Přežít 12/20 – Ruger 57: Průbojný futurista

V nedávné době se na náš trh dostala zajímavá zbraň na netypický náboj 5,7x28mm, který má pověst ničitele neprůstřelných vest – Ruger-57. Jak je to ale doopravdy? A má taková zbraň využití využití i pro běžné střelce? Podívejme se na to blíže v tomto článku.

Kdysi dávno v Belgii

Příběh Rugeru-57 překvapivě nezačíná v USA, které je firmě Sturm Ruger & Co domovem ale v Belgii, ve zbrojovce Fabrique Nationale de Herstal (FN), kde v roce 1990 spatřila světlo světa futuristická zbraň P90. Jde o zástupce špatně ohraničené kategorie zbraní kategorie PDW. Ačkoliv je P90 zbraní původně určenou pro osádky bojové techniky a týlové jednotky, v praxi ji spíše adoptovaly speciálové v první linii a policejní zásahové jednotky. Spolu s P90 byl uveden nový náboj 5.7×28mm. Ten vznikl na základě požadavků NATO, které zvažovalo náhradu osvědčené 9×19mm novým konceptem. Mělo se jednat o náboj podobného výkonu, avšak s podstatně lehčí a rychlejší střelou malého diametru. To by mělo výhodu v nižší váze nesené munice a zpětném rázu, vyšším účinném dostřelu a navíc zde byl požadavek na schopnost probít určitou ůroveň balistické ochrany jednotlivce. Prostě chtěli nacpat .223 Rem do pistolí a samopalů. Zatímco FN přišlo s 5.7×28mm, tak Němci to zkusili s ještě menší 4.6x30mm, testy však ukázaly, že belgický náboj je obecně lepší. To však němcům nezabránilo si svůj návrh adoptovat v HK PM7, to je však již jiný příběh.

V roce 1998 se k P90 přidala Five-seveN. Stejný náboj, stejná firma, podobný futuristický design avšak ve formě pistole. Určena byla všude tak, kde je P90 moc velká, popřípadě jako kombinace P90+Five-seveN ve výzbroji jednoho operátora. Puvodně byla pistole dodávána jen ozbrojeným složkám ale od roku 2004 byla uvolněna i pro civilní trh, k velké neradosti protizbraňové loby, která v použitém náboji, respektive jeho průbojném účinku viděla pomalu zbraň hromadného ničení. Přes to si tyto zbraně našli cestu do civilní sféry, kde na sebe upoutali značnou pozornost, ale většího rozšíření nedosáhli, především kvůli nemalé pořizovací a porvozní ceně.

5,7x28mm na civilním trhu tedy nikdy nepatřil mezi protěžované ráže, ovšem jeho obliba stačila na to, aby se jednak udržel naživu a druhak aby se pro něj čas od času přerážovalo něco z dlouhých zbraní. Pistole však byla v této ráži po dlouhá léta jen jedna – Five-seveN. Teprve konce roku 2019 byla představena dodnes jediná přímá konkurence v podobě Rugeru-57, objektu tohoto článku.

Nastupuje Ruger

Ruger uvedl model 57 na SHOT Show v roce 2019 ale u nás začal být dostupný teprve nedávno, takže se z tuzemského pohledu jedná stále o horkou novinku.

Ruger-57 má být zcela nepokrytě levnější alternativou k Five-seveN, která měla jako pistole v této ráži dlouhá léta monopol. Tento cíl se bez debat podařilo splnit. Zatímco se u nás dá Five-seveN sehnat za 53 000 kč, tak Ruger-57 jek mání již od 24 450 kč. Krom ceny sklidila Five-seveN kritiku za charakteristiku spouště a ne zrovna příjemnou ergonomii. Ruger se u modelu 57 rozhodl těmto výtkám vyvarovat a současně udělat to, co mu jde nejlépe, optimalizovat výrobu a vývoj tak, aby dosáhl nízké ceny a maximální spolehlivosti. A lze již dopředu říci, že se mu to bezezbytku podařilo.

Tělo je vyrobeno z odolného polymeru, který je vyztužen skelným vláknem. Hlaveň a závěr jsou z ocelové slitiny s nitridovaným povrchem, který chrání proti korozi a oděru. Ve výbavě zbraně najdeme montážní kolejnici standardu picatinny, pro montáž příslušenství, jako svítilnu nebo laser.

Vzhledem ke specifikům náboje nebylo potřeba použít uzamčení a tak si Ruger-57 vystačí s dynamickým závěrem se zpožděným otevíráním (stejně jako u Five-seveN). Po výstřelu se hlaveň pohybuje pár milimetrů se závěrem dokud střela neopustí hlaveň. V ten okamžik se hlaveň zastaví, zatímco závěr pokračuje v pohybu. Zpětný ráz je i přes neuzamčený závěr o něco nižší při srovnání s běžnou 9x19mm pistolí služební velikosti. Díky umístění těžiště a relativně nízko položené hlavni a krátkým resetem spouště se jedná o zbraň umožnující střílet rychlé serie výstřelů.

Spoušťové ústrojí označuje výrobce jako Ruger Secure Action a jedná se o jednočinnou spoušť se skrytým kohoutkem. Nejedná se vysloveně o sportovní záležitost, ale spoušť je to solidní, s hladkým chodem a krátkým resetem. Celkově je hodnocena mnohem lépe, než u Five-seveN.

Pistole je do značné míry optimalizovaná i pro leváky. Manuální palcová pojistka je oboustranná a tlačítko vypouštění zásobníku se dá snadno přetočit na pravou stranu. Jediný záchyt závěru je tradičně pouze zleva. Rozborka nevyžaduje žádné nářadí. Kromě manuální pojistky najdeme další integrovanou do spouště. Ta společně s moderním a bezpečným spouštovým mechanismem do značné míry zabraňuje nechtěnému výstřelu.

Muška obsahuje světlovodné vlákno a zadní mířidla jsou plně stavitelná a celkově se jedná o skvěle čitelnou sestavu. U Rugeru mysleli i na uživatele kolimátorů a tak má model 57 v závěru předvrtané otvory a připravenou plochu pro montáž standardní báze.

Konstruktéři se obzváště předvedli v úrovni ergonomie rukojeti. Kvůli délce použitého náboje je rukojeť nutně rozměrnější než je zvykem. Avšak zatímco rukojeť Five-seveN je opravdu krabicoidní, tak Ruger se s tímto problémem popasoval výrazně lépe.

Dvouřadý zásobník s dvouřadým vyústěním má nadstandardní kapacitu 20 ran. Pro státy, kde je kapacita omezena zákonem jsou zásobníky dodávány v kapacitě 10 ran. Ke zbrani jsou dodávány dva zásobníky.

5,7x28mm

Hlavní lákadlo Rugeru-57 je v použitém náboji 5,7x28mm. Na rozdíl od většiny současných ráži nebyl odvozen z již existujícího náboje, ale jedná se kompletně o původní náboj z FN pro zbraň P90.

Pokud se koukneme na specifika, tak se jedná o velice rychlý náboj s lehkou střelou malého průměru. Diametr střely je .223 a váží obvykle 23-31grn. Může dosahoval rychlosti až 850 m/s a energii kolem 540 J. V té se podobá 9×19 mm, ale díky nížší váze a vyšší rychlosti má podstatně plošší balistickou křivku.

Zastavující efekt je však poněkud sporný. I když existuje i provedení HP, tak deformace této ráži moc nejde. Místo toho by se střela v optimálním případě měla chovat tak, že se díky svému těžišti při zásahu přetočí a prochází tkání bokem, nechávaje za sebou specifický kanál mikrořážových střel. V praxi to však nefunguje zdaleka vždy.

O schopnostech náboje 5,7×28 mm probíjet neprůstřelné vesty se vedli a vedou spory, které vedli až k snaze zakázat tento náboj na civilním trhu. Samozřejmě je průbojnost podstatně lepší než u 9x19mm, přeci jen má 5,7mm menší průměr a podstatně vyšší rychlost, ale co to opravdu dokáže? Z nezávislých testů vyplývá, že civilní munice, včetně provedení FMJ nedokáže probít pláty standardu IIIA a ve většině případů ani třídu II. Situace je odlišná při použití speciální AP munice. Ta si i s třídou IIIA dokáže poradit, leč je to na hraně možností. Taková munice však není na civilním trhu k dispozici.

Využití

Tento náboj a koncept byl původně určen pro ozbrojené složky a v tomto segmentu se nejedná o špatný nápad. 5,7×28 mm sice 9x19mm ani zdaleka nenahradil, přesto jej po světě používá relativně slušné množství policejních a vojenských jednotek se speciálními požadavky, které 9x19mm neuspokojí.

Jaký je však potenciál Rugeru-57 s tímto náboje na civilním trhu? Ač se jedná o lehkou pistoli, tak její celkové rozměry jsou nad limitem, který by vetšina lidí byla ochotna akceptovat pro každodenní nošení za účelem sebeobrany. Rovněž náboj který má větší pravděpodobnost průstřelu útočníka a tedy i ohrožení nezůčastněných osob, není pro tyto účely vhodný. Na rekreační střílení na střelnici je to zase poměrně drahé na provoz, ale jsem si jistý, že to pro spoustu střelců nebude dostatečná překážka, aby si tuto atraktivní zbraň nepřidali do své sbírky. Na specifické soutěžní disciplíny by zase někdo mohl využít mymořádně plochou balistickou křivku 5,7×28 mm při více než zvladatelném zpětném rázu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :