lovec 5/21 F.A.V.S. Stradivari

Trend zkracování loveckých kulovnic lze na trhu pozorovat již pěkných pár let. Většinou se to omezuje na prosté zkrácení hlavně, ale není to jediný způsob, jak dokazuje řada jednušek Stradivari.

Doba zkracování

Byla doba, kdy standardní lovecké kulovnice měly délku hlavně minimálně 24“ (610mm) často více. Dlouhá hlaveň v klasické opakovací koncepci, zákonitě prodlužuje celou zbraň a ta se od určité fáze stává dosti nešikovnou. Logickou možností jak z toho ven je prosté zkrácení hlavně, ale to není jen tak, nemá li utrpět výkon a přesnost. V první řadě bylo k takové modifikaci potřeba vyvinout vhodný střelný prach. Jde o to mít prach dostatečně rychlý na to, aby stačil v hlavni vyhořet. Důvodem je především zachování výkonu a také potlačení hluku a výšlehu při výstřelu, kteréžto projevy jsou pro kratší hlavně typické. To se ale již dá přijatelně vyřešit vhodnou volbou z nabídky moderních prachů. Co se délky hlavně týče, tak pokud máme opravdu přesně vyrobenou hlaveň, tak ji jde zkrátit bez ztráty přesnosti. To byl historicky problém, který se přirozeně kompenzoval delší hlavní, ale postupným vývojem, metalurgie a obrábění se docílilo dostatečné přesnosti, která umožnila délku hlavně efektivně snižovat. Dnes se tak lze setkat s modely s 16“ (406mm) hlavní, dosahují přesnosti kolem 1 MOA. Nejde samozřejmě zkracovat donekonečna, záleží přitom hodně na ráži a stoupání vývrtu. Ale ve většině případů se dá dosáhnout délky hlavně kolem 18“(457mm) kdy už jde o opravdu kompaktní kulovnici s délkou pod 100 cm (v případě opakovaček). Ani to každému nemusí stačit.

Konfigurace bullpup

Jak však zkrátit celkovou délku zbraně, když zkracovat hlaveň již nejde? Změnou konfigurace. Délka klasické kulovnice je dána součtem délky závěrového mechanismu, hlavně a pažby. Jedinou možností je tedy zbavit se nefunkční délky pažby, respektive do ní přesunout závěrový mechanismus. Ten se tak přesune za spoušť a rukojeť a do ramene se pak opírá v podstatě zapažbený závěrový mechanismus. Této konfiguraci se říká bullpup a je známá hlavně ve vojenských aplikacích. Svoji největší slávu zažila od konce šedesátých, do první poloviny osmdesátých let v podobě vojenských útočných pušek FAMAS, Steir AUG a SA80, ale objevuje se to i u současných zbraní. Bullpup má výhodu ve zkrácení a odlehčení zbraně, což má příznivý vliv na nositelnost, ovladatelnost a šikovnost, ale má svoje stinné stránky v podobě nepříznivé změny těžiště, pomalejší výměny zásobníku a komplikovanější přizpůsobení zbraně pro leváka. Bullpup tak sice vytrvale okupuje svůj díl trhu, ale z výše uvedených nevýhod mu nedominuje. Historie této konfigurace je překvapivě stará a neomezuje se jen na samonabíjecí systémy. Kupříkladu první bullpup hodný toho jména byl opakovací Thorneycroft carbine z roku 1901. Vzniklo i něco málo zbraní s lůžkovým závěrem v této konfiguraci, jejichž celková délka je pak jen o nemnoho delší, než délka vlastní hlavně. Jednou z nich je i F.A.V.S. Stradivari, která je dost možná nejkratší loveckou kulovnicí současnosti.

F.A.V.S.

Pod skratkou F.A.V.S. se skrývá italská firma sídlící v obci Villar Focchiardo nedaleko Turína, která byla založená již roku 1957 lovcem a puškařem Francesco Guglielminottim. Od roku 2003 pak vedou společnost jeho synové Ali a Edi. Původně se firma specializovala na vzduchovky, ale později přibyla i broková kozlice Chaberton a kulobroková kozlice Colomion. Dnes je firma známá především díky unikátní řadě jednoranových superkompaktních loveckých kulovnic Stradivari. Název odkazuje na slavného výrobce houslí, Antonia Stradivariho jednak z důvodu luxusu a kvality zpracování, ale také proto, že tuto pušku lze bez problémů uložit do pouzdra na housle, díky jejím miniaturním rozměrům.

Kulovnice stradivari je určena především pro lovce, kteří chtějí co nejkratší kulovnici při běžné délce hlavně. Další možností je použití jako superkompaktní zbraně na přežití v „dospělé“ ráži, ale to poněkud sráží cena a použitý materiál pažby. Podívejme se nyní na tuto netradiční zbraň zblízka.

Stradivari

I přes exotický vzhled se konstrukčně jedná o jednoduchou jednoranovou kulovnici nabíjenou zezadu. Závěrový mechanismus je v podobě prostého odsuvného závěru, který se pohybuje kolmo vůči hlavni. Pro nabití je třeba odjistit závěr zmáčknutím tlačítka na botce pažby a tu pak vykývnout směrem dozadu, čímž dojde k poklesu závěru, natažení bicího ústrojí a případně k extrakci vystřelené nábojnice z komory. Poté se vloží nový náboj a pohybem botky vpřed dojde k uzamčení závěru.

Hlavně jsou vysoce kvalitní Lothar Walther a jsou opatřeny závitem, který je od výrobce rovnou osazený proprietární úsťovou brzdou. Firma nabízí tři délky brzd lišících se svou účinností a délkou.

Zbraň nemá pevná mířidla, což vzhledem ke konfiguraci ani dost dobře nejde. Místo toho zde najdeme vyvýšenou nástavbu opatřenou montážní lištou standardu Weaver. Na tu lze upnout puškohled nebo kolimátor, ale je třeba počítat s tím, že u nejkratší varianty K už je třeba volit co nejkratší puškohled, protože hrozí, že bude ze zbraně „přečuhovat“ a bude se tak do něj opírat tlak spalných plynů deroucích se z hlavně. Ke zbrani je dodávaná dvojice montážních kroužků 30mm s redukcí na 25,4mm (1“). Kromě to lze přikoupit rychle snímatelnou boční montáž na svítilnu nebo přísvit nočního vidění.

Výrobce si dal záležet stran bezpečnosti, a zbraň tak obsahuje celkem čtyři pojistné mechanismy, z toho jednu manuální pojistku v lučíku před spouští. Kvalita spouští u bullpupů nebývá zpravidla dokonalá, protože je třeba nějak převézt tah ze spouště až dozadu ke spoušťovému ústrojí, což si vybírá svou daň. Dle ohlasu uživatelů ale u F.A.V.S. odvedli dobrou práci a co do kvality patří výsledný chod spouště k tomu lepšímu na trhu. Výborná, leč netypická je rovněž ergonomie, která může být u tak titěrné zbraně problémem. Podle všeho se ale se do ní nemají problém „naskládat“ i vzrostlí jedinci.

Varianty

Stradivari existuje ve čtyřech základních variantách, lišících se délkou hlavně. Nejdelší je model L, který má pořád miniaturní celkovou délku 870 mm při více než 29“ (740 mm) dlouhé hlavni. To z něj dělá na trhu docela unikát, protože standardní nabídka dnes obvykle končí na 24“ a delší než 26“ se téměř nevyskytuje. Váha modelu L je přesto přijatelných 3 500 g. Model M označuje střední variantu dlouhou 700mm při délce hlavně 24,8“ (630 mm). Nejmenší Model K je dlouhý pouze 570 mm, což z něj dělá jednu z nejkratších loveckých kulovnic, ne li tu úplně nejkratší. Hlaveň má přitom v dnešní době dosti průměrnou délku 19,7“ (500 mm). Váha modelu K je 3 100 g. Po několika letech na trhu se objevila ještě varianta MK s délkou 620 mm a hlavní dlouhou 21,6“ (550 mm), jako řešení pro trhy, kde je model K neakceptovatelně krátký z hlediska zákonu.

Dále máme na výběr z několika druhů pažeb. Varianta standard je osazena pažbou z kvalitního lakovaného ořechového dřeva. Pod přízviskem Deluxe najdeme Stradivari obléknuté do pažby z výběrového ořechového dřeva s olejovaným povrchem a ručně provedeným zdrsněním na úchopových plochách. Dále je v nabídce pažba v úpravě Camo, tedy opatřenou kamuflážním vzorem, optimalizovaným do středního vegetačního pásma. Oproti předpokladu se však nejedná o plastovou pažbu, ale o poctivý ořech opatřený kamuflážním nátěrem. To je v celku unikátní a svým způsobem luxusní, ale ne zrovna praktické řešení, protože v sobě nese nevýhody těžké a choulostivé dřevěné pažby, které by kvalitní plast snadno odstranil při stejném vzhledu. Poslední možností je verze Red s laminovanou, dřevěnou pažbou s jasně rudým mořením, což má sloužit jako reflexní prvek. To přijde vhod při skupinových lovech, kdy takových prvků není nikdy dost.

Co se týká ráží, tak si zájemce může vybrat z .222 Rem, .243 Win, 7mm-08 Rem, .308 Win,. 357 Rem. Max, .243 Win, .25-06, .270 Win, 7x64mm 7-08 Rem a .30-06 Springfield. Paleta podporovaných ráží se liší napříč variantami.

Chcete ho?

Stradivari určitěř nikdy nebude zbraň hlavního proudu už jen kvůli jednoranové koncepci, ale rozhodně se nejedná o zbytečný výstřelek trhu. Existují specifické situace, kdy lovec opravdu ocení co nejkratší a nejlehčí zbraň, nechce přitom dělat kompromisy s délkou hlavně a současně mu nevadí omezená kapacita. Pro toho je Stradivari jako dělaný. Je jen škoda, že firma nenabízí zbraň i v odlehčené variantě s plastovou pažbou.

Pokud vás tato zbraň zaujala, tak dobrou zprávou je, že se stále vyrábí a lze si ji zakoupit. Je to však o něco komplikovanější, protože ji momentálně nenabízí žádný obchod v ČR a je tak třeba si ji nechat individuálně dovézt.

Dle očekávání je Stradivari také docela drahá zbraň, ale mohlo by to být, vzhledem k exkluzivitě, i horší. Model K se standardní ořechovou pažbou vyjde na 2 400 EUR. Nejdražší jsou pak Modely M,L a MK, s Deluxe výběrovou pažbou, kteří stojí shodně 3 065 EUR. Více na favsarmi.com

Zbrusu nová kniha o lovu lukem od A do Z právě v prodeji. Více na: bohemianrifles.g6.cz/lovime-lukem/