Historie firmy bowtech

Štítky:

Do profilů velkých firem dneška, zabývajících se výrobou kladkových luků, nám zbývá zařadit již jen Bowtech Archery. V porovnání třeba s firmami jako Bear nebo PSE je sice poměrně mladá, ale bylo by neodpustitelné se o ní nezmínit …

1

Firmu Bowtech Archery založili pánové Kevin Strother a John Strasheim v roce 1999.
Kevin Strother pracoval několik let v Mathews Archery jako konstruktér. Legenda praví, že nebyl spokojen s McPhersonovým lpěním na Solocam systému a zlepšování již vynalezeného na úkor opravdových inovací, což by asi odpovídalo, kromě jiného již jen podle hesla Bowtechu “Refuse to follow“, ale Strother o svém působení v Mathewsu přímo nikdy nemluvil.

John Strasheim je na druhou stranu klasický typ byznysmena. K lukům má sice blízko, ale v Bowtechu působí na pozici výkonného ředitele a výzkum a vývoj přenechává jiným. Kromě toho do firmy vrazil v počátku hromadu vlastních peněz a na zbytek sehnal investory.

První rok byl startovní a víc než na luky se zakladatelé zaměřili na budování značky. Tehdy byl představen jen jeden model jménem Black Knight, bez revolučních výstřelků a pár jeho variací. Mladá firma našla svoje zázemí ve městě Eugene v Oregonu, nedaleko západního pobřeží, kde sídlí, za cenu občasného rozšíření areálu, dodnes.

V roce 2000 spatřila světlo světa první ucelená nabídka šesti luků s vlastním katalogem a po technické stránce se firma hned z kraje odvázala. Z hlediska výkonu je třeba jmenovat luk Black Knight 2 s “Double camem” a rychlostí IBO 350fps, kterážto hodnota svého času byla v lukostřelecké branži naprosto špičková. Dost možná to tehdy byl i nejrychlejší luk na trhu.

Z technického hlediska je ovšem nejzajímavější Generation 3 (navzdory názvu je to první luk v řadě, druhá verze, která přišla o rok později se nazývá Generation 3.2). Jedná se totiž o trojkladku, respektive dvě kladky a jedno průběžně kolo. Počátkem devadesátých let se uspořádání kladkových luků až na pár výjimek ustálilo a tohle prostě muselo v roce 2000 působit jako zjevení. Podivný vzhled a velká hlučnost zapříčinila, že luk nedoznal obliby a rozšíření, i přes některé unikátní vlastnosti.

To však neplatilo pro model Stalker. Ten sice nebyl ničím zvlášť výjimečný, ale byl velice dobře vyladěn, uživatelsky příjemný a dostatečně výkonný za slušnou cenu. Skvěle se prodával a mnoho střelců na něj dodnes nedá dopustit. Nic lepšího si začínající firma nemůže přát.

   
  

Jako zajímavost bych chtěl uvést sympatie Bowtechu k armádě, které projevuje téměř od svého vzniku. V USA je obecně daleko vyšší míra úcty k ozbrojeným silám, takže to může být i rozumný marketingový tah, nicméně Bowtech je v tomto směru v lukostřeleckém byznysu nejvíce vidět.

Kupříkladu poskytuje slevy pro příslušníky ozbrojených složek a pořádá akce pro veterány. I jejich luky se honosí názvy jednotek jako 82nd Airbone10st Airbone a SWAT. Obzvlášť vlastenecká byla limitovaná verze luku Prodigy jménem Legend, která kromě toho, že je věnována památce legendárního snipera Chrise Kylea, měla tělo luku vyvedeno v maskovacím vzoru používaném u US Navy a na ramenou luku byl vyveden vzor americké vlajky.

Legend
 

Rok 2004 zastihl firmu Bowtech v zuřivé expanzi. Hlavní akvizicí bylo získání společnosti Diamond Archery. Ta byla založena v roce 1996 a sídlila v Shreveportu v Louisianě. Výroba se točila kolem nižší střední třídy kladkových luků a to přesně Bowtech potřeboval, aby mohl uspokojovat poptávku po takových lucích (a vydělávat na tom).

5Než složitě rozjíždět vlastní výrobu a management nové dceřiné firmy (jako to později udělat Mathews s Mission), se Bowtech vydal cestou nejmenšího odporu – koupil malou firmu, která v rámci svého segmentu věděla co dělá, investoval peníze pro rozšíření výroby, poskytl některé technologie a investoval do PR. Původně šlo téměř výhradně o produkci “dualcamů”, ale s nástupem druhé generace “Binary camu” se začala její starší verze používat i u Diamondu. Nu a dnes je Diamond uznávaná a úspěšná firma se skvělým poměrem cena/výkon, na kterou může být Bowtech náležitě hrdý.

6


Diamond ovšem nebyla jedina akvizice Bowtechu. Ten samý rok koupil firmu WaterDog Surface Technologies, do které se přesunula výroba některých komponentů a příslušenství a taky šlo o strategický krok pro rozšíření prodejních míst. O tři roky později také kupuje za stejným účelem firmu Savage Sports Corporation. Krom toho Bowtech navázal partnerské styky s několika outdoorovými firmami.

Dále je třeba zmínit dceřinou společnost Bowtech Gear. Združuje firmy Bowtech, Diamond, Striker a Excalibur, v segmentu zboží jako je oblečení, hrnky a další reklamní předměty.

V roce 2005 přichází Craig Yehle a Kevin Strother s první generací systému kladek jménem Binary Cam, který je dodnes poznávacím znamením Bowtechu. Rok na to je již standardně používán u velké části produkce.

Systém má mnoho společného se starším Dualcamem, ale má obě lanka spojující kladky bez yoke větvení a do určité míry schopnost “samoladění”. Princip je poměrně náročný na vysvětlení a představu a pro potřeby článku to není nutné nějak rozepisovat, ale zjednodušeně jde o systém převodování kladek vůči sobě, který zajišťuje správnou synchronizaci bez manuálního ladění. To funguje dobře.

Jistě, zkušený člověk který se půl dne twistuje s hybrid camem dosáhne asi trochu lepších výsledků, ale pro drtivou většinu lidí stačí vyladění jaké nabízí Binary, s výhodou, že se do systému nemusí sahat po celou životnost tětivy. Kromě toho, spojení kladek vymezuje i vzájemný náklon. Tahle záležitost už funguje poněkud méně, a nejeden uživatel volal po yoke zakončení lanek, pomocí kterého je možné twistováním ladit náklon kladky.

Dle mého, čistě osobního názoru je původní binary skvělá volba pro každého kdo nechce moc do luku sahat a přitom ho chce mít vyladěný v míře potřebné pro lov, či volnočasové střílení.

Koncem roku 2006 Strother odchází z neznámého důvodu od Bowtechu a stává se nezávislým konzultantem stran vývoje a výzkumu. V následujících letech pracuje pro Obsession, Xpedition a Elite Archery, aby si nakonec v roce 2010 založil vlastní značku Strother Archery.

S uvedením luku Destroyer v roce 2010, Bowtech představuje přepracovanou verzi kladek Binary, nazvanou Overdrive Binary Cam, patentovanou o rok dříve. Technicky systém vychází z dualcamu se dvěma yoke lanky, dokonce kolem toho byla i drobná právní bitva o patenty, nicméně je originálně řešen převodováním zajišťující správné časování kladek vůči sobě po vzoru předchozího binary. Kromě něho však má právě dva yoke, které umožňují znatelně lepší seřizování náklonu kladek, což byla věc která na původním Binary vadila uživatelům nejvíce. Od této doby je Overdrive Binary používán u dražších modelů a pro zbytek produkce je určen původní Binary.

  

V roce 2011 byl představen znamenitý luk Assasin, který vydrží díky nevšední oblibě v nabídce dlouhé čtyři roky. A v roce 2013 je uveden Carbon Knight, jeden z prvních karbonových luků. I když nebyl úplně první, tak mimo jiné pro jeho relativně rozumnou cenu a dobré užitné vlastnosti se stal mezi střelci oblíbený. A to i přes to, že karbon v té době nevzbuzoval u lukostřelecké veřejnosti moc důvěry.

Assasin
  

Ačkoliv po Strotherově odchodu pracovalo vývojové oddělené skvěle a na plné obrátky, tak se volné místo hlavního designového inženýra (kde hostoval Craig Yehle, ačkoliv měl oficiálně jinou funkci) zaplnilo až v roce 2014 kdy do firmy přišel Nick Obteshka, který je od té doby strůjcem vlajkových řad, kupříkladu Prodigy v následujícím roce.

Dle svých slov se samotný systém kladek a ramen snaží maximálně zrychlit v poměru k hladkosti nátahu s každou generací a nevyhýbá se ani testování exotických materiálů na ramena pro větší efektivitu. Tam jsou prý spíše problém peníze, protože by to neúměrně zvýšilo cenu luku. Ale i tak je na ramena v posledních letech používán celkem neobvyklý kompozit s karbonovým jádrem.

Kromě přínosu na poli výzkumu a vývoje zavedl Yehle i bezprecedentní testování nových luků, kdy byla sestavena automatická linka do které se upne luk a umělá ruka z něho opakovaně střílí. Každý nový model luku je tak testován na ne méně než 40 000 výstřelů z jednoho konkrétního exempláře, za účelem podchycení případných defektů.

Jedno Prodigy dokonce údajně prošlo cyklem na 500 000 výstřelů. Krom toho se střílí malá série z každého jednoho luku který opustí továrnu. Mimo to dává Bowtech na svoje luky doživotní záruku (v případě prvního majitele po zaregistrování luku přes internet, v případě druhého majitele je záruka deset let od nákupu).

Bowtech měl totiž v minulosti problém, že pár jeho lukům (v opravdu zanedbatelném počtu) se po několika málo výstřelech utrhlo rameno. Navíc u těch konkrétních modelech byla ramena obzvláště náchylná na mechanické poškození. Svého času se kolem toho na internetu udělal docela humbuk a firmě to, jak se dalo čekat, zrovna neprospělo…

Takže se nelze divit snaze do budoucna předcházet podobným defektům za každou cenu.


Ve výčtu důležitých událostí v krátké historii firmy musím vypíchnout model Prodigy z roku 2015. Ten se nejenom ukázal jako opravdu znamenitý luk své kategorie, ale stal se prakticky vzorem pro další generace vlajkových luků od Bowtechu. Krom toho se u něj objevily některé zajímavé patenty, jako PowerShift a PowerDisc, umožňující zvolit agresivitu nátahu vůči výkonu.

  



Rovněž je velice zajímavý patentovaný systém Micro Sync Dial u luků BT-X z roku 2016, který umožňuje přímé časování kladek vůči sobě prostřednictvím otočného modulu v kladce. Doteď bylo potřeba pro tuto operaci použít bowpress bez ohledu na typ systému, ale Bowtech toto vyřešit tak jednoduše, až je s podivem, že to nenapadlo nikoho dříve.

Inu, Bowtechu se daří i v dnešním silně konkurenčním prostředí a zdá se, že od něj můžeme do budoucna čekat ještě mnoho dobrých luků a zajímavých patentů…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :