Lovec 12/20 – Stahovací nože

Po extatickém zážitku z vlastního lovu přichází poněkud méně záživná leč nutná práce s ošetřením zvěřiny. Součástí této procedury je stahování kůže, které nám mohou usnadnit k tomu specializované nože, takzvané stahováky. Pojdmě se na tyto pomocníky podívat blíže.

V myslivosti je ošetření zvěřiny důkladně popsaný úkon, jehož správné provedení se považuje za jednu z devíz dobrého myslivce. Ve světě běžných lovců se hledí spíše na výsledek než postup, ovšem s vyjímkou některých poplatkových lovů, kde můžete (ale nemusíte) tyto práce přenechat na poskytovateli lovu, tak se této proceduře nevyhneme a měli bychom jí tedy dobře ovládat. Jen tak se vyhnememe zbytečným ztrátám z úlovku. Jedním z úkonů vyžadujících určitou dávku zkušeností a šikovnosti je stahování zvěře, které jde podstatně lépe s vhodným nástrojem – stahovacím nožem.

Typy stahováků

Stahovací nože, anglicky známé jako skinner nebo skinning knife, popřípadě takzvané páráky, jsou tu více, tu méně specialízované nože na stažení kúže z odlovené zvěře a vyvržení. Jsou designované tak, aby tuto práci zvládli lépe a rychleji než běžný univerzální nůž, což ale limituje jejich vlastní paletu použití. Bylo by praktické mít jeden nůž jak na typické „outdoor“ použití tak i na kompletní práci se zvěřinou, ale bohužel se tyto požadavky nedají plnohodnotně skloubit v jednom nástroji bez kompromisů. Stejně tak při následném bourání zvěřiny sáhneme spíše po šikovném tenkém noži, než po břichatém skinneru.

Design této kategorie nožů není jednotný a spojuje je tak hlavně použití, nikoliv vzhled. Jedněmi z prvních moderních skinnerů byly nože značky Sheffield. Podobné nože se sice již používali pěknou řádku let před tím a to nezmiňujeme širokou paletu jiných starších forem stahováků, nicméně Sheffield znamenal určitou unifikaci tohoto typu. Jedná se o jednoduchý a účelný nůž se zahnutou a rozšířenou čepelí. Tento tvar umožňuje snažší oddělování větších ploch kůže přičemž snižuje riziko jejího proříznutí. Svého času si tyto nože oblíbili američtí lovci bizonů, kterým šlo hlavně o kůži a toto byl nástroj, který splnil jejich nároky. Dodnes se nože s tímto tvarem používají, ale již ne tak často v polních podmínkách, jako spíše při stahování v zázemí v kombinaci s dalšími noži. Rovněž není tento typ tolik šikovný u menší zvěře.

Modernějším odvozeným typem je klasický břichatý skinner. Jedná se obvykle o nůž s kratší čepelí s rovným hřbetem a výrazným „břichem“ ostří. Čepel je silnější a mnohdy doplněna páracím hákem (gut hook) který má za účel bezpečné rozříznutí břicha kořisti bez hrozby proříznutí vnitřních orgánů.Takový nůž už je poměrně univerzální pro širší možnosti práce se zvěřinou a v případě nutnosti i outdoor aktivit. Obecně se dá říci, že čím má nůž břichatější ostří, tím je s ním stahování velkých ploch kůže jednodušší, ale tím méně se hodí na jiné úkoly.

Poslední široce zastoupenou formou je párák, kteří naši myslivci budou znát především jako jedno z želízek zavíráků Mikov. Jedná se o specializovaný nástroj s dovnitř prohnutým ostřím na hřbetu bez špičky. Jeho hlavní použití je podobné jako u páracího háku, tedy rozpárání přicha bez poškození vnitřností. Krom toho se používá na stahování kůže, kde je jeho tvar výhodný na některé partie, ale nejedná se o univerzální stahovák, kterým se dá zvěř pohodlně kompletně stáhnout, spíše doplněk hlavního nože.

Párák/párací hák, ano či ne?

Párák jako příslušenství, typicky jako jedno z želízek nože, nebo ve formě páracího háku není pro vyvržení nezbytně nutné. Spousta lovců si vystačí s tím, že opatrně naříznou břišní stěnu a s pomocí prstů druhé ruky vedou nůž v řezu tak, aby nepoškodil vnitřní orgány. Někteří lovci zase nedají na párák dopustit. Odhadl bych, že se ale jedná o menšinu. Osobně jsem jak hák, tak samostatný párák několikrát vyzkoušel a to hned u několika modelů a nepřesvědčilo mě to.

Používání této pomůcky je tak spíše otázkou osobních preferencí, než univerzálně doporučitelnou záležitostí pro každého.

Design vs. účelnost

Stahováky lze sehnat v podobě vysoce funkčních nástrojů, kde forma bezezbytku podléhá účelu, tak i jako reprezentativní nože líbivého designu. Je opět na každém lovci co upřednostní. Někteří z nás jsou na gumu a plast vysloveně alergičtí a chtějí od nože i potěchu pro oko, jiní upředostňují funkčnost.

V každém případě je třeba počítat s tím, že stahování a přidružené činnosti jsou špinavá práce plná krve a chlupů. Pokud si zvolíme nůž se střenkou z parohu, nebo nějakou mechaniku s několika čepelemi a šachtou, tak je třeba počítat s tím, že čistění takové věci bude podstatně těžší, než u plastovo nerezového pracanta. Syntetické materiály rovněž zaručí jistější úchop než třeba dřevo.

Výběr

Mikov Taiga

Mikov Taiga je reprezentativní skinner, který je navíc doplněn zavíracím párákem a pilkou v rukojeti. Zpracování je celkově na slušné úrovni. Čepel je vyvedena do vysokého, takřka zrcadlového lesku. Ostatní části mají matně broušený povrch.

Hlavní čepel je opatřena konickým výbrusem a s výhružně působícím páracím hákem na hřbetu. Z výroby je dobře nabroušená a je dlouhá šikovných 100 mm při tloušťce 3,7 mm. Všechny čepele jsou z běžné nerezové oceli 420.

Střenky jsou z leštěného rohu vodního buvola nebo z jeleního parohu. Stran ergonomie osobně vítám určitý sklon rukojeti vůči čepeli a obzvláště pak vybrání na čepeli, které umožňují posunout ruku z části na čepel pro preciznější manipulaci. Negativně se ale na celkovém pocitu projevují hřbety pilky a páráku vystupující z rukojeti. Ty při delší práci tlačí do prstů a obecně snižují jistotu úchopu.

Nevýhodou nože je dutina s příslušenstvím v rukojeti, která se bude při stahování s jistotou zanášet a současně špatně čistit. Poněkud problematická je také cena, která přeci jen neodpovídá kvalitě a použitým materiálům.

Cena 4560 Kč (Mikov)

Martiini Martef / Skinning

Z finských nožů můžeme v našem výčtu zmínit rodinku Martef od výrobce Martiini. Jednak zde máme párák s ostřím na vrchní hraně čepele a tupou špičkou. Nejedná se tedy o univerzální nůž ale doplněk. Druhak je zde klasický „břichatý“ stahovák s páracím hákem na hřbetu, popřípadě je k dispozici i varianta bez páráku.

Čepele obou nožů jsou 3mm silné z kvalitní nerezové oceli, navíc opatřené speciálním teflonovým povlakem MARTEF, který zajišťuje ještě vyšší odolnost proti korozi a nepřilnavost. Gumová rukojeť s výrazným vzorem v zelené nebo oranžové barvě se spolu s masivní bronzovou záštitou starají o jistý úchop.

Součástí nožů je kožené pouzdro severského střihu s opaskovým závěsem.

Cena 1826 kč/1490 kč párák (trapper.cz)

Victorinox Fibrox Skinner

I renomovaný švýcarský výrobce nožů Victorinox má ve své nabídce stahovák. Tvarem se hlásí k původním skinnerům z divokého západu, avšak z moderních materiálů.

Tento nůž je určen spíše na porážky než do polních podmínek, ale díky svým kvalitám si našel cestu i k lovcům. Pro svou velikost je předurčen hlavně na práci s větší zvěří.

Rukojeť je z materiálu Fibrox, speciálního polymeru, který snese vysoké teploty. Lze je tak bez problémů strčit do myčky nebo i sterilizovat při teplotách až 150°. Krom toho se jedná o ergonomicky dobře zvládnutou univerzální rukojeť, která díky hrubovanému povrchu neklouže v ruce ani v mokru.

Čepel, jak již bylo řečeno, má klasický, staletími osvědčený tvar s délkou 150mm a je vyrobena z kvalitní nerezové oceli.

Cena 719 Kč (kvalitninoze.cz)

Swingblade G3

Nůž Swingblade od švédské firmy EKA Swede je zajímavě řešený nůž revolverové konstrukce. Integrální součástí čepele klasického střihu je párák ukrytý v rukojeti. Po stisknutí tlačítka lze sestavu jednoduše otočit, nůž se tak schová v rukojeti a jeho původní místo zaujme párák. Takové řešení do určité míry kombinuje vlastnosti zavíráků a pevných nožů, ale jedná se vždy o kompromis. Nůž je sice pevnější než zavírák, ale postrádá jak jeho kompaktnost, tak robustnost pevných nožů. Celková délka je 215 mm s délkou čepele 100 nebo 80 mm (párák), při nízké hmotnosti 135g.

Čepel je zhotovena z oceli Sandvik 12C27 s tloušťkou 2,9mm. Jedná se o velice kvalitní nerezovou ocel a vyznačuje se odolností proti opotřebení a korozi. Čepel nože má spíše klasické tvary s nevelkým „břichem“ a poslouží tak i jako univerzální nůž. Rukojeť je z plastového materiálu PROFLEX, který v mnohém připomíná gumu a poskytne tak jistotu úchopu i za nepříznivých podmínek. Rukojeť je k dispozici v černé a oranžové barvě.

Součástí balení je černé nylonové pouzdro se závěsem na opasek.

Cena 1930 Kč (nuz.cz)

Muela Bisonte 11G

Španělská firma Muela je známá svým dobrým poměrem ceny vůči kvalitě a také značně širokým sortimentem, takže nabízí hned několik nožů typu skinner. My se blíže podíváme na dva reprezentativní vzorky.

První Muela nese jméno Bisonte a je to skrz naskrz pracovní nůž. Čepel je vyrobena z nerezové oceli Mova-60E o tvrdosti 57 – 61 HRC. Jde v podstatě o trochu lepší ocel 440 A. Výborně se brousí a je vysoce odolná vůči korozi, na druhou stranu, ostří je třeba častěji brousit. Čepel má 120mm při celkové délce nože 230mm a váze 215g.

Rukojeť je anatomicky tvarovaná, vyrobená z měkčeného plastu s dobrou přilnavostí a zdrsněným povrchem, takže se nůž velmi dobře drží.

Jediné co jde proti čistě funkční linii je bitelné kožené pouzdro s průvlekem na opasek.

Cena 1238 Kč (trapper.cz)

Muela Viper 11

Na rozdíl od Bisonte sází Muela Viper více na design než na funkci, ale lze se domnívat, že to na co je určena splní bez problémů. Čepel je z stejného materiálu jako Bisonte a je rovněž opatřena páracím hákem, má však vybrání pro ukazovák a zdsnění na hřbetu na jemnější práce. Rukojeť je vyrobena z parohu a díky oblému tvaru se poměrně dobře drží. Samozřejmě anatomické plastové rukojeti u Bisonte se to nevyrovná. Tradiční materiál ještě podtrhuje mosazná záštita a hnědé kožené pouzdro. Váha je jen 160g při rozumné délce čepele 110mm.

Cena 1657 Kč (trapper.cz)

Outdoor Edge Razor-Pro RO-10

Nůž na stahování si po celou dobu práce musí uchovávat vysokou míru ostrosti, jinak se stahování rychle stává očistcem. I opravdu kvalitní nůž má problém udržet požadované ostří po celou dobu. Jsou takové, ale je celkem běžnou praxí nůž při práci průběžně dobrušovat. U nože RO-10 se výrobce tento problém pokusil vyřešit docela neotřelým způsobem. Čepel zde má výměnné ostří, duši z kvalitní oceli 420J2, která se vkládá do objímky. Jednoduchým stlačením tlačítka zámku tak lze vyměnit tupou čepel za novou a nůž je opět dokonale ostrý. Samotnou čepel pak následně lze dle potřeby přebrousit doma. Součástí balení je sada 6 ks náhradních čepelí, takže nehrozí, že bychom se na lovu ocitli bez ostří. Dále je součástí nože výklopná párací čepel. Pogumovaná TPR rukojeť zajišťuje bezpečné uchopení a snižuje riziko vyklouznutí. Rukojeť může být černá, nebo vyvedena ve svítivě oranžové. Díky zavírací konstrukci je nůž velice kompaktní a lze jej nosit v šikovném nylonovém pouzdru, které je součástí balení.

Nevýhody tohoto řešení jsou jasné. Ač celkově nůž působí až překvapivě solidním dojmem, tak složitost konstrukce nemůže dosahovat kvalit a odolnosti klasického pevného nože. Dále bude problém čištění, vzhledem ke všem skulinám, které nůž má a které budou magnetem pro chlupy a veškeré další nečistoty typické pro stahování.

Cena 1930 Kč (myslivecky-obchod.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :