Bear Outbreak – Recenze

Štítky:

Pokud hledáte kladkový luk vhodný pro začátečníka, nebo pro “juniora”, se kterým byl luk postupně “rostl”,  pak pro vás může být zajímavá uživatelská recenze luku Bear Outbreak … 

Obsah balení

 V hnědé kartonové krabici o rozměrech 340x1000x130mm, na vás čeká luk osazený základkou, D Loopem, kompletním omotávkou, peep sightem a mířidly, dále pak držák šípu, stabilizátor, poutko návod, záruční list, nažehlovací potisk na triko, pár malých nálepek Bear a imbus na šrouby základky a ramen. Zamrzí absence imbusu na seřízení mířidel.

Musím říci že název balení Ready To Shoot zde není jen marketingový tah, seřízení sice není zdaleka precizní, ale stejně bylo zajímavé, že hned po vybalení je luk schopen zásahu na první pin 10cm od středu terče na cca 15m.

Co se příslušenství týče tak:

  • Základka Trophy Ridge typu “Whisker biscuit”, a to ta nejjednodušší. Z velké části plastové provedení, posuvné jen stranově a upnuté dvěma šrouby k tělu luku. Nenadchne, to ale pro začátečníka to bohatě stačí.
  • Mířidlo trophy Ridge, z hliníkové slitiny, se třemi barevně odlišenými piny a vodováhou, umožňuje dvě polohy upnutí vůči luku a obsahuje montážní otvory na držák šípů.

    Opět se jedná o to nejzákladnější provedení, jednotlivé korekční prvky u sebe drží kleštinovým sevřením a je třeba je silně dotáhnout, jinak se při střelbě vlivem vybrací vůči sobě pohybují. Světlovodná vlákna moc světla nevedou a výškové nastavení jednotlivých pinů je nesnadné neboť se při utažení přetáčejí.

    Tohle není věc která by měla být na luku déle než je nezbytně nutné a pokud to není váš první luk, nebo víte že se lukostřelbě hodláte věnovat, tak si rovnou kupte něco lepšího, protože lepší je skoro cokoliv.
  • D loop je dobře uvázánn a je utažený tak, že se s ním dá ještě silou pohnout, takže před prvním výstřelem je vhodné zkontrolovat správnou výšku.
  • Omotávka je profesionální, zde není co vytknout.
  • Držák šípů umožňuje uchycení čtyř šípů s dostatečným prostorem na 1“ lovecké hroty a musím uznat, že šípy drží docela dobře. Ty gumové “chytáky” jsou dva a oba se dají jednoduše sundat.

    Montáž k luku je realizována plastovou rybinou instalovanou k mířidlům do které se vkládá samotný držák. Osobně jsem toto příslušenství okamžitě zahodil neb je vyrobeno z tak příšerného plastového výlisku, že vypadá jako něco z hračkářství a hlavně neskutečně ční z boku a je jenom otázka času kdy se urazí.
  • Stabilizátor je dlouhý 140mm , váží 195g, povrch je tvořen gumovými lamelami a to je tak všechno co se o něm dá říci.
  • Peep Sight je tvořen kolečkem vsazeným mezi tři prameny tetivy a nedá se říci, že by zrovna ochotně držel na místě. To ale není nic, co by nespravila trocha omotávky. Průměr průhledu je 4,5mm a na nějaké preciznější míření to není, ale pro začátečníky je to asi ideální průměr.

    Hlavní problém však vidím v konstrukci, tento typ mířidel se běžně prodává jako odolný protáčení a opravdu, ať se protočí jakkoli, tak průhled je stejný. Nicméně, pokud protíná průhled pramen tetivy tak si s tím sice oko poradí, ale na ostrosti to rozhodně nepřidá.

Luk

Tělo je z hliníkové slitiny bez otřepů a vyniká masivním zpracováním, montážní otvory jsou standardní, délka 410mm. Rukojeť je plastová a nemůžu říci, že by se mi nějak zvlášť dobře držela, ale co člověk to ruka.

Pod rukojetí vybíhá ocelová tyč tlumiče tetivy, která se dá nastavit dle potřeby, ale problém je s aretací. Není to ale nic, co by kapka vteřinového lepidla nevyřešila. Tyč “cable guardu” je zase z plastu, typl bych si na laminát a nepůsobí nijak zvlášť odolně. Povrchová úprava realtree APG Camo.

Ramena jsou dělená po celé délce, v nejširším místě mají 55mm, černá. Spojení k tělu zajíšťují precizně vyrobené hliníkové domečky, ukotvené masivním šroubem, kterým se nastavuje DW. Nastavení samotné je jednoduché, prováděné přiloženým imbusem, chybí aretace.

oubtr2

Kladky jsou Dual Cam, Podle programu Pinwheel v provedení “Hard”. Délka nátahu (Draw Length) se nastavuje otočným plastovým modulem v rozsahu 16-30“ aretovaným dvěma imbusy.

Zdá se, že tento typ je použit jen u Outbreaku.

outbr3

Tetiva a lanka jsou v tovární kvalitě, precizní oplet.

Dojem ze střelby

Po nezbytném seřízení se luk projevuje uživatelsky přívětivě, nátah je plynulý, s výrazným a stálým nástupem odporu,

Pokud to srovnám s lukem Mission UX2, který rovněž vlastním, je nátah o několik tříd příjemnější. Let off by mohl být lépe vymezený – přijde mi takový mělký.

Doraz nátahu je moc měkký a tady vidím největší problém luku. Nejedná se o nic dramatického, ale pro precizní zásah to vyžaduje trochu cviku, aby byl nátah vždy stejný. Ale i tak naprosto stejný nikdy nebude, nicméně u téhle konstrukce a v této cenové relaci se nedá očekávat zastavení na milimetru.

  • IBO: 308 fps
  • ATA 29,25“
  • BH 7,25“
  • DL“ 16-30“
  • Váha: 1,6 kg holý
  • celková délka 840mm
  • DW: 15-70 Lb. (těch 15 Lb. plati ale pro DL 16“ , viz tabulka)


Luk je poměrně krátký a lehký což nepřidá na stabilitě ale dá se to přežít. 

Můj luk

Původně jsem si tento luk kupoval ke svému PSE Drive LT 2014 70Lb, jakožto rekreační/náhradní luk, který bych měl povolen na nějakou příjemnou hodnotu, a také jako něco do sbírky. Pak přišlo období, kdy to vypadalo, že by ho mohla používat přítelkyně, což nakonec nevyšlo a začal plnit svou původní funkci.

A jak jsem si upravil luk ke své spokojenosti?

Vyhodil jsem mířilo, toulec a stabilizátor (ne, že by nefungoval, ale prostě se mi zoufale hnusí, jak něco trčí zepředu).

Základka šla později do skříně, jakožto věc která se může ještě hodit. Tělo jsem nastříkal na černo a plastovou rukojeť jsem vyměnil za na míru zhotovenou kvalitní dýhu.

outbr6

Nastavil jsem si DW 55Lb. A DL 27“ Poladil jsem timing kladek a draw stopů a omotávkou jsem upevnil peep sight tam kde jsem potřeboval.

Mířidla jsem pořídil Trophy Ridge AS 104 Outlaw ( vím, taky žádný zázrak, ale pro rekreační potřeby to více než stačí).

Základka je výsledek mého kutilství, neochoty platit tisíce za páku s lankem a strojového parku mého zaměstnavatele. Je to okopírovaný systém Drop away Limb driven.

Vyroben je z 6mm desek uhlíkové oceli třískovým obráběním a následným zabroušením hran a povrchu. Osa se pohybuje v kuličkovém ložisku a je odpružena tažnou přužinou o průměru 7mm. Lanko jsem upevnil za horní rameno a v rozporu s manuálem těsně u kladky. U Bearů se totiž nesmí na ramena instalovat nic od vzdálenosti dvou palců od ukotvení ramen s tělem. Nicméně samotné lanko by nemělo vadit a nejsem první kdo to takto udělal.

Ve výsledku základka nemá prakticky žádnou vůli, nezabírá prostor, vyniká odolností a funguje. A na limb drive systému je kouzelné to, že když funguje a lanko je řádně nataženo tak funguje dobře, není tam moc prostor pro chyby.      

outbr5

První verze základky, ještě před dobroušením a povrchovou úpravou. Momentálně čeká v lakovně na vypalovaný černý lak (bude aktualizováno)

Dále jsem provedl ladění systémem “Kitchen sink“, které vřele doporučují.

Co se držáku šípů týče tak tento luk nehodlám používat k lovu a tudíž dávám přednost uskladnění šípů s terčovými hroty v zádovém toulci.

Závěr

Outbreak opravdu není špatný luk, nemůže se sice měřit s vrcholovou produkcí, ale to taky není jeho účel.

Je to skvělá volba pro děcka s kterými bude růst, nebo pro přítelkyni která by si s vámi občas chtěla jít zastřílet.

Je to něco, co můžete mít pro radost na chalupě pro rekreační střelbu přes dvorek.

Také to není špatná volba pro první luk, když ještě nevíte jestli se lukostřelbě hodláte věnovat nějak intenzivněji a když ne tak nebude takový problém takhle variabilní luk prodat.

V případě prvního luku bych ale sáhl spíše do nabídky firmy PSE, třeba takový Fever se mi zdá jako lepší volba, protože jednak má trochu lepší parametry, jednak trochu lepší konstrukci. Na současnou nižší střední třídu z produkce Mission je také hromada pozitivních ohlasů ale zde budou rozdíly tak malé, že bych se spíš řídil vkusem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :