ATN 4k pro 3x-14x

Štítky:

Když jsem se jednoho dne zamýšlel nad tím, co může být větší zábava než lovit prasata v Africe, napadla mě jednoduchá odpověď – dělat to v noci. A jelikož jsem měl zrovna nějakou tu přebytečnou korunu, sáhl jsem po digitálním puškohledu, který by mi přesně tohle umožnil.

Vlastnosti a funkce

Puškohledy od ATN, ať už noční nebo termální mají velmi dobrou pověst co do kvality zpracování. A ATN 4k je velmi kvalitně vyrobený. Konstrukce je pevná a materiál vypadá, že by mohl něco vydržet, což je dobrá zpráva pro uživatele, kteří třeba mají trošku děravější ruce. Tělo je vodě a prachu odolné, a rozsah provozních teplot by měl pokrýt většinu lidmi obývaných míst na planetě. Rozměry jsou 38 x 7,5 x 7,5 centimetrů a bez montáže a dalšího příslušenství váží 950 gramů. To se nezdá jako nějak hodně, ale pokud přičteme montáž, přísvit, clonu, laserový dálkoměr a třeba extra svítilnu, plus i baterie pro napájení celého takového cirkusu, už je z něj docela neforemné a težké monstrum.

Vestavěná baterie vydrží 18 hodin nepřetržitého provozu. Pokud by to nestačilo, je možné pomocí USB portu připojit libovolnou powerbanku a puškohled přímo v poli dobít. Li-ion baterie nemají pamětový efekt jako tomu bývalo u niklových, a nebál bych se toho, že kapacita bude časem klesat. Ani příliš netrpí na okolní teplotu, takže deklarovaná výdrž by měla platit i v chladnějším počasí.

Nastřelení puškohledu je řešené naprosto výborně pomocí funkce one shot zero. Na nastřelení zbraně měl stačit jeden výstřel. Stačí se trefit kamkoliv do terče, pak v optice posunout záměrnou osnovu tak, aby překrývala zásah a její pozici uložit. Následující výstřel by už měl jít přesně do černého. Puškohled by měl podle doporučení výrobce ustát úsťovou energii 8000 J, takže kromě pušek v ráži .50 BMG a různých speciálů na slony půjde použít na většině zbraní.

Funkce balistického kalkulátoru jsem za celou dobu používání příliš nerozebíral, zejména proto, že jsem prostě v čechách neměl příležitost střílet na vzdálenosti, které by to vyžadovaly. Obecně, do kalkulátoru jdou zadat údaje o prostředí, jako je relativní vlhkost, síla a směr větru, teplota, tlak a podobně. Podle zkušeností jiných střelců je relativně použitelný.
Součástí kalkulátoru je taky základní triangulační dálkoměr, který podle zadané výšky vypočítá vzdálenost k cíli. Pamět obsahuje několik přednastavených výškových udajů, například pro vysokou, nebo černou zvěř, případně můžete výšku zadat vlastní. Dálkoměr aktivujete příslušným tlačítkem, umístíte rysku na horní a potom dolní okraj a puškohled dopočítá přibližnou vzdálenost. Předpokládám, že pokud bych lovil z místa například u vodního zdroje a neměl laserový dálkoměr, budu mít dost času si takhle blbnout, ale na šoulačku je tato funkce těžko použitelná.

Užitečnou funkcí je gyroskop, který střelci ukáže úhly náklonu a natočení. V českých podmínkách si dovedu představit použítí z posedu nebo treestandu, a pak jsou jinde na světě zvířata, která si libují v pohybu ve výškách, a pokud střílíte někde například z jednoho kopce na druhý, tak může být znalost stupně náklonu pro zásah zásadní.

Ovládání

Ovládání puškohledu je řešené skupinou pěti tlačítek na horní straně těla, která ovládají hlavní funkce, otočným ovladačem na straně, který primárně slouží k nastavení přiblížení a kroužku pro ostření a dioptrickou korekci. Všechny prvky jsou umístěné velmi intuitivně, tlačítka jsou poměrně dobře znatelná i v rukavicích. Dá se s nimi pracovat bez problémů po tmě, ostatně bylo by hodně trapné kdyby ne. Primárně je ovládání přizpůsobené pro praváky, ale levák určitě taky nebude mít problémy.

Nicméně, očekával bych, že něco, co je v podstatě divně tvarovaný digitální foťák, bude mít i ovládání jako digitální foťák. Někdy si při manipulaci ale připadám, jako kdybych nastavoval čas na mikrovlnce, protože ovládání je zjednodušené do takové míry, že provedení základních operací je složité. Uvítal bych například samostatná tlačítko na vypnutí a zapnutí. Stiskem tlačítka “Power” sice puškohled zapnu, ale pro vypnutí ještě musím puškuhledu potvrdit, že to myslím vážně stiskem několika dalších. Přepnutí denního a nočního režimu se také řeší přes hlavní nabídku a nepřijde mi prostě praktické mít základní funkci produktu schovanou v menu. Například i prehistorický 20 let starý digitální foťák Sony F707 měl přepínání na noční režim s přísvitem řešené jedním tlačítkem.

Ovládání, tak jak je, je zřejmě zamýšlené na lov nebo pozorování za neměnných podmínek. Je pravda, že pokud odcházím z domova večer, s tím že budu trávit noc na posedu, můžu optiku prostě přepnout na noční režim, nastavit jas dipleje na nejnižší hodnotu a nechat ji celou noc zapnutou. Ale pokud by na mě čekaly proměnlivé světelné podmínky, například interiér/exteriér (v mnoha zemích se tato optika používá například na pcp větrovkách pro pest control v zemědělství) může umístění jednotlivých voleb dost zdržovat. Pokud nechci například jas nastavit na střední hodnotu s tím, že venku neuvidím moc dobře a uvnitř budu chvíli mžourat, pokaždé když sundám pušku z ramene.

Samostatnou kapitolou je zaostřování objektivu. To se provádí kroužkem v přední části stejně jako klasických puškohledů, a je tak tuhé, že jsou zpočátku potřeba obě ruce. Ani poté, co se kroužek trochu ochodí, není možné ostřit se zbraní v rameni. Zaostřit je možné od pěti metrů až ∞, a dráha ostření na vzdálenosti mezi 25 a 50+ metry je velmi krátká, reálně tedy ostřící kroužek střelec nebude muset zase tolik používat. Pokud na vás ale štětkoun vybafne někde zpoza keře, nadokroutíte se.

Kvalita obrazu

Rozlišení snímače je 3864 × 2218 bodů – odtud v názvu to 4k. Displej v puškohledu má rozlišení “už jenom” 1280×720 bodů. Nevadilo by mi kdyby měl displej vyšší rozlišení, ale na to, že na něj koukáte z pár centimetrů (eye relief je 9 cm) je jemný a ostrý. Video je pak možné natáčet v rozlišení 1920×1080. To je dnes naprosto běžná hodnota, a kdyby to bylo alespoň 2K nezlobil bych se, v čem je ale ATN o dva kroky před konkurencí je počet snímků za vteřinu. Pro noční režim je k dispozici podle nastavené citlivosti na světlo 15 nebo 30 fps a pro denní režim 30, 60, a 120 fps. Už 60 fps je v HD rozlišení dobrá hodnota, ale 120 fps už vám umožní záznam 5x zpomalit bez ztráty plynulosti, protože lidské oko jako plynulý pohyb vnímá něco kolem 24 snímků za vteřinu.

Kvalita záznamu je při přesném zaostření a dobrých světelných podmínkách (ať už s přísvitem nebo bez) velmi dobrá. Určitě na stejné nebo vyšší úrovni jako poskytují různé typy montáží a zasádek pro upevnění mobilního telefonu na klasický puškohled, a rozhodně na vyšší úrovní než přímá konkurence ATN 4k v podobě puškohledu Pard 008. Na uměleckou fotografii to rozhodně není, ale pro lovecké účely ať už je to prosté pozorování zvěře, nebo například kontrola umístění zásahu je kvalita dostačující.


Puškohled je kromě varianty 3x – 14x prodávaný i s rozsahem přiblížení 5x – 20x. To ovšem neznamená, že si otočíte knoflíkem a budete mít čistý a jasný 14x nebo 20x přiblížený obraz. Přiblížení je softwarové a nikoliv optické, takže při nastavení přiblížení nad výchozí hodnotu dochází k výřezu z obrazu a jeho umělému zvětšení do plného rozlišení. Stejně tak, jako to dělají levné digitální kompakty nebo mobilní telefony. Při výchozím zvětšení, ať už je to 3x nebo 5x, je kvalita obrazu dobrá. Zhruba od dvojnásobku, takže 6x a 10x, je znatelná značná degradace kvality obrazu, a na horním limitu přiblížení (14x až absolutní extrém 37,6x) je to už docela bída. Na některých obchodem jsem se v popiscích dočetl jak je obraz ostrý i při nejvyšším přiblížení, ale to je už z fyzikálního hlediska nesmysl. Možná je otázka několika dalších let než technologie umožní obraz digitálně zvětšit bez obrovské ztráty kvality, ale ta doba ještě nenastala, pořád potřebujete soupravu kvalitního skla.

S nedostatkem světla se puškohled vypořádává stejně jako každý jiný foťák – čím větší je tma, tím si nastaví větší ISO, neboli citlivost na světlo. Čím vyšší je ISO, tím vyšší je úroveň šumu. Každý kdo trochu rozumí fotografii ví, že je už od dob kinofilmů běžná hodnota 200, a co se stane, pokud se na foťáku nastaví senzační hodnoty z reklam, jako třeba 24 000. Při běžném denním světle vypadá obraz výborně a má poměrně věrné barvy. Pokud je venku světlo zhruba stejně jasné jako pouliční osvětlení, je už denní režim kvůli šumu na hranici použitelnosti a je lepší přepnout na noční i když není úplná tma. Pokud je světla méně, bez přísvitu neuvídíte ani v nočním režimu vůbec nic. S přísvitem je potom možné operovat za naprosté tmy, a záleží jen na dobře nabitých bateriích.

Mobilní aplikace

ATN ke svým puškohledům poskytuje mobilní aplikace, které slouží jako dálkové ovládání a zajímavě rozšiřují funkčnost zařízení. Aspoň teoreticky. Pro připojení musítě jen zapnout wifi v telefonu a spárovat mobil s puškohledem. Pak už můžete na displeji dálkově měnit nastavení, přepínat mezi denním a nočním režimem, nastavit parametry videozáznamu a tak dále. Tohle funguje v podstatě jak by mělo, jinak ale aplikace působí naprosto amatérsky. Jako profesionál v oboru mám při pohledu na aplikaci stejné pocity, jako by měl lovec dívající se na blondýnu na podpatcích s čivavou v podpaždí, která se snaží stáhnout divočáka rybičkou. I když pominu odbytý vzhled, je aplikace navržená velice neintuitivně a na používání je vyloženě nepříjemná. Například i něco tak jednoduchého jako je (nebo by měla být…) práce s pořízenými záznamy. Aplikace vám ani nezobrazí náhledy nebo detaily záznamů, takže jen koukáte na šedé čtverečky a hádáte, který z nich je to video s rodinkou divočáků ze včerejší noci. Můžete si přes wifi přímo z paměťové karty v puškohledu videa pouštět – ale jen pokud mají 30 nebo 60 snímků/s. Pokud má 120 snímků/s, už to nejde. Takové video musím zkopírovat přes wifi do telefonu – ale když si ho potom chci spustit, musím stejně přes ATN aplikaci, protože pro galerii v telefonu jsou záznamy skryté.

Příslušenství

ATN vám k nově zakoupené optice přidá zdarma základní 850nm přísvit. Napájený je dvojící CR132A baterií, které vydrží přisvicovat podle jednoho ze tří stupňů intenzity až 20 hodin při nejnižším stupni a nebo sotva hodinu a půl při nejvyšším. Přísvit je také možné zaostřit na konkrétní vzdálenost, stejně jako “klasickou” svítilnu. Mezi uživateli převládá názor, že není nic extra, a pro střelbu na více než 150 metrů bývá doporučován nákup silnějšího modelu, ale pro kratší vzdálenosti bohatě stačí. Silnější přísvit by měl umožnit střelbu na vzálenosti kolem 300 metrů.
Každý přísvit bude samozřejmě citlivý na okolní podmínky, například v mlze, v prašném prostředí nebo v případě “nevhodně situované” vegetace bude světlo z přísvitu buď rozptýlené nebo odrážené zpět do optiky a bude puškohled oslňovat.

Dalším volitelným příslušenstvím je laserový dálkoměr / balistický kalkulátor ABL. Ten umožňuje změřit přesnou vzdálenost k cíli až do vzdálenosti 1000 a 1500 yardů, a poté pomocí bluetooth hodnotu promítnout přímo do displeje puškohledu. A nejenom to, dokonce podle zaměřené vzdálenosti a údajů z gyroskopu automaticky nastaví záměrnou osnovu. To už je poměrně užitečná věc, ale taky už docela drahá, stojí dalších 10000,- a navíc k už tak nezanedbatelné váze a velikosti puškohledu přidá dalších 400 gramů a 11 centimetrů.

Navíc dostanete k ATNku drobnosti jako USB kabel, sluneční clonu a sadu montážních kroužků, jeden standardní, jeden s přídavnou montážní bází a jeden L-kový, takže přímo z krabice je možné puškohled nasadit na jakoukoliv zbraň. Všechny tři kroužky jsou vysoké, s průřezem na mechanická mířidla. Pokud budete chtít použít vlastní, počítejte s tím, že průměr objektivu je 50mm a s nízkými kroužky už bude problém.

hodnocení

I když tahle moje recenze je samá kritika, ATN 4k bych přesto hodnotil jako povedený produkt. I přes všechny nedostatky, jako rozměry a váha nebo občas komplikované ovládání, je vpodstatě ve všem lepší než konkurence. A to i s cenou, která při pořízení všeho příslušenství může přesáhnout 30 tisíc jako nic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Enter Captcha Here :