lOVEC 4/21 Baikal

Zbraně z ruského Iževsku mají pověst maximálně jednoduchého, nezničitelného nářadí za pakatel. Podívejme se co je na tom poravdy?

Ruské město Iževsk je významným střediskem strojírenské a hlavně zbrojní výroby, dnes ztělesněné firmou Izhevsky Mekhancheskiy Zavod (známý také jako IZHMEKH), která byla založena v roce 1942. Za války ve velkém vyráběla především pušky Mosin-Nagant a SVT-40 pro potřeby sovětské armády. Po válce dál dodávala zbraně ozbrojeným složkám, ale současně se začala angažovat i ve vývoji a výrobě sportovních a loveckých zbraní. V roce 1960 se část produkce, tehdy konkrétně lovecké brokovnice, začala vyvážet do zahraničí. Za tímto účelem vznikla ochranná známka Baikal, která vydržela až do dnešních dnů, ačkoliv byl Izhevsk formálně pohlcen Koncernem Kalašnikov v roce 2013.

Tvrdý pracant.

Lovecký výrobní program obsahuje slušnou nabídku brokových jednušek, dvojek, kozlic, automatů, kulobroků a kulových kozlic a jednušek. Společným jmenovatelem těchto zbraní je jednoduchost. Jde o maximálně účelné, robustní pracovní zbraně za nízkou cenu bez jakýchkoliv výstřelků a zlepšováků. Ocel a dřevo, tvrdochrom v hlavních. Většina dílů je masivnějších, než je zvykem u západní konkurence, což spolu s hrubostí provedení a občasnými stopami po obrábění nenechá nikoho na pochybách, že v rukou drží produkt ruské puškařské školy. Baikal opravdu není pro estéty, vyznavače moderních zbraní s mnoha vychytávkami, nebo milovníky elegantních zbraní.

Rozporuplná pověst

Lovecké zbraně z Iževsku jsou již drahnou dobu běžně dostupné i u nás, mají však dosti rozporuplnou pověst. Někdo je chválí jako funkční a nezničitelné pracanty, další jim nemůžou přijít na jméno. To má především na svědomí nekonzistentnost výroby. Někdo „vyfasuje“ lepší kus s ucházejícím soustřelem a vůlemi, ale určitá, menší část zájemců může obdržet „polotovar“, který je třeba více či méně doladit, aby byl použitelný. Něco se dá vyřešit svépomocí pomocí pilníku a šikovnosti, ale některé kusy vyžadují profesionální puškařský zásah a to se pak výhoda nižší ceny začíná rozplývat. Asi největší problém je v soustřelu brokových a kulových kozlic. Ten lze jen zřídkakdy zhodnotit jako dobrý, při porovnání s konkurencí. U některých modelů lze sice soustřel hlavní poladit i vlastními silami, ale obecně je to dosti nepříjemná práce s nejistým výsledkem. Příbuzným problémem je posun soustřelu v průběhu střelby. Pokud vystřelíme z jedné hlavně, tak se tato zahřeje a díky tomu i nepatrně a dočasně prodlouží. Vzhledem k tomu, že jsou hlavně spojené a druhá, nestřílená je tedy studená tak dojde k drobnému vychýlení hlavňového svazku. Jinak řečeno, zásahy se posouvají v závislosti na tom, z jaké hlavně a jak intenzivně je stříleno. To je obecně problém kozlic, proto se doporučuje v praxi střílet z hlavní rovnoměrně a při nástřelu je nechat po každém výstřelu vychladnout, ale Baikal na to, zdá se trpí výrazněji, než konkurence.

Stran čistoty provedení, vůle a chodu spouště se Baikal drží na chvostu nabídky, ale zde za tuto cenu nikdo nemůže očekávat zázraky. Obecně je problém tyto zbraně někomu doporučit. Pokud člověk „vyfasuje“ dobrý kus, tak získá pracovní, levnou a téměř nezničitelnou zbraň, kterou mu nebude líto trápit hrubým zacházením v jakkoliv extrémních podmínkách. Pokud mu ale náhoda do rukou přihraje zmetek, tak bude ze zbraně nešťastný. Je na naturelu každého zájemce, jestli z jejich úhlu pohledu robustnost a nízká cena vynahradí obecně nižší uživatelskou přívětivost a hrozbu „pátečního“ kusu. Osobně si dovedeme představit, že pokud někdo kupříkladu loví téměř výhradně s kulovnicí, brokovnici vytáhne jen párkrát do roka a nechce se mu kvůli tomu moc utrácet, tak Baikal může být zajímavou volbou.

Pojďme se nyní podívat na některé modely od Baikalu zblízka.

IŽ 18 M

Ráže:12-76

Délka: 1150 mm

Délka hlavně: 660, 710, 750 mm

Váha: 2 800g

Cena: 5 400Kč

IŽ 18

IŽ 18 M je jedna z nejlevnějších nových loveckých brokovnic, jaké lze na našem trhu vůbec koupit, ne-li úplně nejlevnější. 5 400 Kč je vskutku pakatel, ale od takové zbraně se samozřejmě nedají čekat zázraky stran užitných vlastností. Konstrukčně se jedná o jednoranovou brokovnici se skrytým kohoutem (hamerless), klasické koncepce s lůžkovým závěrem a sklopnou hlavní, která se odjišťuje výkyvnou pákou za lučíkem. V lučíku je pak umístěna manuální (neautomatická) posuvná pojistka. Všechny kovové díly jsou z běžné oceli a vyrobeny poněkud robustněji než je zvykem. Zbraň je to samozřejmě dosti hrubě zpracovaná a nabízí toliko, že po zmáčknutí spouště dojde k výstřelu. Je extrémně odolná a spolehlivá, ale to je tak vše. Obecně jsou dnes jednoranové brokovnice podstatně méně populární než kozlice, protože jedna rána v situacích, které se obvykle řeší právě brokovnicí, nemusí stačit. U jednoranových kulovnic lze ocenit nižší váhu a celkovou šikovnost, ale u brokovnic to tolik neplatí, proto nelze IŽ 18 M moc doporučit. IŽ 18 M se vyrábí v několika provedeních. Standardem je pevné zahrdlení, ale lze sehnat i variantu s výměnným choke. Dále jsou na výběr tři délky hlavně, černěnou nebo niklovanou povrchovou úpravu, pažbou z ořechu nebo břízy, vyhazovačem/vyhazovačem, nebo ventilovanou lištou nad hlavní.

Krom brokové verze M lze narazit i na kulovou variantu s přídomkem MN. Ta je dostupná v rážích .308Win, 7.62×39 a 7.62x54R. Hlaveň zde má na délku 600 mm a cena se pohybuje kolem 9 000 Kč, což je opět jedna z nejnižších cen v rámci této kategorie na trhu. Hlaveň je pak osazena jednoduchou sestavou mířidel a také montážní lištou, pro upnutí optického zaměřovače. Problém s touto zbraní je, že hlavní výhodu jednušek v podobě nižší váhy oproti opakovačkám zde nenajdeme. IŽ 18 MN totiž váží 3.2 kg, přičemž dnes není žádný problém sehnat opakovačku vážící pod 3 kg.

IŽ 27 M

Ráže: 12/76

Délka: 1145 mm

Délka hlavně: 710 mm

Váha: 3 500g

Cena: 11 350 Kč

IŽ 27

IŽ 27 je označení řady brokových kozlic klasické koncepce, tedy lůžkový závěr a sklopný svazek hlavní nad sebou. Je to opět hrubě vyrobená a těžká, leč účelná, odolná a spolehlivá zbraň do nepohody. Hlavním lákadlem je opět cena, která začíná na 11 350 Kč za základní variantu M a končí na 13 800 Kč za „plně vybavenou“ verzi EM-1C-CH. Na zbrani nenajdeme žádné výstřelky, pokud nepočítáme masivnější provedení jednotlivých dílů. Hlavňový svazek uvolníme výkyvnou pákou na hřbetu baskule, Pažba je opatřena gumovou botkou pro pohlcování zpětného rázu a vrchní část svazku je osazena ventilovanou lištou. Zbrani není moc co ve své kategorii vytknout, spoušť není z nejhladších, forma dosti hrubá a soustřel nebude dokonalý (což ale u brokové kozlice nebude na rozdíl od kulové ve většině případů takový problém), ale celkově je to relativně oblíbená a rozšířená zbraň. Pokud chceme vysloveného pracanta za pár korun, tak IŽ 27 určitě stojí za zvážení.

Brokovnice IŽ 27 jsou dostupné vcelkem čtrnácti variantách s černěnou nebo niklovanou baskulí, pažbou z březového nebo ořechového dřeva, vytahovačem nebo vyhazovačem vystřelených patron, jednospouští nebo dvouspouští, hlavněmi v délkách 710 mm nebo 750 mm a konečně s pevným nebo výměnným zahrdlením se třemi choke dodávanými ke zbrani. Varianta IŽ 27 EM-M-1C Sporting, která je určena pro střelbu na asfaltové terče má navíc hlavně opatřené porty, které eliminují zdvih zbraně při výstřelu. Ráže je vždy 12/76.

IŽ 43 M

Ráže: 12/76

Délka: 1145 mm

Délka hlavně: 710 mm

Váha: 3 600 g

Cena: 9 600 Kč

IŽ 43

Kdo před kozlicí dává přednost hlavním ve svazku vedle sebe, může zvolit model IŽ 43. V mnohém vychází z modelu 27, avšak samozřejmě v „dvojkovém“ uspořádání hlavní. Opět zde máme na vybranou mezi pevným a výměnným zahrdlením, nikováním nebo černěním a jednou spouští, které postupně odpálí obě hlavně, nebo zdvojenou spouští pro každou hlaveň jednu. Hlavně jsou vždy vyvedeny v brinýru a vnitřníím tvrdochromem pro zvýšení životnosti. Kdo nepotřebuje výkon ráže 12/76 a ocení menší zpětný ráz, ten může sáhnout po variantě komorované na 20/76 s hlavní dlouhou 660 mm.

IŽ 94 Taiga

Ráže: 12/76 + .222 Rem, .223 Rem, .308Win, .30–06Spr, 7.62×39, 7.62×54R

Délka: 1050 mm

Délka hlavně: 600 mm

Váha: 3 200 g

Cena: 16 140 Kč

IŽ94

IŽ 94 je konstrukčně naprosto to samé, jako IŽ 27, akorát místo svazku dvou brokových hlavní je zde horní hlaveň broková a spodní kulová. Jedná se tak o kulobrok. Zbraň disponuje jak jednoduchou sestavou mechanických mířidel, tak i montážníí lištou šíře 11 mm, pro upnutí optiky. Ořechová pažba moderního evropského střihu je vybavena pryžovou botkou. Svazek se vypouští klasicky pákou, obě hlavně jsou opatřeny vytahovači a spoušť je zdvojená, pro každou hlaveň jedna. Manuální pojistku najdeme na temeni baskule. Broková hlaveň výměnné zahrdlení a je dodávána s třemi choke. K IŽ 27 lze dopasovat brokové hlavně pouze z IŽ 27 s vytahovači a vytvořit tak podobný komplet jako legendární tuzemské ZH. Jinak se jedná se zřejmě nejlevnější kulobrok na trhu a je tak relativně rozšířen i přes časté problémy se soustřelem. Taiga se nechá sehnat za v pravdě lidových 16 140 Kč, „Varmint“ varianta s podtitulem Sever vyjde dokonce jen na 10 000 Kč

Opět zde máme na vybranou několik variant lišících se v první řadě ráží. Malorážkový IŽ 94 Sever, určený především na drobnou škodnou nabízí kombinace 12/76 + .22LR, 20/76 + .22LR, .410/76 + .22LR, 12/76 + .22WMR, 20/76 + .22WMR a .410/76 + .22WMR. Taiga je naproti tomu k dispozici v kombinacích 12/76 + .222 Rem, 12/76 + .223 Rem, 12/76 + .308 Win, 12/76 + .30–06 Spr, 12/76 + 7,62×39 a 12/76 + 7,62×54R.

IŽ 94, ale nejsou jen kulobroky. Model s podtitulem Express totiž obsahuje sestavu dvou kulových hlavní v jednom svazku, jedná se tedy o kulovou kozlici. Za cenu 14 499 Kč ji lze sehnat v rážích .308Win, 30 06 7.62×39 a 7.62x54R, popřípadě jde zakoupit i samostatný svazek hlavní, které pak jde napasovat do kulobrokového IŽ 94 Taiga, nebo IŽ 27. Hlavní problém je u některých kusů v soustřelu. Zatímco u brokových, nebo kombinovaných zbraní se s tím dá při nízkých nárocích relativně žít, tak v případě čistě kulových zbraních je to už závažnější problém.

MP 155

Ráže: 12/76

Délka: 1240 mm

Délka hlavně: 710, 750 mm

Váha: 3500 g

Cena: 14 000 Kč

MP 155

Poněkud sofistikovanější zbraní než dosud představené je model MP 155, který se svou funkcí řadí k samonabíjecím brokovnicím. To je řešeno klasicky přes odběr plynů z hlavně. Závěr je uzamčen svisle se pohybující závorou do drážky v přesahu hlavně za nábojovou komorou. Samonabíjecí funkce je dle ohlasu majitelů spolehlivá s většinou běžného střeliva a to i v minusových teplotách. Problém je však s použitím jednotných střel, kdy často dochází k nevyhození prázdné patrony. Zbraň je vybavena střeleckou pohotovostí, což znamená, že po posledním výstřelu zůstává závěr otevřený a výhozním okénkem je možné vložit do střeliště nový náboj. Po spuštění závěru do přední polohy a zasunutí patrony do komory lze bez problémů do schránky zasunout další patrony. Kapacita tubusové schránky pod hlavní je v základu pouze dvě patrony (+ jedna do hlavně), což není mnoho, ale koresponduje to s tuzemským omezením kapacity zásobníků u loveckých zbraní. Po vyjmutí omezovače se pak kapacita dá navýšit na 4+1 patron. Standardní ráží je 12/76, ale nechá se sehnat i provedení s komorou schopnou pojmout i velice výkonné 12/89. Na vrchu hlavně najdeme ventilovanou lištu opatřenou muškou s světlovodným vláknem. Pouzdro závěru je vyvedeno v matném eloxu, hlaveň je brynýrovaná.

MP 155 je nabízena ve dvou délkách hlavně a třech variantách, lišících se použitým pažbením. Zájemce tak má na výběr z klasické ořechové pažby, jakož i z černého polymeru, popřípadě opatřenou maskovacím vzorem. Dlužno dodat, že tato zbraň je častou obětí kutilů a tak lze na trhu sehnat další typy pažbení a další příslušenství od třetích stran.