Lovec 9/21 – Kuše Ek Archery

Podívali jsme se, jak jsou na tom s kvalitou lovecké kuše od firmy Ek Archery.

Lov s kuší se v porovnání s loveckou lukostřelbou drží v pozadí a moc se o něm nemluví, ve skutečnosti se ale jedná o prosperující odvětví s množstvím příznivců. Kuše sice nemají takovou poetiku jako luky a lov s nimi obecně není tak náročný, ale co je pro jednoho mínus, to druhý naopak ocení. Kuše je totiž oproti luku podstatně snadnější na zvládnutí a udržovací trénink. V mnoha směrech se vlastnostmi blíží až k jednoranové lovecké kulovnici.

Omezující je zde jen dosah kuše. Nejde ani tak o účinnost v cíli, ale o rychlost vystřeleného šípu. Zvěř může zareagovat na zvuk výstřelu pohybem, a pokud budeme střílet na větší vzdálenosti, tak to může stačit k tomu, že nezasáhneme komoru. V lepším případě zvíře úplně mineme, v horším jenom postřelíme. Proto stejně jako v případě luků existuje něco jako maximální přípustná lovecká vzdálenost, kterou nepřekračujeme ani při nejlepších okolnostech. Názory na její hodnotu se různí, ale obvykle nepřekračují 60 m u silných loveckých kladkových kuší. Klíčová je zde tak rychlost a pokud možno také vést výstřel co nejtišeji. K tomu slouží různé dorazy tětivy a „bumpery“ z gumy na těle a ramenou kuše, které pomáhají snížit vibrace a tedy i hluk při výstřelu. Střelec také musí při míření kompenzovat relativně výraznou balistickou křivku, mít dobré znalosti stran technické stránky kuše a střelby z ní a v neposlední řadě platí, že jde o dosti rozložité, často těžké lovecké nástroje. Rovněž musíme připomenout, že kuše, stejně jako luky jsou pro lovecké použití v ČR stále zapovězeny zákonem. Lze s nimi ale provozovat rekreační a sportovní střelbu, popřípadě poplatkový zahraniční lov v zemích, kde do zákon umožňuje.

Jednou ze zavedených firem věnujících se vývoji a výrobě moderních kuší je Ek Archery. Ve svém portfoliu má jak klasické reflexní, tak kladkové modely, které jsou svým výkonem a formou více než způsobilé k lovu. Obecně se o nich dá říci, že jde o kvalitní výrobky s výborným poměrem cena/výkon a budou dobře sloužit jak lovcům, tak i rekreačním a sportovním střelcům. Díky tuzemské firmě Lazecký a Měch, která má kuše Ek Archery v nabídce, jsme dostali možnost si některé zajímavé modely prohlédnout, vyzkoušet a na následujících řádcích vám přinášíme naše dojmy.

Titan

Začneme osvědčenou loveckou klasikou, která nese název Titan. Jedná se o oblíbený model kladkové lovecké kuše, která se drží v nabídce Ek Archery již drahnou dobu. Na první pohled zaujme robustní hliníková konstrukce těla s lučištěm v barvě kovu a skeletonovou „thumbhole“ pažbou v černém nebo camo provedení. Od pohledu se lze domnívat, že kuše díky masivnímu tělu něco vydrží, což potvrzují i zkušenosti uživatelů. Napínací síla je rovných 200 lb, takže, bez napínáku tětivy se neobejdeme. Ten je ovšem součástí balení, stejně jako optický zaměřovač s čtyřnásobným zvětšením, ponosový řemen, vosk na tětivu, tři karbonové šípy a nechybí ani držák na ně (quiver). Z výhod musíme vypíchnout vysoký výkon, který stačí jak na lov většiny běžné zvěře, tak poskytne plochou balistickou křivku při střelbě na terč. Dále pak výbornou spoušť a automatickou pojistku, která je pro kuše Ek Archery standardem. Při vlastním nátahu tětivy do střelecké pozice se díky ní kuše automaticky zajistí, což zvyšuje bezpečnost při následné manipulaci. Odjištění probíhá pomocí rozměrného posuvného tlačítka nad spouští. Nevýhodou Titanu jsou váha a rozměry. Bezmála 5 kg se střelcem docela zacvičí a rozměry 1000×620 mm nejsou zrovna kompaktní. Všehovšudy nelze Titan doporučit nováčkům a z výše uvedených důvodů také střelcům se slabší konstitucí. Zkušenějším lovcům a střelcům se ale odmění robustností a vysokou přesností.

Parametry: Titan

Délka kuše: 1000 mm

Šířka kuše: 620 mm

Rychlost šípu: 385 fps

Napínací síla: 200 lb

Váha: 4,7 kg

Cena: 12 290 kč (černá varianta)

Lovecká špička (Accelerator)

Nejvyšší řadou v nabídce kladkových kuší je Accelerator, konkrétně modely 370+, 390+ a nejsilnější 410+. Jde ve všech případech o špičkovou loveckou kladkovou kuši s mnoha moderními prvky a nátahovou silou 185lb. Díky dobře odladěnému kladkovému systému dosahuje šíp rychlosti 400 – 410 fps, což je výborná hodnota. Spoušť má bodový chod se slušnou charakteristikou a s automatickou pojistkou. Další předností je délkově nastavitelná zásuvná pažba, anatomická rukojeť a podpěra na předpažbí, která se dá rovněž posunout dle našich preferencí, popřípadě zcela sundat a nahradit běžnou taktickou rukojetí. Montáž je provedena prostřednictvím lišty Picatinny. Tu najdeme i na vrchu kuše, kde slouží k montáži optiky. Hluk a vibrace účinně potlačuje sestava dorazů tětivy a gumových bumperů v dělených ramenech. Svým určením a parametry se jedná o čistokrevnou loveckou kuši, schopnou bez problémů odlovit veškerou střední a i většinu těžší zvěře. V ruce to působí poněkud přerostle. Ovšem díky slušné ergonomii se s tím dá fungovat. Navíc, díky moderní sestavě lučiště s takřka paralelními rameny je kuše sice dlouhá, při plném vytažení pažby měří skoro metr, ale na šířku má slušných 445 mm, což trochu přidává na šikovnosti. Vhod také přijde předsunutá rukojeť se spouští, což posunuje těžiště blíže k optimu. Vše je precizně zpracováno v kombinaci hliníku a kvalitního polymeru. Na ramena je použit osvědčený sklolaminát.

Součástí balení je i slušná optika s parametry 4×32, která je optimalizovaná na použití s kuší. Dále zde máme držák na 6 šípů, který se upíná pod ramena, trojici šípů, řemen, vosk na tětivu a napínák.

Accelerator je možné zakoupit v černé, nebo camo úpravě a jak již bylo řečeno v úvodu, ve třech provedeních lišících se rychlostí, kterou je kuše schopná udat šípu a to 370 fps, 390 fps a 410 fps. Nejsilnější model poznáme na první pohled, neboť má odlišnou konstrukci sochy, jinak jsou ale jednotlivé modely dosti podobné.

Parametry: Accelerator 410+

Délka kuše: 900-965 mm

Šířka kuše: 445 mm

Rychlost šípu: 400+ fps

Napínací síla: 185lb

Váha: 3,7 kg

Cena: 13 990

Za málo peněz hodně muziky (Blade+)

Pro náročnější střelce, kteří chtějí přesnou kladkovou kuši, ale nechtějí za ní moc utrácet, je určen model Blade+. Ten by se dal s trochou nadsázky označit za pomalejší, ekonomickou variantu Acceleratoru 370+. Má prakticky totožné pažbení s pistolovou rukojetí, montážní lištou na předpažbí a výsuvnou pažbou, to vše v černé a camo úpravě. Charakteristika spouště je srovnatelná s vyšší řadou a najdeme zde i stejný systém dorazů tětivy a bumperů v ramenech snižujících vibrace. Dokonce je zde i stejné příslušenství v čele s optikou 4×32. Blade+ se liší nižší nátahovou silou 175 lb a hlavně nižší rychlostí vystřeleného šípu, konkrétně kolem 340 fps. Pro rekreačně sportovní střelbu to ale není nijak omezující parametr a i na případný lov střední zvěře je to použitelné. V ruce působí Blade+ prakticky stejně jako o dost dražší Accelerator, rozhodně bychom neřekli, že se jedná o nějak ošizený model, jen prostě generuje nižší výkon. Jinak má ale shodné uživatelské vlastnosti a podle všeho dosahuje i podobně vysoké přesnosti. Půjde tedy o ideální volbu pro zkušenější rekreační střelce.

Parametry: Blade+

Délka kuše: 850 – 915 mm

Šířka kuše: 490 mm

Rychlost šípu: 340 fps

Napínací síla: 175lb

Váha: 3,5 kg

Cena: 7 950 kč

Pro nováčky i rekreaci – Jaguar

Ačkoliv se v loveckém světě dnes používají především kladkové kuše, tak i ty klasické, reflexní mají na trhu stále své místo. Jsou podstatně levnější a jednodušší na servisování, takže jsou protěžované hlavně v rámci rekreační střelby. Oproti kladkám mají zpravidla nižší energii a ne úplně optimální přenos síly na šíp.

Ek Archery má ve své nabídce hned několik reflexních modelů. Nás upoutala řada Jaguar, původně Jaguar, která je v nabídce již drahnou dobu a získala si u zákazníků oblibu. V porovnání s těžkými kladkami vyniká subtilním designem a nízkou váhou pouze 2,6 kg. O to se zasloužila především přepracovaná polymerová pažba. Všechny namáhané prvky jsou jinak z kvalitní hliníkové slitiny. Nátahová síla je zde 175lb a jde o dobrý kompromis mezi obsluhovatelností a výslednou balistikou. Na velký lov Jaguar není, ačkoliv s drobnou nebo škodnou zvěří by neměl mít problém. Hlavní použití ale bude na poli rekreační střelby a své uplatnění najde i jako „startovací“ kuše pro začínající střelce, kteří pak mohou plynule přestoupit na vyšší modely. Samozřejmostí je i zde automatická pojistka a Picatinny lišta pro montáž optiky nebo kolimátoru.

Zájemce má na výběr hned z několika možností. Jaguar 1 má jednoduché pevné pažbení a je k dispozici v černé a camo variantě a to s mechanickými mířidly, nebo s lištou rovnou od výrobce osazenou tubusovým kolimátorem. Dále zde máme vaariantu Jaguar 2 Pro, která je určena pro náročnější střelce. Disponuje přepracovaným pažbením s pistolovou rukojetí a výsuvnou pažbou, kterou si lze délkově nastavit dle libosti a také zde najdeme dvojici dorazů tětivy, které snižují vibrace a hluk při výstřelu.

Parametry: (Model Jaguar 1)

Délka kuše: 900 mm

Šířka kuše: 680mm

Rychlost šípu: 220 fps

Napínací síla: 175lb

Váha: 2,6 kg

Cena: 2 790 kč

Gilotina pro náročné (Guillotine M+)

Závěrem nás upoutal zajímavý model s atraktivním vzhledem jménem Guillotine. Jde o silnou loveckou kladkovou kuši s napínací silou 185 lb a více než slušnou rychlostí 370 fps u varianty M+ a 400 fps u varianty X. Signifikantní je zde futuristicky působící pevná pažba a měkká, anatomicky tvarovaná pistolová rukojeť. Opět zde máme na výběr černé, nebo camo barevné provedení. Model dále disponuje výbornými uživatelskými vlastnostmi po vzoru Acceleratoru, včetně předsunuté rukojeti s kvalitní spouští. Subjektivně nám při porovnání Guillotině padla o něco lépe do ruky a to i přes vyšší váhu 4,45 kg. Pro využití plného (a značného) potenciálu přesnosti je kuše již od výrobce osazena puškohledem 4×32. Pokud by nám však nevyhovoval, tak jej můžeme snadno sundat a nahradit jakýmkoliv jiným, neboť trůní na standardní montážní liště, kterou ostatně najdeme i na předpažbí. Součásti balení jsou dále 3 karbonové šípy do začátku včetně držáku, řemen, napínák tětivy, vosk na tětivu a ochranné brýle. Celkově se jedná o velice kvalitní kuši na lov, jakož i sportovní střelbu s výbornou cenou vzhledem ke kvalitě a líbivým, moderním designem. Jen ta váha mohla být o něco nižší.

Parametry: (Guillotine M+)

Délka kuše: 890 mm

Šířka kuše: 530 mm

Rychlost šípu: 370 fps

Napínací síla: 185lb

Váha: 4,45 kg

Cena: 10 490 kč

Kladka nebo reflex?

Moderní kuše můžeme rozdělit především na reflexní, s jednoduchými rameny a kladkové. Ty mají na koncích ramen kladkový systém, ne nepodobný systému dual cam, který známe z kladkových luků. U kuší je cílem zvýšit tímto systémem rychlost vystřeleného šípu při stejné napínací síle, skrze optimálnější předání energie z ramen přes tětivu. Obecně platí, že kladkové kuše jsou dražší, těžší, komplikovanější na případné servisování a ladění a o něco choulostivější stran hrubšího zacházení. Jsou však výkonnější a obvykle i přesnější, s konzistentnějším soustřelem. Oproti tomu reflexní kuše vynikají podstatně nižší cenou a nezáludným systémem. V praxi pak kladky používají především lovci a pokročilí střelci, zatímco reflex je spíše typický pro rekreační střelbu. Při výběru je tedy otázkou na co kuši hodláme používat a kolik jsme do ni ochotni investovat. Pokud si chceme jen občas zastřílet na zahradě na terč, bez vyšších ambicí, tak i lacinější reflex svou službu odvede, ale chceme li kuši především na lov, nebo na serioznější rekreačně/sportovní střelbu tak se určité investici do kvalitní výzbroje nevyhneme.

Kuše Ek Archery si lze prohlédnout, vyzkoušet a zakoupit u firmy Lazecký a Měch. Více na Luky, šípy, kuše Lazecký & Měch (lukysipy.cz)