjí tlak na sestavu pístu, jenž následně tlačí na závěr. Rotační závorník se uzamyká do hlavně prostřednictvím tří ozubů. Systém ARGO má tu výhodu, že dokáže spolehlivě fungovat v různých teplotách a s většinou běžných konfigurací nábojů, bez nutnosti nastavování ze strany uživatele. Systém je totiž navržen tak, že se přizpůsobuje tlakům, kterým je vystaven pro spolehlivou samonabíjecí funkci. Současná řada Argo není první zbraní tohoto systému. Na základě předchozích poznatků byl samonabíjecí mechanismus vylepšen pro vyšší životnost a odolnost proti korozi. Jeho rozebrání za účelem čištění je pochopitelně těžší než u opakovačky, ale mohli jsme se přesvědčit, že to není nic náročného.

VYBERE SI KAŽDÝ

V řadě Argo je celkově jedenáct variant pušek v sedmi rážích a cenovém rozpětí od 43 000 Kč za základ až po 65 000 Kč za limitovanou edici. Argo tak může být krátký, univerzální pracant v plastu, oranžový speciál na naháňky, důstojně vyhlížející elegán ve dřevě, nebo zdobná limitovaná edice. Vybere si tedy opravdu každý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :