Lovec 11/20 – Puška jako z westernu

Štítky:

Legenda divokého západu v moderním lovu.

V našich končinách se při lovu ponejvíce používají opakovací pušky s odsuvným závěrem, obvykle na bázi systému Mauser. Není to však zdaleka jediná možnost na poli opakovaček. Relativně rozšířenou alternativou je systém lever action, který budou našinci znát hlavně jako ikonickou westernovou Winchesterku. Takovou věcí se však dá i úspěšně lovit a v některých případech je dokonce vhodnější než běžná opakovačka.

Výhody pákovek

Lever action je opakovací systém, kde se přebití náboje uskutečňuje pohybem páky na spodku zbraně. Ta zpravidla obepíná spoušť ve formě lučíku. Při nabití se páka pohybem střílející ruky vykývne dopředu, což otevře závěr, který jednak vyhodí vystřelenou patronu z komory a druhak natáhne vnější kohout. Následný pohyb páky dozadu vsune nový náboj do komory, uzamkne závěr a zbraň je připravena k dalšímu výstřelu.

Takové řešení má na rozdíl od běžných opakovaček několik výhod. Především podstatně rychlejší a pohotovější přebití nového náboje do komory a opětovné zamíření, bez nutnosti přehmátnutí střílející ruky. To je velkou výhodou především při dynamické střelbě na pohybující se cíl.

Samonabíjecí puška je přirozeně ještě o něco rychlejší, ale u trénovaného střelce to mnohdy není takový rozdíl. Druhou věcí je, že samonabíjecí pušku nelze v mnoha státech světa na lov legálně použít a třeba u nás je její použití svázáno nesmyslným stropem kapacity zásobníku na dva náboje, což jejich výhody značně omezuje. Na pákovky se však nic z toho nevztahuje. Neomezuje nás kapacita a můžeme si ji bez obav brát na zahraniční poplatkové lovy dle libosti.

Díky rychlosti, pohotovosti a celkové šikovnosti krátkých pákovek, se jedná o výbornou volbu pro skupinové naháňky v tuzemském stylu, ačkoliv konzervativní myslivci se při pohledu na pro ně netradiční zbraň mohou ošívat.

Vnější kohout můžeme spustit na bezpečnostní ozub a zbraň tak nosit zcela bezpečně i s nábojem v komoře. Před střelbou pak stačí jen kohout dopnout. Kromě toho jsou však tyto zbraně mnohdy vybaveny i manuální pojistkou.

Většina pákovek má tubusovým zásobníkem pod hlavní. Obvykle disponují více než dostatečnou kapacitou 6-10 ran dle ráže a délky tubusu. Nabíjení většinou probíhá skrze odpruženou klapku v pravém boku pouzdra závěru. S trochou praxe to jde rychle a jednoduše, navíc lze dobíjet průběžně, bez potřeby vyndávat zásobník nebo stahovat závěr. Když vystřelíme, tak prostě klidně při chůzi můžeme mimoděk datlačit do klapky další náboj a budeme tak stále disponovat maximální kapacitou bezjakékoliv další manipulace.

Vyjímkou jsou pákovky postavené na základě systému Henry. Ty sice vynikají robustností, ale podstatně hůře se nabíjí. Je třeba stáhnout a zajistit pružinu v zásobníku a náboje vkládat u ústí zbraně.

Nevýhody pákovek

Pákovky však mají i své nevýhody a ta hlavní se týká právě tubusového zásobníku. Nelze v nich totiž zcela bezpečně používat náboje se špičatou „spitzer“ střelou. Vlivem zpětného rázu se náboje v zásobníku pohybují, ráz jejich řadou v podstatě projede. Může se pak stát, že špička střely narazí do zápalky náboje před sebou a to takovou silou, že ji odpálí, což vede k destrukci zbraně a potencionálně k zranění střelce. Zkoušelo se několik technických řešení, jak tento problém obejít včetně několika vysloveně exotických, ale ujaly se jen dvě varianty.

První a relativně mladou možností, je používat střely s plastovou špičkou, která má takový tvar a tvrdost, že nemůže iniciovat náboj před sebou. Nejznámější střely této konstrukce jsou LEVERevolution od muničky Hornady. Taková střela má podobný balistický koeficient jako spitzer, slušnou ranivost a je absolutně bezpečná. Problém je, že tento vynález nestačil k tomu, aby výrobci začali produkovat pákovky v poptávaných rážích jako .308 Win a je to tak spíše vylepšení vlastností tradičně užívaných nábojů, jako .30-30 Win.

Druhou možností je nahrazení tubusového zásobníku za klasický vertikální, kde jsou náboje uloženy nad sebou. Z historických důvodů se však takové řešení moc nerozšířilo. Ze současné a dostupné produkce jím disponuje snad jen řada zbraní BLR od firmy Browning.

Jedním ze specifik pákovek a potencionálním problémem je umístění výhazového okénka. Větší část modelů jej má na vrchu pouzdra závěru a vystřelené patrony tak vrhá víceméně kolmo vzhůru, což sice vypadá efektně, ale silně to omezuje výběr zaměřovače, který musí být posunut před výhozí okénko, aby nebránil funkci. Vlastní uchycení není problém, snad na všechny pákovky se totiž dělají adaptéry, kdy lze přichytit standardní picatinny lištu k hlavni. Zaměřovač je pak dál od oka, takže nejde použít běžnou optiku. Není to však problém pro kolimátory všeho druhu a optické zaměřovače typu scout, disponující dlouhým eye reliefem. Vzhledem k tomu, že hlavní použití takové zbraně bude střelba na krátké a střední vzdálenosti, tak se nejedná o žádné velké omezení, navíc kolimátor i scout optika jsou vhodnější na střelbu na pohybující se cíle, oproti běžné optice.

Ovšem pokud na klasicky umístěné optice trváme, tak na trhu lze najít i pákovky s výhozím okénkem umístěným na boku. Kupříkladu Marlin a Browning jimi disponují, stejně jako montážními otvory, či rovnou picatinny lištou na vrchu pouzdra závěru. Rovněž část Henryovek má takto umístěné okno.

Lze se setkat s tvrzením, že pákovky nejsou tak bitelné a přesné jako klikovky, ale to dnes již moc neplatí. Přesnost je na běžné lovecké vzdálenosti více než dostatečná a moderní variace snesou i hodně hrubé užívání. Je však pravda, že rozborka za účelem čištění je o něco komplikovanější a dále manipulace s pákou je při střelbě vleže podstatně méně pohodlná než s odsuvným závěrem. To ale v praxi bude trápit asi jen málokterého lovce.

Jakou pákovku vybrat

Situace na tuzemském trhu je taková, že máme v podstatě čtyři možnosti co z pákovek koupit: Něco od firmy Marlin, Browning BLR, nebo nějakou moderní variantu Winchesteru 1873/86/92 či Henryovky. Nejsou to sice zdaleka jediné možnosti, kupříkladu firma Big Horn Armory vyrábí podle všeho výborné pákovky, ale je to záležitost individuálního dovozu.

Marlin

Stálicí na loveckém trhu je firma Marlin, která se na pákovky přímo specializuje. Jsou to robustní a spolehlivé zbraně a dle mnohých se jedná o to nejlepší mezi pákovkami. Letos je tomu již 150 let co je firma vyrábí a jejich současná forma je tak vypilována k dokonalosti.

Marlin má v současné době v nabídce řadu 1894, v rážích .357 Mag, .45 Colt a .44 Mag. Dále pak 1895 (big bore) v rážích .45-70 Govt, .444 Marlin .450 Marlin. Výčet uzavírá řada 336 v .30-30 Win a .35 Rem.

Délky hlavní jsou 16,25“, 18“, 20“ a 24“ provedení pak v nerezové oceli nebo uhlíkovce, standardně ošetřené černěním. U pažbení si můžeme vybrat z několika druhů dřev včetně laminovaného a plastu. Část modelů je i ve variantě takedown, kterou lze snadno rozebrat na dvě části za účelem transportu.

Osobně si myslím, že pokud si vystačíme s nabízenou paletou ráží, tak je Marlin tou nejlepší volbou stran pákovek.

Browning BLR

Pokud však trváme na „špičatých“ rážích, tak budeme muset sáhnout po Browningu BLR. Ten se vyrábí již od šedesátých let, ale většina dnešní produkce je založena na Modelu 81 „Lightning“ z roku 1995, který se vyznačuje použitím hliníkové slitiny na pouzdro závěru.

BLR disponuje délkou hlavní 16“-24“ dle ráže a provedení. Pažbení existuje ve dvou variantách tvaru rukojeti a zhotoveno je z ořechu nebo laminovaného dřeva. Pouzdro závěru je standardně z hliníkové slitiny ve dvou délkách, v závislosti na použité ráži. Hlaveň je z nereu nebo uhlíkovky. Povrch je niklovaný, modřený, nebo černěný. Rovněž existuje i teke-down varianta. Zásobníky jsou výměnné dvouřadé s kapacitou 3 – 5 ran.

Browning BLR má, jak již bylo řečeno, obrovskou výhodu v možnosti použití běžných loveckých ráží. Konkrétně se jedná o .22-250 Rem, .223 Rem, .257 Roberts, .25-06 Rem, .243 Win, .270 Win, .270 Win Short Mag, .284 Win, .30-06 Spr, .300 Win Mag, .300 Win Short Mag, .308 Win, .325 Win Short Mag, .358 Win, .450 Marlin, 7mm Rem Mag, 7mm Win Short Mag a 7mm-08 Rem. Takto široká paleta uspokojí s jistotou většinu lovců.

Nevýhodou BLR je dlouhý chod závěru. Při normálním zalícení mě závěr končil těsně před obličejem a dokáži si představit, že schvácen vypjatou loveckou situací by do obličeje při přebíjení narazil. Samozřejmě je to zvládnutelný problém a i kdyby k tomu došlo, tak by asi nedošlo ke zranění, ale všehovšudy to není nic příjemného. Pro někoho rovněž nebude akceptovatelný poněkud steampunkový vzhled.

Reprodukce Winchester/Henry

Poslední možností je množina pákovkek, vycházející více méně z historických originálů Winchester nebo Henry. Na našem trhu jsou takové zbraně k sehnání především od značek Chiappa, Uberti a Rossi. Říká se, že Uberti je co do zpracování a materiálů nejlepší, ale názory se na to různí.

Krom tradičních forem jsou k dispozici i modernější variace z nerezové oceli a laminovaného dřeva, které jsou pro naše účely praktičtější. Zvláště Chiappa se na tomto poli činí.

Henry je poněkud robustnější a má výhodu v bočním výhozím okénku, které umožňuje montáž zaměřovače přímo nad pouzdro závěru. Nevýhodou je však nepohodlné nabíjení. Winchester je v tomto šikovnější, ale zase se musíme smířit se zaměřovačem umístěným výrazně vpředu. Winchester se dělal v několika variacích, ale dnes je nejčastěji vidět model 1873, 1886 a 1892, přičemž Model 1886 je nejrobustnější.

Osobně bych se klonil k Winchesteru 1886 s optikou typu scout, ale v případě, že trváme na klasickém uspořádání tak Henry.

Pušku Browning BLR a Marlin Black Series nabízí a pro napsání článku laskavě poskytla firma Top Guns Company s.r.o. Více na top-guns.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :