Přežít 12/20 Klony AR-10 v lovecké praxi

Krom jednušek, vícehlavňových pušek a opakovaček se k lovu používají i samonabíjecí pušky v mnoha variantách. Jednou z možností jsou zbraně na bázi AR-10, které jsou oblíbené zvláště v USA, avšak jejich výhody jsou dobře známy i tuzemským střelcům.

Lov samonabíjecí puškou v ČR

V našich končinách nepatří používání samonabíjecích pušek k lovu mezi rozšířenou praxi. Z části za to můžou praktické důvody. Takové zbraně jsou o trochu složitější na údržbu a manipulaci a jsou v průměru těžší a dražší než opakovačky, které na většinu běžných loveckých situací přeci jen stačí. Hlavním důvodem je však silný tradicionalismus myslivecké veřejnosti. Mnoho myslivců smýšlí konzervativně a tací obvykle neradi vidí takové zbraně v rukou kolegů, obzvláště pak při skupinových lovech.

Další věcí, která jde proti samonabíjecím puškám je legislativní omezení kapacity zásobníku u takových zbraní. Lovci jsou tak omezeni pouze na dva náboje v zásobníku + jeden v hlavni. Pro takové omezení neexistuje logický argument. Obvykle se to zdůvodňuje snahou zabránit lovcům kompenzovat špatnou mušku více zásahy. „Nechceme aby to v lese bylo jak u Verdunu“, volají staří myslivci, zatímco v rukou hrdě svírají svoje ZHáčka.

Přes to všechno existuje dobrý důvod, proč používat samonabíjecí zbraně i k lovu. Jsou totiž podstatně pohotovější než opakovací zbraně, protože pro další výstřel není třeba zdlouhavá manipulace se závěrem. Oproti dvojkám jsou zase praktičtější a disponují větší kapacitou, i když v našem prostředí jen o jeden náboj.

V první řadě jsou samonabíjecí pušky obzvláště výhodné, pokud střílíme na pohybující se cíl a/nebo na více cílů. U nás jde hlavně o tradiční naháňky. Lovci v USA zase střelbou z AR-10 nebo AR-15, mnohdy z aut nebo dokonce vrtulníku, tlumí extrémně přemnožená prasata.

Na základě poptávky po vyšší kapacitě a rychlosti střelby vznikla postupem let obrovská nabídka samonabíjecích loveckých pušek mnoha konstrukcí a provedení. U nás se v drtivé většině případů jedná o vysloveně lovecké zbraně, jako kupříkladu Benelli Argo, nebo Browning BAR. Většinou se jedná o kvalitní a přesné zbraně a svojí práci zvládají výborně. Navíc jim jejich designéři často vtisknou tradiční tvary, což jim spolu s dřevěnou pažbou propůjčuje poměrně decentní vzhled. Pak zde však máme linii zbraní, u kterých je forma bezezbytku podřízena účelu. Takové zbraně, které jsou při nástupu na společný lov příčinou nepublikovatelných poznámek od konzervativního křídla myslivců, ale současně jsou v maximální možné míře funkční a praktické.

Takové zbraně, jako jsou následníci pušky ArmaLite AR-10

Historie AR-10

To co dnes označujeme jako platformu AR 10 má původ ve zbrani ArmaLite AR-10. Tu stvořil vizionářský konstruktér Eugene Stoner již v roce 1956 a přihlásil ji do tendru na novou hlavní zbraň jednotlivce ozbrojených sil USA, která by nahradila legendární, leč již zastaralý M1 Garand. Ve své době AR-10 působila jako zjevení z budoucnosti. Plastové pažbení, široké použití hliníku, moderní ovládací a ergonomické prvky a in-line konstrukce, to vše bylo na konci padesátých let nevídané. V rámci zkoušek se testovací komise shodla, že AR-10 má velký potenciál, ale objevili se i problémy, které byli způsobeny především nedostatkem času na dotažení zbraně, neboť armáda tlačila na rychlé zavedení nové pušky. Z těchto důvodů, posílených nemalou dávkou konzervatismu padla volba na konvenčnější M14. Přesto se AR-10 v následujících letech dostala do armád několika zemí. Sloužila především v portugalské a sudánské armádě a v menších množství u vybraných jednotek dalších států. Hlavní přínos AR-10 však spočívá v tom, že byla předchůdcem AR-15, v podstatě zmenšené a upravené varianty v ráži .223 Rem, která záhy nahradila M14 u amerických ozbrojených sil.

Přesto se nejedná jen o relikt minulosti. Náboj .223 Rem je v mnoha směrech výborný, ale má svoje limity a tak vždy existovala i poptávka po výkonnější alternativě. Dnes tedy existuje celkem slušná nabídka moderných variant samonabíjecích zbraní, které konstrukčně vycházejí z původní AR-10. Pro úplnost dodejme, že název AR-10 stále drží firma ArmaLite, proto správně mluvíme o klonech AR-10.

Vlastnosti

Koncept AR-10 se za mnoho let používání osvědčil u ozbrojených složek jakož i v civilní sféře. Takové zbraně disponují velkou uživatelskou přívětivostí. Výborná ergonomie, rozmístění ovládacích prvků a pistolová rukojeť umožňují pohotové ovládání, rychlé nahození a zacílení, což oceníme nejen při střelbě na pohybující se cíl, ale i při běžném lovu.

Výhodou je také jednoduchá rozborka. Pro běžný rozsah čištění stačí jen vymáčknout zadní čep a vyklopit pouzdro závěru, z kterého následně vyjmeme sestavu závěru, což nám umožní přístup k hlavni. V porovnání s opakovačkou je to samozřejmě složitější, ale pořád podstatně méně obtížné, než u většiny samonabíjecích loveckých alternativ.

Na platformu AR-10 lze pohlížet jako na stavebnici. U většiny modelů je množství dílů standardizováno a není tak problém je měnit dle našich preferencí. Chceme jemnější, plně stavitelnou spoušť, jinou pažbu, rukojeť nebo třeba novou hlaveň? Není problém, na trhu je nepřeberné množství custom dílů a to i v našich končinách. Díky tomu rovněž není problém s náhradními díly.

Zásobníky jsou také standardizované a v široké paletě provedení a kapacitách od dvou do třiceti nábojů. Jak jsme si již řekli, samonabíjecí pušky jsou u nás omezeny kapacitou zásobníku na dva náboje. Existují samozřejmě konzervativní združení, které vyžadují, aby do zásobníku opravdu nešlo nabít více jak dva náboje, což jde případně omezit vložnou kulisou do standardního zásobníku. Obvykle ale záleží hlavně na benevolenci okolí a vůli střelce, kolik nábojů si tam nabije.

Prakticky všechny AR-10 disponují montážní lištou standardu Picatinny, která umožňuje snadnou montáž jakéhokoliv zaměřovače, od běžných optik, přes kolimátory, až po noční vidění. Stejně tak je běžná báze na montáž bipodu a přítomnost závitu na hlavni pro montáž úsťové brzdy nebo tlumiče.

Tyto zbraně vynikají i přes výkonný náboj a obvykle krátkou hlaveň relativně příjemným zpětným rázem a nízkým zdvihem ústí hlavně. Poděkovat za to můžeme konstrukci, kdy je osa hlavně, závěru a pažby v jedné rovině a ráz tak působí v optimálním směru.

Platforma AR-10 vyniká díky svému vojenskému původu velkou mírou odolnosti a spolehlivosti za všech podmínek. Nemusíme se tedy bát, že by nám taková zbraň vypověděla při lovu službu.

Ač je vžitý názor, že samonabíjecí zbraně nedosahují přesnosti opakovaček, tak velká část současné produkce klonů AR-10 od renomovaných výrobců dosahuje přesnosti pod 1 MOA/100 m, což odpovídá kruhu o průměru 29,1 mm na 100 m. Takové hodnoty jsou srovnatelné s většinou loveckých opakovaček, takže se případný zájemce nemusí bát nedostatečné přesnosti na takové použití.

Další výtkou, která není úplně na místě je vyšší váha takových zbraní. Je pravda, že v průměru jsou klony AR-10 o něco těžší, než moderní lovecké opakovačky s plastovou pažbou, ovšem rozdíl to není nějak velký. Pro srovnání, Savage MSR-10 a Daniel Defense Ambush váží svorně lehce pod 3,6 kg, což je však pořád méně než velká většina opakovaček CZ řady 557. Momentálně je na trhu nejlehčí variací na téma AR-10 puška ROAM R-10, která váží pouze 2,6 kg, což je srovnatelné i s těmi nejlehčími opakovačkami.

Určitý problém však může nastat s municí. Většina klonů AR-10 má kratší hlavně, než je obvyklé pro lovecké opakovačky. Běžně jde o 16“ nebo 18“. Tovární lovecká munice se v tak krátké hlavni nemusí chovat korektně stran přesnosti a výkonu. Většinou lze v nabídce tuzemských obchodů najít munici, která bude konkrétní zbrani „chutnat“, ale zpravidla to vyžaduje řadu pokusů, než najdeme to pravé. Lepší a podstatně levnější, leč trochu pracnější možností je přebíjení. V takovém případě si můžeme dokonale sladit munici s konkrétní zbraní.

Jako nevýhodu nelze rovněž zapřít v průměru vyšší ceny u těchto zbraní oproti opakovačkám. Savage MSR-10, který lze označit za střední třídu, vyjde na necelých padesát tisíc. Daniel Defense Ambush, který již patří k tomu lepšímu pak přijde na dvojnásobek. Pokud si však chceme postavit ultimativní loveckou AR-10 z custom dílů, tak v tom lze utopit statisíce. V této kategorii je jednou z nejlevnější zbraní Smith & Wesson M&P 10 Sport, který se u nás dá sehnat pod 30 000 kč. Ovšem i tento model je dostatečně kvalitní a přesný na to, aby se s ním dalo lovit.

Původní ArmaLite byla komorována v ráži 7,62×51 mm NATO a dodnes je většina jejích klonů v .308 Win, což je civilní varianta původního vojenského náboje. .308 Win je velice univerzální náboj s výbornou balistikou, který má dostatečný výkon, aby si bez problémů poradil s jakoukoliv tuzemskou zvěří na běžné vzdálenosti.

Na základě poptávky však vznikly i varianty v jiných rážích s plošší balistickou křivkou. Kupříkladu Remington R-25 je komorován krom .308 Win i v .243 Win nebo výborném 7mm-08 Rem. Dále se lze u těchto zbraní často setkat s ráži 6.5 Creedmoor.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :