Vyfotila se s žirafím srdcem… me too.

iDnes nedávno informoval o případu lovkyně z JAR, která se vyfotila po lovu žirafy s jejím srdcem: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/zirafa-lov-smrt-farmarka-jar-jihoafricka-republika-srdce-socialni-site-kritika.A210224_095845_zahranicni_dtt

Na tuto zprávu musím reagovat, neboť se mě týká hned z několika důvodů. Zaprvé, Merelize osobně znám z mých vlastních lovů v Africe. Je to dnes již bývalá žena mého kamaráda Stefana, u kterého v povincii Limpopo pravidelně lovím. Shodou náhod jsem se s ní seznámil na mém vlastním lovu žirafy v roce 2017. Jo, je to tak. I já jsem jeden z těch zlých lovců. Merelize se ke mě vždy chovala přátelsky a nemůžu proti ní říci křivého slova. Samozřejmě také loví, jako spousta lidí v JAR, kde je to prostě součást života a zdroj masa. Navíc na tom není taková ta lepkavá vrstva pokrytectví jako ve “vyspělých” zemích. Kde si lidé jednoduše dojdou do obchodu koupit si části zvířete, které někdo zabil za ně, což jim však samozřejmě nebrání psát petice proti lovcům, co zabíjejí zvířátka.

article_photo

O lovu žiraf jsem zde již něco málo napsal, viz. https://tomasprachar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=743626

Každý kdo má potřebu tuto praxi kritizovat jako nemorální nechť se na chvíli oprostí od emocí, přečte si jak to funguje, jak je to skutečně s ohrožením žiraf a nechť pak argumentuje na základě faktů.

Speciálně na počínání Merelize v tomto případě nevidím z praktického hlediska nic závadného. Starý samec jedním kopytem nad hrobem, je zastřelen pro maso. Dobré pro místní (peníze + maso), dobré pro ní, protože ráda loví a lov žirafy je poměrně speciální okamžik a hlavně pro druh je to jedno, protože lze soudit, že samec by již další geny nepředal. Naopak souhlasím s Merelize v tom, že to může být stádu ku prospěchu.

Někdo bude jistě poukazovat na nemorálnost focení se s ulovenou zvěří. Samozřejmě takové fotky v některých, nebo i ve všech případech v závislosti na našem světonázoru můžeme označit za nevkusné, ale to je záležitost osobního vkusu. Pokud je to tak zavrženíhodné jednání, tak by se měla seškrábat i velká část jeskyních maleb, jakož i obrazů s loveckou tématikou, protože je to naprosto to samé, jen s použitím jiné techniky. Já sám jsem se s žirafím srdcem vyfotil v průběhu zpracování zvěřiny, než jsme jej hodili psům, kteří se po srdcích můžou utlouct. Ani nebyl valentýn.

article_photo

Proč ale hlavně reaguji. Merelize neudělala absolutně nic nelegálního. To nikdo nemůže zpochybnit. Někomu se to nemusí líbit, to je naprosto v pořádku. Konec konců, neděláme to pro uznání okolí. Někdo se proti tomu může chtít vymezit a to je také v pořádku, svoboda slova je mě svatá a to včetně názorů, které nesdílím. Ale zpochybňovat její duševní zdraví přát jí smrt a dokonce jí i smrtí vyhrožovat? to už je přes čáru. Obzvláště šťavnatě působí snaha jí umlčet a to očividně jenom pro to, aby jistí lidé nemuseli být konfrontováni s nepříjemnou realitou, že někdo nezapadá do jejich vidění světa, aneb cancel culture v praxi. Pokud má někdo jiný názor je třeba jej umlčet.

Samozřejmě to funguje jen jednostranně. Pokud člověk na Facebook napíše, že chlap v šatech není žena tak dostane ban, ale explicitní výhružky smrtí na adresu lovců očividně zásady komunity neporušují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :