PSE Drive 2014 – recenze

Štítky:

V dnešní době není problém pořídit luky opravdu špičkových parametrů, které byly ještě před pár lety nemyslitelné. To se samozřejmě odráží i na ceně, která je u topmodelů dosti závratná. Takže, jaké jsou možnosti když chcete kvalitní, silný luk, ale současně nechcete zruinovat domácí rozpočet? PSE Drive by mohla být dobrá volba …

t-PSELT1

Začněme základními daty :

  • DL 25,5-31“
  • DW 70 Lb.
  • BH 7“
  • ATA 31“
  • Let-off 75%
  • Váha 2kg
  • rozměry 910x280x72mm
  • Tetiva:58“
  • Buss:32,38“
  • Control:37,56“
  • Cena za holý luk je v USA 499 dolarů

    Firma Archery.cz ho v Čechách prodává za 12.653 Kč, což se vyplatí, vzhledem k peripetiím s dovozem z USA.

Obsah balení

V hnědé kartonové krabici o rozměrech 1010x300x85mm najdeme, kromě luku, návod, DVD Speed Kills vol.7 (nic, na co bych se podíval podruhé), nálepku PSE Archery, hvězdicový klíč na nastavení DL a tyče cable guardu. Jako dárek je pak přibalena úžasně vidlácká kšiltovka.

Neuvažujíc o jejím nošení, odpáral jsem z ní logo a to poté použil ho jako nášivku na futrál luku 🙂

Dále jsou ramena osazena gumovým čímsi co má minimalizovat hluk a vibrace, pokud jsem to dobře pochopil

Luk je velice solidně zpracován, slícování je takřa dokonalé, žádné otřepy, nálitky se dají najít jen v odlehčovacích otvorech a jsou sotva postřehnutelné. 

Design je otázkou názoru, mně osobně se ty minimalistické křivky líbí a celkově mám z toho luku velice dobrý dojem.

K dispozici je provedení v černé, maskování Infinity a Skullworks. Nátahová síla je buď 50, 60 nebo 70 liber.

Dále je k dispozici verze “Ready To Shot“, která obsahuje základní mířidla, základku typu Whisker Biscuit, stabilizátor, držák na šípy, peep sight a instalovaný D-loop.

Doporučuji koupit holou verzi. Stejně, jako u všech těchto “balíčků”  je příslušenství v té, mírně řečeno, základní kvalitě a u luku těchto kvalit bych radil poohlédnout se po lepších doplňcích

Tělo je dlouhé 595mm, vyrobené z jednoho kusu hliníku a působí opravdu solidním dojmem.

Tlumič tetivy je tvořen kovovou tyčí s distanční maticí a rozměrným pryžovým dumperem a svou práci odvádí dobře, řekl bych. Zdruhé strany je připraven standardní závit na stabilizátor.

Rukojeť je tvarována přímo z materiálu těla, jen s vyfrézovaným prostorem na střenky z měkké červené pryže. Tvarování a sklon je perfektní pro střední a větší ruku. Dobře se drží i opačně, to pokud luk poponášíte jako tašku.

Vybrání na šíp je výrazné, 28 mm od osy těla. Potěší rysky pro základní nastavení základky, ale náběh na horní část těla by si zasloužila větší vybrání. U některých základek systému drop away (včetně té mojí) může náběh zavázet. Nezbývá než použít pilník, popřípadě jinou základku.

t-PSELT3

Otvor na základku je jen jeden,standardní imperiální závit. Následuje otvor na uchycení tyčky cable guardu. Ta je zhotovena z hliníku a drží pomocí šroubu a podložek, pootočením lze nastavit ideální vyhnutí lanek.

Dále jsou tu čtyři otvory na montáž mířidel se standardním rozestupem a závitem a tato část těla má po celé délce stejný průřez, konkrétně 34x17mm a je rovnoběžná s tětivou. To je velice příjemná vlastnost když si hrajete s nastavováním os mířidel. Na koncích těla jsou montážní otvory o průměru 7mm, jejich vzdálenost je 530mm. 

Ramena jsou dělená po celé délce, hodně subtilní, v nejtenčím místě mají pouze 3,7mm. Nesou ochrannou známku X-Tech, což sice pro uživatele nic neznamená, ale nedá se upřít, že to zní dobře a celkově působí výkonným dojmem. K tělu jsou přichyceny precizně slícovanou výkyvnou hlavou z hliníkové slitiny, šíře 72 mm.

Dle manuálu lze šrouby povolit o dvanáct otáček čímž se dá regulovat síla nátahu u 70“ luku, v rozmezí 52-72Lbs (dle uživatelských recenzí)

  

Kladkový systém je Hybrid Cam (nebo taky Cam ½). Mé nástrojářské srdce zaplesalo nad precizností s jakou jsou kladky vyrobeny, zpracování opravdu není co vytknout, stejně tak jakési konstrukční rozvaze se kterou je navržena.

Co se nastavování týče, tak dolní kladka má odšroubovatelný “vehement”, vymezující DL. Vyberete si z děr, které jsou odstupňované po půlce palce a označené podle abecedy. Přišroubujete “vehement” a máte hotovo (šroubovák na vehement a tabulka odstupňování je součástí balení.

Dále je tam ještě jeden prvek který musí být nastaven na stejné písmeno jako vehement. Z návodu jsem moc nepochopil co to dělá, ale předpokládám že vymezuje let-off.

 
  

Lanka jsou standardní pro Hybrid cam, tedy tětiva, Buss cable a Control cable.

Kvalita tětivy je standardní tovární, oplet precizní a na exponovaných místech zdvojený. Barevné provedení černo červené. Tětiva obsahuje šest závažíček, které údajně zvyšují rychlost.

Až budu měnit tětivu, hodlám udělat v tomto směru (jen pro zajímavost) serii pokusů –  jaký bude rozdíl v rychlostech: tovární tětiva se závažíčky, bez nich a nová tětiva s a bez.

Můj luk

Po vybalení jsem odstranil reklamní loga. Naštěstí jde o pryžové nálepky, co jdou lehce dolů. To na lucích Mission je vypalují přímo do materiálu těla.

Dále jsem vyměnil střenky a to z čistě estetických důvodů neboť jde jen o bočnice rozměru mm 15x65mm. Sloupl jsem ty gumové a nalepil střenky z leštěného Cocobola, což je druh palisandru s překrásnou strukturou a nevšední odolnosti.

Dále jsem lehce upravil vybrání na základku a místo pak zalakoval. Základku mám vlastní konstrukce typu Drop away – konstrukce Limb driven.

Mířidla TruGlo TSX pětipin s optickými vlákny o průměru 0.019″. Na fotkách není neboť momentálně testuji možnosti výroby vlastní montáže, kterou bych osadil stávající hlavou. Ne že by stávající montáž nějak pokulhávala za standardem vyšší střední třídy kam patří, ale pořád to je hliníková, kleštinová konsrukce jako drtivá většina konkurence a já to nepovažuji za nejlepší řešení. 

Rovněž držák šípů nese můj rukopis. Znechucen obřími konstrukcemi, rozhodl jsem se pro minimalistické řešení na dva šípy z ocelových profilů tloušťky 3mm. Šípy drží dobře a odkrytý hrot se zatím ani jednou neukázal jako problematický, a to ani při prodírání křovím. Nejsem žádný velký lovec, ale nikdy jsem nepocítil potřebu mít u sebe víc jak dva šípy- Zase je pravda, že jsem nikdy nelovil medvěda 🙂

Stran tréninku nosím šípy s cvičnými hroty v zádovém toulci.

Sundal jsem ty gumové rohy z ramen – jednak jsem nepocítil rozdíl a jednak se mi nevýslovně hnusí.

Taky jsem vyměnil Cable guard za jiný, který tak strašně neční do prostoru. To umožnilo pootočit tyč cable guardu blíže ose luku (docela to čnělo v pravo ven).

Peep sight je J. Flatcher True Peep velikosti 1/8

Poté jsem luk Samozřejmě nastavil: 72Lb. DL 27.5“. Provedl důkladný tuning pomocí metody “kitchen sink” a udělal synchronizace kladek.

  

Střelba

Luk působí v ruce opravdu mocně, vyvážení příjemné (nepoužívám stabilizátor).

Nástup odporu při natažení je prakticky okamžitý a zůstává stabilní cca dvě třetiny nátahu, pak je lehký pokles a následuje téměř okamžitý propad let-off.

S charakteristikou nátahu jsem celkově spokojen.

Vymezení konce nátahu je okamžité, i když hodně zaberu tětiva se prakticky nehne. Zde není co vytknout a ještě jsem neměl v ruce luk který by měl tak, řekl bych “terčovou”, charakteristiku draw stopu.

Vehement, který to vymezuje je také na samém okraji kladky, takže lepší to, u stávající konstrukce, ani být nemůže.

Luk je docela tichý, pokud to srovnám s dual cam tak výrazně tišší. Při výstřelu neregistruji nějaké nepříjemné vibrace. Chod je hladký se zanedbatelným zpětným rázem.

BH 7“ je poměrně tolerantní.

ATA 31“ je na můj vkus trochu málo, ale na stabilitě se to nepodepisuje tak, jak jsem se bál, i když 35“ by tomu slušelo více.

A reálné výkony? Nemám tvrdá data z chronometru, ale dle renomovaného balistického programu Pinwheel mi karbonový šíp o celkové váze 455grainů dává pěkných 291 fps.

Závěr

PSE Drive LT je velmi kvalitní, silný luk, za velice dobrou cenu. Neřadí se sice mezi top modely ale zdatně s nimi drží krok.

Nátah je příjemný, IBO 336fps je pořád výborná hodnota. Provedení skvělé, uživatelsky přívětivé.

Přesnost a konzistence střelby pro lovecký luk více než dostačující.

A mně nezbývá nic jiného, než tenhle luk doporučit.

Tomáš Prachař

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :