Lovec 3/21 – Lovecké devítky

Ráže kolem 9mm mají v lovecké praxi dlouhou historii a ačkoliv se v dnešní době preferují menší ráže, tak devítky stále mají co říci.

Stran výběru vhodné ráže pro naše potřeby existuje vícero pohledů na účinnost. Na jedné straně jsou zde zastánci velké ráže a váhy střely, což zpravidla znamená nižší rychlosti. Typickým zástupcem je .45-70 Gov. Na straně druhé jsou malé ráže, jejichž střely dosahují velkých rychlostí, jako kupříkladu .243 Win. Většina puškových loveckých ráží se pak drží někde mezi. Jedním z oblíbených kompromisů jsou ráže 9.3. Ty patří bezesporu k těm větším a těžším ve spektru ráží, ale můžou nabídnout i slušnou rychlost oproti diametru .45.

Takové ráže i přes větší diametr jsou v první řadě velice šetrné ke zvěřině, díky nižší rychlosti a vyšší hmotnosti, kterážto kombinace nemá tendenci k rozbíjení. Dále je třeba vyzdvihnout velký stop efekt, kdy zasažená zvěř neodbíhá a rovněž konstantní spolehlivost bez ohledu na vzdálenost, potažmo rychlost střely. V neposlední řadě nemají takové střely tendenci měnit výrazně trajektorii při kontaktu s vegetací, při srovnání s rychlejší, lehčí alternativou. Odvrácenou stranou je balistika. Takto těžké střely velkého diametru prostě ztrácení energii a padají výrazněji rychleji. To není problém kupříkladu na naháňky, ale je to limitujícím faktorem pro polní honitby, kde lze očekávat střelbu na delší vzdálenosti.

Existuje větší než malé množství loveckých nábojů, jejichž diametr se pohybuje kolem 9mm. Hlavní boom devítek byl sice na začátku dvacátého století, ale dodnes se jich dost typů používá. Navíc, vývoj se nezastavil a tak se na trhu sem tam objeví i nějaká ta nová devítka. V našem krátkém výčtu se podíváme na trojici reprezentující několik přístupů. Archaickou, ale stále používanou a oblíbenou 9,3x72R, výkonnou klasiku 9,3×62 a supermoderní .350 Legend.

9,3x72R

Pro milovníky starých časů je zde náboj 9,3x72R. Jedná se o velice starý náboj, pravděpodobně pocházející z osmdesátých let devatenáctého století. Existovalo několik variant tohoto náboje, přičemž k standardizaci došlo až v roce 1909. Na našem území byl velmi oblíben pro svou šetrnost ke zvěřině, ale postupně byl vytlačován modernějšími alternativami s vyšším výkonem.

Vzhledem k tomu, že náboj vznikl hluboce v černopraché éře, nese si dodnes stigma nižších přípustných tlaků, takže i přes svou mohutnost je náboj relativně slabý a ve standardním provedení se na 100 m horko těžko dostává přes zákonný limit 1500J. Zkušený přebíječ je z toho schopen vymáčknout podstatně více, ale vzhledem k tomu, že jej většina střelců používá v historických zbraních to není nejlepší nápad. Na trhu je totiž poměrně dost starých, stylových trojáků a obojetnic v této ráži a je zde určité množství tradičně smýšlejících myslivců, kteří s nimi chtějí lovit.

Náboj je v praxi velice vhodný pro lov srnčí zvěře s velkým stop efektem a je přitom šetrný ke zvěřině. Původně se s ním ovšem lovilo vše na našem území. Propad relativně těžké střely je značný a nedoporučuje se tak s tím lovit na větší vzdálenosti než 150m.

Ačkoliv je tato ráže u nás stále používaná a dá se říci, že u určité větve myslivosti zažívá i lehkou renesanci, tak nabídka výrobců je velice úzká. V minulosti bylo na našem trhu více možností, kupříkladu RWS, ale dnes je téměř jedinou normálně dostupnou možností továrního střeliva Sellier & Bellot, Který náboj osazuje střelou SP o váze 193 grn. Úsťová rychlost se pak pohybuje kolem 600m/s, takže žádný rychlík. Na srnčí zvěř se ale jedná o výbornou volbu na kratší vzdálenosti. Cena se pak pohybuje kolem 57 kč za kus. Alternativou je samozřejmě přebíjení. Komponenty se dají normálně sehnat v relativně širokém množství provedení a cena za náboj je jako bonus podstatně nižší.

9,3×62

I tento náboj není nejmladší, pochází z roku 1905, ale konstrukčně je mnohem pokročilejší a schopný snášet vyšší tlaky. Jedná se tak o dosti výkonný náboj, který si dokáže rychle, účinně a spolehlivě poradit s čímkoliv na našem území, ale i s těžší zvěří, kupříkladu s losem nebo elandem. V případě tužší zvěře náboj vykazuje slušný stop efekt a je tak způsobilý i na lov nebezpečné zvěře jako jsou medvědi. Z náboje lze vymáčknout energii kolem až kolem 5 000J a rychlosti k 800 m/s, Většinou však o něco méně. Díky přebytku výkonu si náboj uchovává dostatečnou energii i na větší vzdálenosti, oproti jiným alternativám z řad devítek. Na 300 metrech se lze dostat i na více než solidních 2000J. Váha vhodných střel se pohybuje mezi 230 a 286 grn. Samozřejmě, balistika takové ráže má svoje limity, takže je rozumné oněch 300 metrů považovat za hraniční, protože propad střely je zde již znatelný. Další nevýhodou 9,3×62 je o něco vyšší náchylnost k rozbíjení zvěřiny, oproti jiným devítkovým alternativám. Někde se ta rychlost projevit musí. Lze se tomu ovšem vyhnout výběrem vhodné střely vůči typu kořisti, kterou chceme lovit.

Náboj 9,3×62 je z devítek zřejmě nejoblíbenější a na trhu je tak k dispozici slušná paleta továrních nábojů od těch základních, jako je kupříkladu tuzemský Sellier & Bellot se střelou SP FN o váze 193 grn, který vyjde na 41 kč/kus až po prémiovou munici typu Oryx od Normy za cca 71 kč/kus. Samozřejmostí jsou široké možnosti přebíjení. Na tuto ráži se také komoruje množství zbraní od jednušek po samonabíjecí pušky s majoritním zastoupením klasických opakovaček, takže si vybere opravdu každý.

.350 Legend

Náboj .350 Legend, metricky řečeno 9x43mm, je poměrně nová záležitost, vyvinutá teprve v roce 2019. Za vznikem „Legendy“ stojí regulace několika států v USA, které definují specifika na lovecké náboje bez krčku. Slovutná firma Winchester se rozhodla stvořit náboj vyhovující těmto požadavkům a současně stvořit slabší a levnější alternativu k úspěšnému náboji .450 Bushmaster, která navíc bude více způsobilá k lovu vysoké.

.350 Legend je v mnohém podobný .223 Rem. Avšak nový náboj samozřejmě nemá krček, aby mohl pojmout střelu o diametru .357. Celková délka náboje je 57 mm a velkou výhodou je tak možnost použití ve zbraních řady AR 15. Dále se pro něj začala komorovat řada lehkých opakovaček.

Výkonově je při zhruba 2500J a rychlostech kolem 700 m/s způsobilý pro lov vysoké a divokých prasat do vzdálenosti okolo 150 metrů. Výkon Nejlepších výsledků náboj údajně dosahu se střelami 160 grn, ale díky použitému diametru jde užít širokou paletu střel pro náboje .357 Mag/.38 Spec. Poškození zvěřiny je obvykle menší než u rychlejších ráží menšího diametru. Další výhodou je nízký zpětný ráz zbraně a možnost použití i opravdu krátkých hlavní a ve své kategorii poměrně plochou balistickou křivku. V našich podmínkách se bude jednat o výborný náboj na naháňky.

Hlavní nevýhoda „Legendy“ tkví především v tom, že tovární munice je k dostání jen na základě objednávky ze zahraničí, což ráži dosti prodražuje. Na druhou stranu, pokud jsme ochotní si munici přebíjet, tak nemáme problém. Komponenty jsou normálně dostupné a díky levným střelám daného diametru se můžeme dostat na velice slušnou cenu hotového náboje, což je i jedním z důvodů popularity náboje v USA.