Lovec 3/21 – CZ 557

Kulovnice řady CZ 557 – Tuzemský dříč i elegán

Populární řada loveckých kulovnic 557 je na našem trhu již nějaký ten pátek a díky jejich slušné ceně ji do výběru zařadí nejeden začínající myslivec.

Představovat si na těchto řádcích renomovanou Českou Zbrojovku Uherský Brod by bylo taháním dříví do lesa, proto se rovnou vrhněme na objekt článku, řadu 557. Jedná se o klasickou opakovací loveckou kulovnici, používající systém Mauser. Nezapře se u ní silný vliv svého předchůdce v podobě řady 550, který požívá mezi lovci velké obliby a to i za hranicemi ČR.

Za CZ 557 stojí z velké části konstruktér ing. Víťa Sedlák. Hlavním cílem nové řady bylo samozřejmě vychytat některé mouchy svého předchůdce, reflektovat připomínky a požadavky trhu a hlavně výrobně optimalizovat design, za účelem snížení nákladů na výrobu při zachování vysokého standardu. Konzervativní uživatelé, kteří oceňují ruční podíl ve výrobě to jistě budou nést nelibě, ale jedná se o dlouhodobý trend. Konečně na tom není nic špatného. Technologie hromadné výroby je na takové úrovni, že lze vyrobit levnou pušku, která však bude vykazovat vysokou uživatelskou přívětivost, normovanou přesnost a vysokou životnost. Výhodou takového přístupu je navíc určitý standard. Nehrozí tak koupě „slabšího“ kusu.

Řada CZ 557 obecně

Momentálně řada 557 obsahuje 5 základních modelů s několika podvariantami. Řada však byla od svého uvedení postupně upravována co do složení a některých detailů, takže jsou v oběhu i jiné varianty, jen již nejsou v nabídce výrobce.

Hlaveň je kována za studena, čímž se může pochlubit čím dále větší procento nových kulovnic, ale i tak je to příjemný bonus. Takové hlavně jsou totiž disponují v průměru větší životností a přesností. V závislosti na modelu jsou hlavně v délkách 20“ nebo 24“, ve standardním nebo těžším provedení a někde vybaveny i závitem na ústí.

Velkou devizou řady CZ 557 je přítomnost stavitelné spouště u všech modelů. Konkrétně jde nastavit její odpor, délka a chod, jakož i její propad. To vše se provádí po sejmutí pažby a nastavuje se pomocí imbusů. Není to nic těžkého a uživatel to s pomocí návodu a trochou trpělivosti zvládne sám, ale vzhledem k tolika možnostem to může být poněkud zdlouhavý proces, pokud chceme dosáhnout perfekce. Samozřejmě je při tom potřeba respektovat všechna bezpečnostní opatření při manipulaci se zbraní a není vhodné nastavovat odpor a chod spouště na naprosté minimum, což může zvýšit pravděpodobnost nechtěného výstřelu.

Část modelů disponuje spoušťovým mechanismem obsahující napínáček, který výrazně snižuje odpor spouště. I délku chodu napínáčku lze nastavit prostřednictvím šroubu před spouští. Funkce napínáčku se aktivuje jednoduše tak, se spoušť natáhne směrem dopředu. Jedná se tedy o napínáček francouzského typu. Ten sice není tak šikovný na manipulaci jako německý napínáček, který se aktivuje druhou „spouští“ ale je to praktičtější řešení. V lučíku nám pak totiž nepřekáží druhá spoušť. Výrobce uvádí, že sestavu napínáčku je možné ze zbraně demontovat, aniž by došlo k ovlivnění funkce nebo seřízení vlastní spouště.

Stran dalších ovládacích prvků najdeme na zbrani samozřejmě manuální pojistku, která je u všech modelů umístěna hned za klikou závěru z pravé strany a je dobře dosažitelná. Její chod je velice tichý, což při lovu přijde vhod. V zadní části pouzdra závěru s levé strany se nachází tlačítko, po jehož stisknutí můžeme vyjmout závěr za účelem čištění. U modelů se zásobníkem je v přední části lučíku umístěn rozměrný hmatník, který při zatlačení vpřed uvolní zásobník. Pokud máme pušku opatřenou pevnou nábojovou schránkou tak hmatník samozřejmě chybí. Místo něho zde u kořene lučíku nalezneme malé tlačítko, sloužící k uvolnění a odklopení dna schránky s pružinou.

Všechny pažby řady 557 obsahují kovové lůžko pro sestavu pouzdra závěru a hlavně, takzvaný bedding. To zaručuje ideální usazení sestavy vůči pažbě a příznivě ovlivňuje přesnost. Bohužel plochy beddingu jsou zde poměrně subtilní, což není konstrukčně optimální, ale svojí práci zdá se plní dobře.

Modely LUX jsou všechny standardně vybaveny sestavou zadního mířidla a mušky. U Eclipse je to volitelné a jediný model který s nimi nepočítá je Varmint. Sestava se skládá z mušky zvýrazněné světlovodným vláknem a vybavené mohutním odnímatelným „tunelem“ který mušku jak chrání, tak pomáhá při míření. Zadní mířidlo je jednoduchý, leč robustní plátek s klasickým výřezem, po jehož stranách jsou dva bílé body urychlující srovnání zbraně. Stranová korekce mířidel se provádí dvojicí šroubů umístěných v plátku zadních mířidel. Jeden šroub se povolí, druhý dotáhne. Není to precizní klikací mikrometr, ale je to stále přesnější a pevnější systém, něž tradiční prosté posouvání mířidel v rybině. Výšková korekce se pak provádí na mušce, opět pomocí dvojice imbusů, jejichž vstup je na čele základny mušky.

Pažba je buď z kvalitního ořechového dřeva, masivního polymeru, nebo skořepiny. Z detailů zmiňme výstražník vybíhající ze zadní části závěru, který indikuje náboj v komoře. Dále proprietární lištu na vrchu pouzdra závěru, umožňující instalaci optického zaměřovače a samozřejmě klasická očka na popruh.

Z čeho si můžeme vybrat?

To by byly společné charakteristiky řady 557, nyní se pojďme podívat na jednotlivé modely podrobněji.

LUX

Jedná se o základní model řady 557 a představuje zajímavý kompromis, tradičního vzhledu a moderních prvků. Pažba je z kvalitního ořechového dřeva s leštěným olejovaným povrchem, lícnicí a pryžovou botkou. Plochy na pistolové rukojeti a předpažbí jsou opatřeny rybinou pro jistý úchop. Tvar pažby možňuje zamíření jak při střelbě přes otevřená mířidla, tak i s optickým zaměřovačem. Komorována je na oblíbenou ráži .30-06 Sprg. Náboje jsou uloženy v počtu pěti kusů v klasické, pevné schránce. Kvalitní hlaveň je dlouhá 20“.

LUX II

Tento model vychází vstříc tradičnější části tuzemských lovců. Kromě klasického vzhledu, umocněného hlavní délky 24“ disponuje jako jediný v řadě spoušťí SST. Ta se vyznačuje dvouodporovým chodem, což někteří lovci preferují. Možnost ladění charakteristik spouště je však zachována. Samozřejmostí jsou mechanická mířidla napínáček a líbivá olejovaná ořechová pažba s lícnicí bavorského typu. Na rozdíl od základního LUXu si může zájemce vybrat i variantu komorovanou i na ráži .308 win. V takovém případě kulovnice disponuje odnímatelným zásobníkem s kapacitou 4 ran na rozdíl od varianty v .30-06 s nábojovou schránkou na pět nábojů.

CZ 557 LUX SA

LUX s podtitulem SA kombinuje některé vlastnosti předchozích zbraní. Ze základního LUXu je to 20“ dlouhá hlaveň a typ spouště. V ostatních parametrech jako by z oka vypadl variantě LUX II v ráži .308 Win. Tedy stejný náboj, kapacita a zásobník. Samozřejmostí je přítomnost mířidel a kvalitní ořechové pažby. Hlavním rozdílem je zde použití krátkého závěrového systému, takzvanému Short Action, jehož iniciála se ostatně vtiskla do názvu. Délka závěru a jeho pouzdra se tak stejně jako u Varmintu optimalizovaná přesně na délku náboje .308 win. To umožnilo zkrátit dráhu chodu závěru při přebití nového náboje oproti standardu o 13 mm. Přebití je tak rychlejší, pohodlnější a pohyb závěru hladší. Jako příjemný bonus je celková délka pušky o trochu kratší při stejné délce hlavně a také o něco lehčí, díky úspoře materiálu. LUX SA tak bude zvláště vhodnou volbou především na naháňky.

Varmint Synthetic

Varmint Synthetic platí v řadě 557 za praktickou volbu. Tradičně smýšlející myslivci asi neskousnou moderní vzhled, ale pokud chceme solidní a velice přesnou a odolnou kulovnici, tak Varmint je ideální volba.

Velkou pochvalu si zaslouží polymerová pažba z „masivu“ u kterou lze předpokládat vysokou životnost a odolnost proti rozmarům počasí jakož i proti hrubému zacházení. Navíc je opatřena povrchovou úpravou Soft-Touch, hrubším povrchem a vzorkem na rukojeti, což zajistí jistý a příjemný úchop. Puška navíc obsahuje výškově stavitelnou lícnici. Musím subjektivně říci, že v Uherském Brodu mohli zvolit pro lícnici zvolit nějakou měně křiklavou barvu, ale je to záležitost vkusu. Samozřejmostí je pryžová botka tlumící zpětný ráz.

Hlaveň je v těžším provedení o délce 20“ opatřenou na ústí závitem s rozměry M18x1, umožňující montáž tlumiče nebo úsťové brzdy. Hlaveň je plovoucí, nedotýká se tedy pažby v žádném místě, což má pozitivní vliv na přesnost. To spolu s vyšší váhou 4 kg předurčuje Varmint k lovu na větší vzdálenosti. Mechanická mířidla proto zcela chybí a i tvarem pažby je kulovnice určena výhradně pro střelbu s optickým zaměřovačem. Místo toho je již od výrobce vybavena lištou standardu Picatinny na montáž optického zaměřovače.

Varmint je komorován v ráži .308 Win a je živen z vyjímatelného prodlouženého dvouřadého zásobníku.

Eclipse

Varianta Eclipse je v podstatě ekonomický model řady 557, mířící na lovce, pro které je prioritní hlavně nízká cena. V první řadě je třeba říci, že poměr cena/výkon, je u Eclipse výborný, na trhu to však nemá vůbec lehké. Nejde ani tak o kvality zbraně, jako spíše o agresivní konkurenci. V cenových hladinách kolem patnácti tisíc lze dnes sehnat až překvapivě kvalitní pušky mnoha zahraničních značek, kupříkladu Remington řady 783, Savage, nebo Ruger. Zvláště posledně jmenovaný, konkrétně jeho řada American je pro Eclipse tvrdou konkurencí. Sám Americana vlastním, měl jsem možnost je navzájem porovnat a za sebe musím říci, že Ruger je o něco lepší volbou. Pokud ale přidáme do rovnice výběru i špetku vlastenectví, tak to Eclipse může u nezanedbatelné části zájemců vyhrát. Dalším potencionálním plusem se použítí plně stavitelné spouště, což v této cenové hladině nebývá zvykem.

Pažba s pryžovou botkou je u Eclipse z černého polymeru skořepinové konstrukce a subjektivně působí v ruce až příliš levně a křehce. Ergonomicky musím vyzdvihnout výrazně tvarovanou ergonomickou rukojeť, která zajišťuje solidní úchop. „Americký“ tvar pažby je uzpůsoben k použití optického zaměřovače. Základní varianta Eclipse ani mířidla nemá. To však nelze považovat nutně za nedostatek, spíše za současný trend. Pokud však na mířidlech trváme, tak jsou k dispozici na objednávku. Krom obligátní dvojice .308 Win a .30-06 Sprg, je Eclipse k dispozici i v moderní ráži 6,5 Creedmoor, která je čím dál populárnější i u nás.

Řada 557 v praxi

Obecně jsou kulovnice CZ 557 brány loveckou veřejností jako levnější, avšak více než slušné lovecké náčiní s výborným poměrem kvalita/cena. Na životnost si nikdo moc nestěžuje, rovněž přesnost je na výborné úrovni. Přes to se na 557čkách najde i pár problémů. Mě osobně se třeba nelíbí, že náboj není ze schránky či zásobníku vedený pod vytahovačem, tedy controlled feed, ale ze schránky před komoru „vyskočí“, takzvaný push feeding. Oba systémy mají plusy i minusy, ale uživatelsky většině lidí vyhovuje první možnost.

Jako problém někteří majitelé vnímají také to, že závěr není po zajištění aretovaný v uzamčené poloze. To může při prodírání vegetací s puškou na zádech vést k otevření závěru, což rozhodně není žádoucí.

V prvních seriích byl problém, že v případě některým ogiválních sřel docházelo ke kontaktu špičky s útrobami zbraně, což vedlo u části nábojů drobné deformaci střely při přebití zbraně. Údajně byl tento problém vyřešen, ale sem tam si na to ještě někdo postěžuje.